登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 馬中自有"晏魚肉"------尋找PQ之另一半
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 下一頁 )
Author 馬中自有"晏魚肉"------尋找PQ之另一半
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2008-05-09 on 18:34
Quote:

On 2008-05-09 17:38, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2008-05-09 16:10, samana wrote:
占兄,魔兄,各位師兄,可能我問的問題太膚淺,但並不是要侮辱你們的智慧,有些問題如果不重新去思考過,可能不夠深度,更加不會認同我的想法.可以說我問的每句話都有含義,我出的post都有它的目的,占兄魔兄與我有緣,亦明白了我的用意,是否有興趣探討下去呢?虛心好學的我,當然希望得到更多師兄之指點-----如肯不吝賜教的話.

未有星期日的加課操練之前, 我係唔会花太多時間去研究星期一的賽事. 所以我是有相當多時間去探討落去, 大家研究, 研究.

HaHa,占兄果然係知音,而我未有星期日晚的隔夜賠率之前, 我係唔会花太多時間去研究星期一的賽事. 所以我是有更多時間去探討落去, 大家研究, 研究.占兄比D耐性,待多些師兄上船,比我學多D野,好嗎?

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2008-05-09 on 19:16
Quote:

On 2008-05-09 15:58, MML wrote:
Quote:

On 2008-05-09 09:06, samana wrote:
Quote:

魔兄答對了,可有85分,是否還有更完美的答案呢?還可能有些人對一些情況甚至比練馬師知道更多的呢?

「我」!
一場 14隻馬, 練馬師清楚了解自己旗下一兩駒及埋身對戰過的對手, 其他相熟騎師再給些少見解, 但始終很少完全掌握全場馬匹。有些練馬師聘用專人分析, 可靠的話, 又可洞悉更多。
不過, 不要告訴我答案是馬會評磅/分大員及有關小組, 甚至應家柏, 甚至做速勢的承辦商。
(以上純屬講笑。) ^_^

其實我第一刻想答的答案相同, 因為一個練馬師只能面對60匹馬, 我這類庸材每天處理著千餘匹馬匹的進度, 賽績, 狀態....這個答案也很合理....

詳細引述見以下節錄...
Quote:

On 2008-04-28 14:18, hkhorsetrack wrote:
Quote:

On 2008-04-28 12:16, liup wrote:

你寫"寶利多"的晨操評語時, 柏寶有冇提供佢個人意見給你參考?
"是賽前他曾策騎該駒操練,他認為該駒表現僅屬普通"

沒有,
因為他接觸這匹賽駒的距離比我近,
但我接觸這匹賽駒的時間比佢長.

不過答這個答案時, 必須加番(以上純屬講笑。)一句, 所以我當時嫌麻煩, 只能說是簡單地答...

ps : 以上純屬講笑。

Profiles of hkhorsetrack   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-05-09 on 21:44
[quote]
On 2008-05-09 19:16, hkhorsetrack wrote:
Quote:

其實我第一刻想答的答案相同, 因為一個練馬師只能面對60匹馬, 我這類庸材每天處理著千餘匹馬匹的進度, 賽績, 狀態....這個答案也很合理....

..........

能夠有同一共鳴, 想魔兄今季成績必定非常理想, 恭喜。

Profiles of MML   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2008-05-09 on 22:22
Quote:

On 2008-05-09 21:44, MML wrote:

能夠有同一共鳴, 想魔兄今季成績必定非常理想, 恭喜。

仍然站在你的後面......或者說, 我就在你的後面

Profiles of hkhorsetrack   
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2008-05-10 on 11:04
記得我小時看過的一個小故事:”誰的本領大”.世界之大當然有很多人能人所不能,而又相互兙制.首先可能我的提問有點漫無邊際,不過也可用激將法了解到二位師兄之所長,日后有機會當向二位多學習,這是真心的說話.的确,不排除在整個場面來說,有人能分析透徹,比個別練馬師掌握更多的資訊.但是以我等小馬迷來說恐怕無能力做到,學二位兄一樣日看十多小時的VF,看千幾匹馬晨課也是一個令人望而生畏的壯舉.小弟無意冒犯,只是回應魔兄的要求,想”講得通”自己的選馬心得,作為拋磚引玉,幫自己增值而已.
在小弟的愚見認為:馬迷(非直接參予賽馬與馬匹接触的工作的人)所用的各種分析工具,都是”靠估”,上仗有AT,肯定大超班,今仗係味去呢?操起左七成定八成呢?里面摻雜著許多個人判斷主觀看法,起飛馬邊隻係堅邊隻係老點,跑出來就知道!所以馬迷在明處,練馬師在暗處,這是不爭的事實.雖然某種意義上講, 練馬師也是”靠估”,但始終含金量會高些吧!如果說比練馬師更清楚出賽馬匹情況的朋友真的是在說笑而已.
然而,練馬師又是靠什么掌握馬匹的情況呢?靠什么人去幫手部署馬匹的出擊計划呢?當然是靠馬房中的手下:馬伕,操馬人等等去進行,靠他們的反饋去衡量進度,這樣說來,是否會有一些人能掌握到練馬師所能掌握的信息,甚至可能會掌握到練馬師所不知的信息也不為過吧?試想,一個打理馬匹的馬伕,佢可能唔知道自己太太幾時會來M,但佢會知道佢打理果隻馬今日食左幾粒溥荷糖,打左幾多次馬機,佢會唔會知道馬匹明天的機會大左呢?咁佢地會唔會買些少博下呢?咁佢地所落注的馬匹是否值得多加”尊重”呢?我們有空再慢慢探討.

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
MML

HK
發表於: 2008-05-10 on 16:10
我之前嘅"作大"都係講吓笑, 魔兄亦是富幽默感之人, 所以才和應而已。

我都有朋友當練馬師, 他教我不少馬房管理常識, 亦與我分享馬圈見聞, 甚至沒有忍瞞他的處境, 是百分百的良師益友。打理馬匹的馬伕, 因為負責範圍窄, 要靠其地馬伕互通訊息, 不過練馬師亦知這個生態環境, 所以不會與他們多言。每一個崗位都會做出彩虹, 視乎個人素質, 叻的馬伕會有他的獨特見地。

JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2008-05-10 on 20:38
Quote:

On 2008-05-10 16:10, MML wrote:
我之前嘅"作大"都係講吓笑, 魔兄亦是富幽默感之人, 所以才和應而已。

我都有朋友當練馬師, 他教我不少馬房管理常識, 亦與我分享馬圈見聞, 甚至沒有忍瞞他的處境, 是百分百的良師益友。打理馬匹的馬伕, 因為負責範圍窄, 要靠其地馬伕互通訊息, 不過練馬師亦知這個生態環境, 所以不會與他們多言。每一個崗位都會做出彩虹, 視乎個人素質, 叻的馬伕會有他的獨特見地。

沒錯, 視乎個人素質, 助手, 馬伕們素質當然有高低, 而練馬師當然亦有一些有料, 一些冇料到而又"头皮"的練馬師存在, 香港有, 澳門更甚. 以前我地養過隻馬在一華籍練馬師度, 次次出黎跑, 都成隻生知狗咁, 輸完又輸, 終於忍唔住轉去澳洲佬度, 唔駛2個月, 隻馬成隻变哂, 啲毛色靚立立, 結果嬴完又嬴. 所以, 各人有各人嘅生存空間.

至於您當練馬師的朋友, 佢有冇講您聽, 佢自己賭唔賭馬? 如果有賭, 係咪要自己擺錢出黎買, 抑或?
這個問題, 相信DB好多馬友都想知道吓, 係咪? 因為係依度唔係會有咁多人有朋友係當練馬師, 仲係良師益友咁深交嗰隻.

Profiles of JimmyMa   
船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2008-05-10 on 21:30
其實我覺得,每個人都有私隱,你有我有,而作為一個公眾人物,而且仲係涉及甘多錢既人物,佢自己都唔想講自己既野,更何況MML,唔迫於無奈都唔會講一D話題來涉及佢好朋友,更加唔想多講任何野,呢點絕對明白的。

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
MML

HK
發表於: 2008-05-10 on 21:36
Quote:

On 2008-05-10 21:30, home wrote:
其實我覺得,每個人都有私隱,你有我有,而作為一個公眾人物,而且仲係涉及甘多錢既人物,佢自己都唔想講自己既野,更何況MML,唔迫於無奈都唔會講一D話題來涉及佢好朋友,更加唔想多講任何野,呢點絕對明白的。

You're right. Thx. ^_^

MML

HK
發表於: 2008-05-10 on 21:38
[quote]
On 2008-05-10 20:38, JimmyMa wrote:
Quote:

沒錯, 視乎個人素質, 助手, 馬伕們素質當然有高低, 而練馬師當然亦有一些有料, 一些冇料到而又"头皮"的練馬師存在, 香港有, 澳門更甚. 以前我地養過隻馬在一華籍練馬師度, 次次出黎跑, 都成隻生知狗咁, 輸完又輸, 終於忍唔住轉去澳洲佬度, 唔駛2個月, 隻馬成隻变哂, 啲毛色靚立立, 結果嬴完又嬴. 所以, 各人有各人嘅生存空間.

至於您當練馬師的朋友, 佢有冇講您聽, 佢自己賭唔賭馬? 如果有賭, 係咪要自己擺錢出黎買, 抑或?
這個問題, 相信DB好多馬友都想知道吓, 係咪? 因為係依度唔係會有咁多人有朋友係當練馬師, 仲係良師益友咁深交嗰隻.

似乎你知得更多, 等你講好了, 先謝過。

Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款