登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

風中快勝
管理員: home, hkhorsetrack

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 風中快勝 >> 晨課試閘睇初出馬
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 下一頁 )
Author 晨課試閘睇初出馬
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2009-01-02 on 09:43
re : 至於應該用"各施各法"? "各師各法"? 定係 "各司各法"? 需視乎場合惰況啦!

2009年, 當然是各師各發最好.....

Profiles of hkhorsetrack   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2009-01-02 on 15:59
Quote:

On 2009-01-02 09:11, liup wrote:
... 多些上香庫網跟MML學中英文可增進語言修為 ...

係架, 反面教材嘛, "各 sze 各法"啦!

Profiles of MML   
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2009-01-05 on 16:08
Haha...我期待已久今季既目標四歲PP"朝東飛駒"終於報跑經典一哩賽, 明天初試大閘。睇長相論往績點計呢隻都應該高過廄侶"安競"半班以上, 就算唔高過都起碼重過"安競"不止一百磅啦。

如"朝東飛駒"真係如期出賽, 到時又要詢問魔兄其晨操試閘表現如何, 及請教占兄此徐廄初出PP又是否可以不理?

Profiles of liup   
liup

發表於: 2009-01-06 on 12:11
剛睇過"朝東飛駒"今朝個一干米草閘, 早段推騎跟都跟唔住, 一停手就墮退至尾阿尾, 走勢絕不含蓄, 若真的如期出賽, 看來都唔駛點問魔兄此駒之狀態, 正如占兄話齋大舊石之初出PP可以不理啦。

P.S. 養馬無非想攞威求face, 如果我係"朝東"之馬主手持高質北半球PP, 老早已將愛駒轉去大摩個倉十九幾年。

JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2009-01-06 on 13:00
Quote:

On 2009-01-06 12:11, liup wrote:
剛睇過"朝東飛駒"今朝個一干米草閘, 早段推騎跟都跟唔住, 一停手就墮退至尾阿尾, 走勢絕不含蓄, 若真的如期出賽, 看來都唔駛點問魔兄此駒之狀態, 正如占兄話齋大舊石之初出PP可以不理啦。

P.S. 養馬無非想攞威求face, 如果我係"朝東"之馬主手持高質北半球PP, 老早已將愛駒轉去大摩個倉十九幾年。

Liup兄, 唔埋您有高/低質馬都好, 如果您想威,諗都唔駛諗, 梗係擺係老苗度啦, 唔理您隻馬高質好, 低質都好, 佢都唔會同您保留, 一定會同您show哂出黎, 直情係屈雅達之流. 屈雅達此人之作風, 您知道嗎? 至於大摩, 唔好制呀! 剩係收您打針錢都有排計, 另外今年佢祗係別有所圖遮

Profiles of JimmyMa   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2009-01-06 on 14:53
Quote:

On 2009-01-06 12:11, liup wrote:

Y

Profiles of hkhorsetrack   
liup

發表於: 2009-01-06 on 15:31
Quote:

On 2009-01-06 13:00, JimmyMa wrote:
... 直情係屈雅達之流. 屈雅達此人之作風, 您知道嗎?
...

又黎集體回憶?
我對屈雅達仲有些少印象, 作風確比同期既華洋教綀:羅拔臣,郭靈華,施萬庫,夏志信,鄭棣池,陳毓麟,張學文,吳子林....朱寶明等都來得進取明朗, 較深印象既馬包括永覇龍及前程萬里。唔單止自己要威, 有時屈雅達同埋佢拍檔李森都好識做人, 係適當時侯讓人地威下架, 尤記得千四王超捷在港最後一仗, 老摩話明要贏以作光榮退役, 李森已經好識做將隻前程萬里轉彎大外避, 可惜簡蛇唔俾面, 產隻金中金上黎篤爆左。

講開養馬要攞威, 令我想起廿幾年前一則真人真事趣聞, 話說當時有隻配售馬叫福將, 馬主是香港木球會, 在其初出第一仗時, 馬主團體主理人之一 ( Mr. P. Jolly) 在其辨事之律師樓大派貼土, 仲話明如果輸左賠一半, 結果真係爆大冷勝出鸁幾個馬位, 但由於太冷過百倍關係, 全個律師樓都冇人敢跟買。超冷貼士對現之餘, Jolly先生仲慶功請食飯, 真係乜威都俾佢攞齊, 吹漲!

liup

發表於: 2009-01-06 on 15:31
Quote:

On 2009-01-06 14:53, hkhorsetrack wrote:
Y

YY

MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2009-01-06 on 15:54
Quote:

On 2009-01-06 15:31, liup wrote:
...
又黎集體回憶?
...
講開養馬要攞威, 令我想起廿幾年前一則真人真事趣聞, 話說當時有隻配售馬叫福將, 馬主是香港木球會, 在其初出第一仗時, 馬主團體主理人之一 ( Mr. P. Jolly) 在其辨事之律師樓大派貼土, 仲話明如果輸左賠一半, 結果真係爆大冷勝出鸁幾個馬位, 但由於太冷過百倍關係, 全個律師樓都冇人敢跟買。超冷貼士對現之餘, Jolly先生仲慶功請食飯, 真係乜威都俾佢攞齊, 吹漲!

有 d印象, "福將"初出該仗係直路賽, 頭 2名都幾十倍爆冷, 好似 Q 派過萬 (唔知有冇記錯), 亞軍馬唔記得咗係邊隻。

Profiles of MML   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2009-01-06 on 16:45
Quote:

On 2009-01-06 15:31, liup wrote:
Quote:

On 2009-01-06 13:00, JimmyMa wrote:
... 直情係屈雅達之流. 屈雅達此人之作風, 您知道嗎?
...

又黎集體回憶?
我對屈雅達仲有些少印象, 作風確比同期既華洋教綀:羅拔臣,郭靈華,施萬庫,夏志信,鄭棣池,陳毓麟,張學文,吳子林....朱寶明等都來得進取明朗, 較深印象既馬包括永覇龍及前程萬里。唔單止自己要威, 有時屈雅達同埋佢拍檔李森都好識做人, 係適當時侯讓人地威下架, 尤記得千四王超捷在港最後一仗, 老摩話明要贏以作光榮退役, 李森已經好識做將隻前程萬里轉彎大外避, 可惜簡蛇唔俾面, 產隻金中金上黎篤爆左。

Liup兄, 如果您記得屈雅達, 佢徒弟林紅飛都係一样, 訓練新馬都係特別急進, 老苗都係一樣, 不過係度補充一句, 如果擺馬係老苗度, 隨時要準備一筆錢買另一隻新馬, 因為有啲馬頂唔順佢谷馬手法, 好快就玩完, 依啲就叫做有辣有唔辣啦! 福將-好似記得係郭0華喎, 唔知有冇記錯呢?

Profiles of JimmyMa   
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款