登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

Video Form(VF)討論
管理員: MML, shlee, dfgghr, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> Video Form(VF)討論 >> 段速
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 )
Author 段速
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-07-11 on 20:30
Quote:

On 2008-07-11 12:37, baggioLEOcheng wrote:
下年老豆有張長檯..所以時時會入場賭馬..為免重滔今年o既失敗..要認真d研究..
而家開始做緊"班際正常步速表"..已睇番d舊post知道點整..剛季o既已做完..不過想做埋上季o既就算因為時間不多..想問各高手:
(1)只做兩年影響大唔大?
(2)有d段速差太遠應該點處理?
(3)將好地及快地時間合計好定分開計好?

thx!

RE: "班際正常步速表"... 剛季o既已做完 ...
想問有冇將你嘅結果同 hkhorsedb 嘅"平均時速"比較過? 差異如何?

RE:(1)只做兩年影響大唔大?
我覺得足夠, 尤其中班 HV-1650 / ST-1400 等數據已不少。雖然表面上基數越大越好, 但始終每季場地都在變化。
Of course, 某 d路程分班次後, 3, 4季加埋都唔夠 10場, 偏差會好大, 不妨睇夠 10季8季, 但僅可作粗略參考。

RE:(3)將好地及快地時間合計好定分開計好?
我建議最好剔除"超快" / "大風"場地, 一季唔會多這類情況。e.g 上季 9月尾/10月頭, Mar-31 ...

RE:(2)有d段速差太遠應該點處理?
唔明, 可否舉例?

Profiles of MML   
馬神IIbaggioLEOcheng

註冊於: 21/08/2006
發帖數目: 249
發表於: 2008-07-13 on 23:39
RE:想問有冇將你嘅結果同 hkhorsedb 嘅"平均時速"比較過? 差異如何?
hkhorsedb 嘅"平均時速"有咩?..o向邊..要收費會員先睇到嗎..咁下季要申請啦..
eg.今季ST1600 四班:24.7 23.2 24.1 23.6 ...偏差如何?

RE:我覺得足夠, 尤其中班 HV-1650 / ST-1400 等數據已不少。雖然表面上基數越大越好, 但始終每季場地都在變化。
THX.

RE:Of course, 某 d路程分班次後, 3, 4季加埋都唔夠 10場, 偏差會好大, 不妨睇夠 10季8季, 但僅可作粗略參考。
某d路程ST2400HV2200好少投注..多數都放棄..

RE:我建議最好剔除"超快" / "大風"場地, 一季唔會多這類情況。e.g 上季 9月尾/10月頭, Mar-31 ...
呢d要高手高手高高手先分析到同知點用..我呢d業餘賭徒太多資訊消化唔到..

RE:唔明, 可否舉例?
我o既意思係有時場地掛牌同時間唔成正比..好地時間快過好快地..好黏地時間快過好地..

Profiles of baggioLEOcheng   
MML

HK
發表於: 2008-07-14 on 01:03

RE: hkhorsedb 嘅"平均時速"
有! 要收費會員先睇到。不過, 現在暑期大開放。
E.g.
http://www.hkhorsedb.com/cseh/clist_result.php?vref=27715
ST1600 四班
平均時速: 24.9; 23.4; 24.2; 23.7; 1.36.1
締速指數: 49/127; 66/127; 117/127; 54/127; 99/127

(你嘅係 24.7 23.2 24.1 23.6 ...)

RE: 時場地掛牌同時間唔成正比
That's why 我自用嘅"場地掛牌"同 hkjc 嘅唔同 (小部分)。 ^_^

MML

HK
發表於: 2008-07-14 on 01:14
RE: 你嘅係 24.7 23.2 24.1 23.6 ...

hkhorsedb 嘅"平均時速"係一路 update; 計算方法:
近三季相同馬場、路程、場地(草泥)及班次之時間的平均數。

For your reference, ST1600 四班"平均時速" (2003-07 四季)係:
24.9; 23.4; 24.2; 23.5; 1.36.0

由此看, 2007-08 "平均時速"稍偏離以往 (如你冇計算錯)。

魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2008-07-15 on 16:19
船主大哥,

我反而有興趣想知道, 你show出來的平均分段是時間是"根據近三季",
如果2008年9月15日跑了一場四班千四米,那我在賽果所看到的"根據近三季締速",是根據

1. 05-06,06-07及07-08的資料作統計. or
2. 05-06,06-07及07-08再加上剛剛的一場08-09年度的千四米 or
3. 只是06-07及07-08再加上剛剛的一場08-09年度的千四米 呢???

1 or 2 or 3 ??

Profiles of hkhorsetrack   
船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2008-07-15 on 21:04
魔仔,反到香港話你知。

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款