登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

Video Form(VF)討論
管理員: MML, shlee, dfgghr, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> Video Form(VF)討論 >> 財富之星
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 )
Author 財富之星
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2008-05-17 on 15:47
Quote:

On 2008-05-16 17:24, baggioLEOcheng wrote:
re:指邊一場? Anyway, 近 4次輸馬都有多少借口, 與"魯班精神"磅位亦漸拉遠。
呢一場(r413):
http://www.hkjc.com/chinese/racing/Results.asp?RaceDate=24/02/2008&RaceNo=05&venue=
跟馬尾...末段力度唔錯...
同埋之前(r133)1400m勝眼光o個場都已經贏過魯班精神...而家差成11磅有d著數...賠率又差得遠...

re:希望係正面轉變啦。"赤胆雄威"都有類似改變, 正正嚇窒了我。
覺得佢會擺前d因為(r284)1400米佢排2檔早段跟本唔慢...可以順跟o向中間位置...個場對手都唔差美妙選擇福將臨門等仲要直路內欄有d塞車...之後幾場1600米排14檔焗住留後...r329&r413步速都算慢...r329冼文諾力騎但走勢就好一般...r413好好多....但全力留後直路又跟馬尾...走勢同<再來旺財>相若...末段力度都唔錯...上場r531步速快但沿途望空+蝕位都幾不利...冼君指定動作學足日本騎師...所負亦不遠...今場對手雖然都幾強...但希望冼文諾醒返dd啦...有得分嗎...

以上全屬個人愚見...並非事實之全部...有待高手鑑證...thx...

RE : r413
1. 1400 跟 1600 是兩個世界,
2. 頭三段 57.9, 魯班精神是半個步速受害者
後追馬入P是一個步速受益者.....

RE : 近四場
全部有意外, 不過扣減意外值.... 僅夠爭P......
且看今場表現如何了......

PS : 信賴會唔會更有D適量的正面轉變呀

Profiles of hkhorsetrack   
馬神IIbaggioLEOcheng

註冊於: 21/08/2006
發帖數目: 249
發表於: 2008-05-17 on 17:31
<6>信賴我都鐘意...原本諗住一條用<10>財富之星拖...一條用<6>信賴拖...熱門要<1>魯班精神同<8>赤膽雄威<12>嘉嘉醒...而家要諗清楚d先...或者放棄投注呢場...因為真係幾亂...

Profiles of baggioLEOcheng   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-05-17 on 20:57
Quote:

On 2008-05-17 17:31, baggioLEOcheng wrote:
<6>信賴我都鐘意...原本諗住一條用<10>財富之星拖...一條用<6>信賴拖...熱門要<1>魯班精神同<8>赤膽雄威<12>嘉嘉醒...而家要諗清楚d先...或者放棄投注呢場...因為真係幾亂...

"中國陸家"呢?

"赤胆雄威"賠率都幾吸引, 我傾向似佢同"中國陸家"先行。 6-up 靠佢地一先一追。

Profiles of MML   

發表於: 2008-05-17 on 21:58
高手一問有d驚o忝...呢場都係睇跑馬算...不過照講我o既愚見...
<中國陸家>唔係太鍾意...
(1)上兩場同程r532&r564都有步速之利下上名
(2)上場r564&r450末段力度一般...r532可以但對手弱
(3)所遇o既對手唔強
(4)1600m好似長o左d(血統)
唯一可取係"先"啦...可能見上場放唔到稍為留住...要睇臨場...但咁我寧願買番<魯班精神>...磅唔差得幾遠又好d賠率...

MML

HK
發表於: 2008-05-17 on 22:42
Quote:

On 2008-05-17 21:58, baggioLEOcheng wrote:
高手一問有d驚o忝...呢場都係睇跑馬算...不過照講我o既愚見...
<中國陸家>唔係太鍾意...
(1)上兩場同程r532&r564都有步速之利下上名
(2)上場r564&r450末段力度一般...r532可以但對手弱
(3)所遇o既對手唔強
(4)1600m好似長o左d(血統)
唯一可取係"先"啦...可能見上場放唔到稍為留住...要睇臨場...但咁我寧願買番<魯班精神>...磅唔差得幾遠又好d賠率...

Thanks.
有d驚係<中國陸家>經常偏熱。
呢場睇跑馬唔緊要, 純粹逐點討論吓:

RE: (1)上兩場同程r532&r564都有步速之利下上名 ...
r532&r564 步速的確唔快, 但唔算慢, 應該係該兩次場地均較利前置跑法。言而, <中國陸家>賺唔哂, 因為兩次早段都需要用力從外檔切入; r564 頭段 24.5 甚至偏快, 初上千六返黎唔斷, 有經驗後再跑, 可望有進步。

RE: (2)上場r564&r450末段力度一般...r532可以但對手弱 ...
呢樣可能有主觀因素, 我反而覺得力度唔錯; <中國陸家>都算係出腳凌厲嗰類, 如果都感覺力度一般, 隻馬應該係低潮時期。(P.S. 不過唔好同「赤胆雄威」比力度, 呢隻係蠻勁個類。)

RE: (3)所遇o既對手唔強 ...
6次出賽, 也許首仗賽事水平偏高, 其餘 5次係中級 , OK la.

RE: (4)1600m好似長o左d(血統) ...
Grand Lodge 出過「先力達」/「威武神駒」等長途名駒, 來港子嗣都唔覺有正宗短途馬。
下線 Sires 睇 Regal Classic, Twig Moss 都唔似冇長力支持。而且已經 4歲, 又跑過同程, last 都唔算斷。

MML

HK
發表於: 2008-05-17 on 22:54
RE: 信賴我都鐘意 ...
Me too. Consistent, though sometimes short dash.

發表於: 2008-05-17 on 22:56
原來可以咁睇...學到野啦...thx...

Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款