登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

金子林專欄
管理員:

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 金子林專欄 >> 大家覺得賽駒贏馬先決條件是.........
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 大家覺得賽駒贏馬先決條件是.........
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2006-10-31 on 17:53
實力?

有非一般馬迷的大注飛?

誰先誰後

我呢幾日睇船主推介的孖寶賠率

以前賽事真係有好多馬是大注命中(重好不尋常添)
但一爆冷就多數係全部過堂及升水(當然比率較少)

真係有辣有不辣
無飛隨時無影
捧有飛馬
只可以同那班大戶分少少吃剩的飯尾

你地又會不會以大飛作投注先決條件?

Profiles of sxeditor   
船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2006-10-31 on 18:10
我都投注都唔知算唔算大飛,孖寶有飛但獨贏初初無飛,臨入閘先有飛,好多次都蝕都爆,但無計,我習慣開賽前二十分鐘左右買定,臨場點落飛都唔理。

我買鬥志多D。

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2006-10-31 on 18:17
Quote:

On 2006-10-31 17:53, sxeditor wrote:
實力?

有非一般馬迷的大注飛?

誰先誰後

我呢幾日睇船主推介的孖寶賠率

以前賽事真係有好多馬是大注命中(重好不尋常添)
但一爆冷就多數係全部過堂及升水(當然比率較少)

真係有辣有不辣
無飛隨時無影
捧有飛馬
只可以同那班大戶分少少吃剩的飯尾

你地又會不會以大飛作投注先決條件?

不會跟飛,
第一, 落飛的人都只不過是一個"人",
第二, 他也只是掌握某些資訊才有膽量下重注,
第三, 又或者這些重注對他來說只是小注,
第四, 馬匹沒有實力根本贏不了, 我們買不到是我們眼劣, 不是錢多就可以贏馬的, 要是的話, 那李嘉誠已進軍馬場了.
第五, 甜蜜至上落飛是好例子, 事後卻無人問津, 我不相信落飛贏馬的比輸的多.
第六, 孖寶是特別彩池, 用獨贏賠率去計算孖寶賺蝕, 對我來說真的只是賺蝕, 因為兩門投注方法同技巧完全不同, 根本不能雙題並論.

Profiles of hkhorsetrack   

發表於: 2006-10-31 on 18:33
Quote:
不會跟飛,
第一, 落飛的人都只不過是一個"人",
第二, 他也只是掌握某些資訊才有膽量下重注,
第三, 又或者這些重注對他來說只是小注,
第四, 馬匹沒有實力根本贏不了, 我們買不到是我們眼劣, 不是錢多就可以贏馬的, 要是的話, 那李嘉誠已進軍馬場了.
第五, 甜蜜至上落飛是好例子, 事後卻無人問津, 我不相信落飛贏馬的比輸的多.
第六, 孖寶是特別彩池, 用獨贏賠率去計算孖寶賺蝕, 對我來說真的只是賺蝕, 因為兩門投注方法同技巧完全不同, 根本不能雙題並論.

誠如船主所言,睇大注飛只有一樣野係"鬥志或信心"
因為真金白銀唔係齋up
但跟過幾場,又覺"佢地"有時有d馬幾無厘頭
當然有d係中到拍拍聲
以谷草最明顯可以少注大中,田草都唔係好覺,都要三至四隻大細棍

我細注仔都係以馬為先,有飛為副!

文武geniusalex

註冊於: 13/08/2002
發帖數目: 1904
發表於: 2006-10-31 on 19:01
我就覺得睇下咩情況...

或者拿今季88場次的"雄威"做例子...
呢隻馬賽前排十二檔..鐘意隻馬的人...個心已涼了一截...驚佢會因為排檔唔好而選擇全程任外疊遊馬河..所以唔買

但如果臨場有睇飛...見到最後幾分鐘好似倒水咁倒...相信鐘意呢隻馬的馬迷...就會知隻馬走得一定好有誠意...那末..就會放心把注碼放在此馬身上...

最後..此駒跑第二..

所以聽日捧唔捧呢隻文武愛駒..就連文武呢個唔睇飛的人..也要睇住hkhorsedb睇下隻馬落唔落飛...先夠膽投注了...

Profiles of geniusalex   Email geniusalex   

發表於: 2006-10-31 on 19:16
Quote:

On 2006-10-31 19:01, geniusalex wrote:
我就覺得睇下咩情況...

或者拿今季88場次的"雄威"做例子...
呢隻馬賽前排十二檔..鐘意隻馬的人...個心已涼了一截...驚佢會因為排檔唔好而選擇全程任外疊遊馬河..所以唔買

但如果臨場有睇飛...見到最後幾分鐘好似倒水咁倒...相信鐘意呢隻馬的馬迷...就會知隻馬走得一定好有誠意...那末..就會放心把注碼放在此馬身上...

最後..此駒跑第二..

所以聽日捧唔捧呢隻文武愛駒..就連文武呢個唔睇飛的人..也要睇住hkhorsedb睇下隻馬落唔落飛...先夠膽投注了...

文武,可能我表達能力差
我只係講飛數表示鬥志強弱,不代表必勝
實力才係主因,我初初早期想連刨都免刨
只睇有大注馬就買,佢地買十萬,我買一百都有so呀
但發覺跟唔掂
大注未必贏,因佢重會有二,三,四副注,計落條數都賺
但我無理由跟佢買五隻,佢地大細注可能係十萬,五萬,三萬,二萬
我唔通一百,五十,三十,二十咁跟咩
但佢地鬥志係無疑,但有時d馬好雜
但大冷門爆出就一定無份
所以現在我都係以馬實力為尊
有飛信心大d
無飛咪當同呢班大戶對賭咯,當然亦危d,因為佢地一定知我隻馬有某些佢地不捧原因
但自己則會清醒d
因為我都想中好似林森個類,中爆冷但又勁升水的孖寶

發表於: 2006-10-31 on 19:20
不會啦...你講得很清楚...
我既意思差唔多..
正如我所講的例子..「雄威」在八八場次肯定是有實力爭勝的馬..但由於排十二檔...所以馬迷都怕隻馬"遊馬河"(點解遊馬河..唔駛我講得太白吧!)..只要一出閘唔搶埋內欄...想輸真係好容易
呢個時候...睇飛就可以睇到隻馬有幾多"鬥志"...
有飛有鬥志...可以繼續買..無飛的話...就真係要考慮清楚了

Profiles of geniusalex   Email geniusalex   

發表於: 2006-10-31 on 19:26
亦即是說...
我會先留意隻馬有無實力然後留意飛數...
尤其是一些邊線機會的馬...
又或者隻馬有一些令人擔憂的因素(如:贏馬換人,谷草排大外檔,突然轉配備...)

cmyk

註冊於: 10/01/2005
發帖數目: 641
發表於: 2006-10-31 on 19:30
Quote:

On 2006-10-31 19:20, geniusalex wrote:
不會啦...你講得很清楚...
我既意思差唔多..
正如我所講的例子..「雄威」在八八場次肯定是有實力爭勝的馬..但由於排十二檔...所以馬迷都怕隻馬"遊馬河"(點解遊馬河..唔駛我講得太白吧!)..只要一出閘唔搶埋內欄...想輸真係好容易
呢個時候...睇飛就可以睇到隻馬有幾多"鬥志"...
有飛有鬥志...可以繼續買..無飛的話...就真係要考慮清楚了

非常同意呢句《有飛有鬥志...可以繼續買..無飛的話...就真係要考慮清楚了》,尤其快活谷...想輸真係好容易

Profiles of cmyk   
上帝禁區joey909kl

註冊於: 13/05/2003
發帖數目: 2105
發表於: 2006-10-31 on 20:50
實力
出擊誠意(馬房配合起孖)
際遇(走位/步速)

Profiles of joey909kl   Email joey909kl   Go to the user WebSite joey909kl     
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款