登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 最緊要進步-07/08
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 下一頁 )
Author 最緊要進步-07/08
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2007-09-13 on 21:22
話時話,濰坊今次都係輸短頭,我都謝晒。

不過經MML品題,點都要再"跟進"下啦。

Profiles of rodney     
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2007-09-13 on 22:42
Quote:

On 2007-09-13 21:22, rodney wrote:
話時話,濰坊今次都係輸短頭,我都謝晒。

不過經MML品題,點都要再"跟進"下啦。

我呢類皮毛學生計數唔及MML大師準確,
不過自己計到 濰坊 L800 over 同組第二位及第三位L800分別 0.5 同 0.9, 屬outstanding class.
我都放下了一個膽在桌上做Q膽刺身.......

Profiles of hkhorsetrack   
RedWhiteBlue

註冊於: 24/06/2007
發帖數目: 83
發表於: 2007-09-14 on 11:03
應該如何分析呢場賽事的前領馬呢,

花旗駿雷+新威+利之寶+天鷹+勁霸龍+善戰,呢群馬在差不多位置過終點,但係佢地最後 800米同最後 400米的相距都有頗大的距離

L 800

新威 0L
花旗駿雷 3L
天鷹 5L
利之寶 7.5L
勁霸龍 8L
善戰 9L

L400

新威 0L
花旗駿雷 2.5L
天鷹 3.5L
利之寶 3.5L
勁霸龍 4.5L
善戰 5L

終點

六駒相約 2.25至 2.75個馬位

Profiles of RedWhiteBlue   
勝源fraksy

註冊於: 15/02/2003
發帖數目: 375
發表於: 2007-09-14 on 11:39
我覺得“濰坊”好尺寸,跟前D後勁又冇甘強,留得後又追吾切。上場甘好形勢都要輸短頭也欠運。總括1400m 應不是最好路程,這些馬對我來說有賠率時可留意,相反熱門可放棄。

這場馬我會比較留意“花旗駿雷”和 “勁霸龍”日後進度.

Profiles of fraksy   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2007-09-14 on 12:50
Quote:

On 2007-09-14 11:39, fraksy wrote:
我覺得“濰坊”好尺寸,跟前D後勁又冇甘強,留得後又追吾切。上場甘好形勢都要輸短頭也欠運。總括1400m 應不是最好路程,這些馬對我來說有賠率時可留意,相反熱門可放棄。

勝願兄的高見比小弟更詳盡, 非常認同, 奸仔航絞盡腦汁落足飛想同此隻贏番場交代, 結果又失手, 還幸此馬祗5歲, 希望佢愛紐馬比較遲熟而繼續有進步, 否則要落5班要揾韋達同佢贏番場, 然後韋達叫馬主讓此馬退役, 買過隻新馬好過, 如果馬主唔聽, 咪叫佢拉走, 唔好阻住其他馬入房, 您地睇隻北區之星同甜蜜福星, 韋達騎到甩脾至贏倒, 跟住咪要過房囉.

Profiles of JimmyMa   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2007-09-14 on 14:58
[/quote]
冇咩即係點嘅, 講白d啦:如果佢係正常出賽頻率, 我一定會跟進 lor; 一星期內打疊跑兩次, 就有些少變數, 太熱就忍吓手, 反正如果呢次贏到, 都未見頂。如果唔太熱, why not?
[/quote]
係羅, 講得清楚啲就唔駛俾人誤會個2句好似滑頭啲咁, 您知啦, 您係好多人嘅偶象黎, 如果講得唔清唔楚, fans分分鐘訓左個身買落去, 咁就好大鑊. 至於濰坊一星期跑2次有冇問題, 由於是季初兼且出自奸仔航馬房, 我覺得冇乜問題喎.

MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2007-09-14 on 17:17
Quote:

On 2007-09-14 14:58, JimmyMa wrote:

冇咩即係點嘅, 講白d啦:如果佢係正常出賽頻率, 我一定會跟進 lor; 一星期內打疊跑兩次, 就有些少變數, 太熱就忍吓手, 反正如果呢次贏到, 都未見頂。如果唔太熱, why not?
[/quote]
係羅, 講得清楚啲就唔駛俾人誤會個2句好似滑頭啲咁, 您知啦, 您係好多人嘅偶象黎, 如果講得唔清唔楚, fans分分鐘訓左個身買落去, 咁就好大鑊. 至於濰坊一星期跑2次有冇問題, 由於是季初兼且出自奸仔航馬房, 我覺得冇乜問題喎.
[/quote]
熟我嘅朋友就知我有冇需要"滑頭"; 事實上, 我不覺得"今周六跑唔番, 日後都要跟架"這句係模稜兩可, 因為講明"日後都要跟"。 我既不是貼馬或賣貼士; 隻馬值得跟進不妨提一下, 係咪次次買則各人有自己方針, 反正有基本常識嘅馬迷亦知每次要比對形勢、賠率及其他對手, 就算我估隻馬有10分8分在手, 我怎知日後會否面對有20分16分在手的馬呢?唔通話"好賽績呀, 場場追啦!"咁膚淺?我同d業內人士都係咁上下"滑頭", 不過佢地絕唔會有同樣感覺。

至於"濰坊"一星期跑2次有冇問題, 練馬師報得名就顯示佢覺得隻馬賽後冇明顯 fatigue, 但係未必代表不會因體力折損而剩下 80-90%戰鬥力, 連隻馬自己都唔知。

Profiles of MML   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2007-09-14 on 17:30
Quote:

On 2007-09-14 11:39, fraksy wrote:

我當日 6-up 正是買了頭 2馬及"花旗駿雷" / "勁霸龍"。在別處網頁, 就"勁霸龍", 我回應過以下意見 :
[.... "勁霸龍", 評馬人大多可以說得出牠進度明顯, 但沒有人提到牠初出一役 (R702) 實在走勢不差; 初跑千六已不易, 牠早段並不慢, 直路前似略退, 加上 400曾稍收慢, 及至 300又被碰至換腳兩次 (i.e. 失步韻), 但之後竟又再追回些少失地。經我的調整, 牠該場評級只遜於首 5名馬匹, 及可少負 3L+。這不代表牠足以在明天橫掃, 但有接近的本錢, 加上進度, 上名亦屬正常; 若無表現, 仍可留意稍後加程跟進。 (P.S. 『勁財寶』 在 R702 表現評級不及"勁霸龍") ....]

同樣有所謂"滑頭"說話"若無表現, 仍可留意稍後加程跟進。" 但不是斬釘截鐵地講明, 今次無表現都唔好失望, 可稍後加程跟進嗎? 反而, 如果我只如一般評馬人常用的"視乎進度 ...."則封了自己後門, 日後跑得差只係進度唔好, 係練馬師嘅問題, 唔係我嘅眼光問題。

Profiles of MML   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2007-09-14 on 19:35
Quote:

On 2007-09-14 17:17, MML wrote:
Quote:

On 2007-09-14 14:58, JimmyMa wrote:

[/quote]
熟我嘅朋友就知我有冇需要"滑頭"; 事實上, 我不覺得"今周六跑唔番, 日後都要跟架"這句係模稜兩可, 因為講明"日後都要跟"。 我既不是貼馬或賣貼士; 隻馬值得跟進不妨提一下, 係咪次次買則各人有自己方針, 反正有基本常識嘅馬迷亦知每次要比對形勢、賠率及其他對手, 就算我估隻馬有10分8分在手, 我怎知日後會否面對有20分16分在手的馬呢?唔通話"好賽績呀, 場場追啦!"咁膚淺?我同d業內人士都係咁上下"滑頭", 不過佢地絕唔會有同樣感覺。

至於"濰坊"一星期跑2次有冇問題, 練馬師報得名就顯示佢覺得隻馬賽後冇明顯 fatigue, 但係未必代表不會因體力折損而剩下 80-90%戰鬥力, 連隻馬自己都唔知。
[/quote]
就係因為您唔係貼馬和賣貼士, 係冇利益衝突, 就要更加講清楚, 身為版主咁樣先至可向您啲fans交待. 再者, 好多ん唔係好似您咁專業, 每日花咁多時間去睇帶, 好多人係同您level有別, 剩係識聽和睇, 點解唔用吓您嘅專業, 去幫吓一啲膚淺既人呢.
至於濰坊體力問題, 隻馬搏完返馬房後, 食唔食得料, 您我都唔知, 我唯一知道就係隻馬今早冇出黎露面, 究竟是喜是悲呢?

獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2007-09-14 on 22:59
Quote:

On 2007-09-13 21:07, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2007-09-13 20:44, MML wrote:
Quote:

On 2007-09-13 20:26, joey909kl wrote:
仲有濰坊108播 好大個GAP姐~

參考吓啦:"濰坊"上次 L800 大約走 45.3, 同尾場(頭兩段較慢)嘅"零用錢"幾乎一樣; 又快過步速類似嘅"勝利鑽石" ~45.9 (不過呢隻跟得前d)。就算今週六跑唔番, 日後都要跟架。

MML兄,
好一句 "今周六跑唔番, 日後都要跟架", 咁即係點?
次次出, 次次追? 追到佢贏為止? 上季搏盡輸两鑊短頭我都謝哂! 依隻馬, 都係交俾 Rodney講好啲, 佢最清楚依隻馬.

Jimmy兄,

其實MML已經好清楚講明"要跟",但點跟就當然要睇情況啦!睇對手、狀態、跑路偏差等等,但最重要睇賠率。因為就算季中有機會遇上弱對手,但只得2倍win,我就一定會沿途"跟"進,但唔買!

今次的討論重點,MML兄已用了其專業水準指導像我這些"膚淺"的fans:*******" 小心小心。

呢場要小心d睇 1200, 800 & 400 段柱各駒距離。
入直路前 6名馬匹跑 3th - 8th, 只頭 2馬可追及, 6隻都咁叻 ?"********

因為像我這些一般馬迷只睇表面賽績,好容易墮進賽績陷阱,甚至錯誤解構賽績。此一提點已是最好最好的溫馨提示,因為不但指出問題所在,亦同時有助提升大家的水準。

講上次濰坊的跑法,我認同電視方生的說法,騎師的發揮確不大好,多走了腳程。
今次我只是拖腳,不會像上次般作馬膽看待。

反而今場"卓越成就",上場1200m的段速水準唔高,成熱門就要小心.....

Profiles of rodney     
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款