登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> Fixed Odds
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 )
Author Fixed Odds
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2007-04-26 on 18:25
Quote:

On 2007-04-25 23:04, liup wrote:
Quote:

On 2007-04-25 19:16, sxeditor wrote:
多謝任我贏兄^^

Thanks 任我贏兄!
點解我睇到既Ias fixed odds與任兄果d, 好似有些不同, 例如第七場 (下圖), 呢場Ias再顯神通, 我用低水半冷馬"好霸"做膽及得意寶"做腳, 一拖四中單T.

我覺得與Ias fixed odds無關,係liup兄慧眼找到靚馬才是,因為大部分都低水,並非只係四甲那四匹才低水

Profiles of sxeditor   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2007-04-26 on 18:31
Quote:

On 2007-04-26 18:25, sxeditor wrote:
Quote:

On 2007-04-25 23:04, liup wrote:
Quote:

On 2007-04-25 19:16, sxeditor wrote:
多謝任我贏兄^^

Thanks 任我贏兄!
點解我睇到既Ias fixed odds與任兄果d, 好似有些不同, 例如第七場 (下圖), 呢場Ias再顯神通, 我用低水半冷馬"好霸"做膽及得意寶"做腳, 一拖四中單T.

我覺得與Ias fixed odds無關,係liup兄慧眼找到靚馬才是,因為大部分都低水,並非只係四甲那四匹才低水

我都係好似金兄咁話, 如果講好霸低水, 不如講佢一賣飛冇幾耐, 獨贏祗得9.5倍, 而在Q飛上, •拖多瓣都係低賠率, 咁咪仲貼切.

Profiles of JimmyMa   
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2007-04-27 on 13:01
Quote:

On 2007-04-26 18:25, sxeditor wrote:

慧眼?? 真係多謝金兄抬舉,
哈哈~~多年前我真係以為自己聰敏過人, 智慧高人(同事)一等, 因不屑日常做埋d低b工作, 未能一展抱負, 所以毅然辭去份月入幾皮又穩定既工, 穿洋過海由零開始, 再挑戰人生. 但近年來與眾多尖端科研人材共事後, 才自知祇是一隻飲著鹹水的井底蛙罷了.
廢話講完, 回說為什麼fixed odds大部分馬都是低水, 看來金兄不是個乖學生, 冇留心聽書(just kidding), 這個是正常及可理解的現象, afanti兄之前已詳細解析清楚(以紅色字引述), 恕不再多講. 因營運策略上須要, 十五六倍(fixed odds)以上既冷門馬, 九成九會係低水, 所以我一再指明fixed odds既半冷低水或熱門高水馬才較有參考價值. 另外因不受臨場落飛等因素影響, 開盤時的fixed odds賠率應更貼近職業莊家原本計算出來的各駒機會.

"...要吸引多d人來投注,當然就要開“高水”了,但冷門開“高水”的風險會好大,萬一有人收到馬房內幕消息,或者有比莊家更高手的高手來“踢館”,訓身落隻大冷門得手,如果莊家開“高水”就真係走佬都唔掂。開“低水”就可以化解呢種風險,一來,“低水”可以降低賭仔的投注意欲,降低賠大錢的可能;二來,就算有人存心來“踢館”都冇有怕,將d錢轉投落馬會彩池就得,因為呢次係馬會彩池“高水”,簡直係多多益善。(我睇過canbet個網好似係開跑前一兩分鐘就截止投注,遇到呢d情況完全可以咁做。)

由於冷門之所以係冷門正因為係投注的人不多,所以冷門開“低水”對投注額的影響不會好大。而要吸引人來投注,就要在本來就“惹飛”的熱門開“高水”了,最考驗莊家功力的應該就是這一環了,他們必須計算哪隻馬受得起注,開“高水”搶生意..."

Profiles of liup   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2007-04-27 on 14:57

[/quote]
...... 毅然辭去份月入幾皮又穩定既工, 穿洋過海由零開始, 再挑戰人生......

Liup,

單單就是這份勇氣已經唔容易!佩服!

...... 但近年來與眾多尖端科研人材共事後, 才自知祇是一隻飲著鹹水的井底蛙罷了.......

能置身這個頂尖的圈子已經是不俗的能耐,又點會是井底蛙!!

Profiles of rodney     
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2007-04-28 on 03:50
[quote]
On 2007-04-27 13:01, liup wrote:
Quote:

....
哈哈~~多年前我真係以為自己聰敏過人, 智慧高人(同事)一等, 因不屑日常做埋d低b工作, 未能一展抱負, 所以毅然辭去份月入幾皮又穩定既工, 穿洋過海由零開始, 再挑戰人生. 但近年來與眾多尖端科研人材共事後, 才自知祇是一隻飲著鹹水的井底蛙罷了.
......

十幾年前, 月入幾皮, 非常不俗啦, 不過現在可能是月入十幾皮 wor ...
十幾年前, 住不足千呎 apartment, 都唔錯啦, 不過現在可能是近萬呎 house 連泳池 wor ...
十幾年前, 個囡囡只幾歲人仔, 現在是數以倍計的成長, 仲係傑出級學子 ...
穿洋過海真的令人羨慕, even though 做一隻鹹水井內的青蛙。

Profiles of MML   
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2007-04-28 on 09:02
Quote:

On 2007-04-28 03:50, MML wrote:
十幾年前, 月入幾皮, 非常不俗啦, 不過現在可能是月入十幾皮 wor ...

mml, 過多幾年等我學你轉做pro punter, 到時月入十幾皮就指日可待.

Profiles of liup   
任我赢zsw168

註冊於: 12/09/2003
發帖數目: 429
發表於: 2007-04-28 on 10:00
LIUP兄真是令人羨慕的“過江龍”!
我的小程式不斷在否定中又從零開始才稍有基礎,一做“正行”又要荒廢了。還盼有高科頭腦的liup兄指點呢?

金兄的指大部分低水問題: 用ISA"open"賠率計,水率得74.5 %,比馬會吃得深哦,當然都低啦!!!

Profiles of zsw168   Go to the user WebSite zsw168   
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2007-04-28 on 11:58
Quote:

liup兄,
單睇你這段自述,及謙虛情操,就知你必是勁人,我才是真正凡夫庸人,我不是自謙係貨真價實低能人士,慶幸未至智障
當一個叻人能從身旁人能力,而使自己謙稱井底蛙
此人必是高人
因為永不自滿及輕敵
^_^

我不止懶,更因天生無慧根慧眼

Profiles of sxeditor   
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款