登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

河馬仔專欄
管理員: hiphip3678

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 河馬仔專欄 >> 7月3日高班賽分析+九龍城熟食市場茶彌壑�---河馬仔專欄
Author 7月3日高班賽分析+九龍城熟食市場茶彌壑�---河馬仔專欄
河馬仔hiphip3678

註冊於: 30/08/2004
發帖數目: 6147
發表於: 2008-07-02 on 15:23
講起有本地特色之食店,茶餐肯定係冇人會否定,本地之茶餐特色要外國之cafe唔同,本地之食物中西或都有,而且價錢相宜,故此受到普遍社會各階層歡迎,今次小弟就介紹一間位於九龍城街市熟食市場內之<樂x咖啡>

食店內選擇大多係一些日常茶餐,其實看來唔多特別,但其實店內的一位六十多歲的伯伯來招呼客人,他非常勤快,同樣對客人招呼周到,如無記錯有些老街坊都稱他做"文叔"

小弟要左一個鮮牛飯,一杯凍奶茶,一件奶油多,店內唔多見設有套餐,所有食品小弟都係散叫........

先講鮮牛飯,起初以為只係西汁牛肉飯而已,但見落先知有驚喜,係用小量沙爹汁把牛肉炒熟,而且加了大量菜心入去,碟飯來到熱辣辣,味道唔太辣同鹹,非常香口,加上大量菜心就真係唔太膩,值得一讚!

再來杯凍奶茶,味道充滿完整的本土絲襪奶茶的味道,香濃而且滑溜,絕對沒有一些粗糙感,小弟喜歡少糖都覺得充滿香滑感,佢可算係小弟飲過之奶茶中數一數二好飲之一

最後係一件奶油多,個多士唔太燶,剛剛好,奶油唔太多而且配合得宜,食落鬆脆可口,加上少量牛油,恰到好處.

其實此間食店有一樣野想講的係,店內工作的人都很有老街坊之情懷.當小弟的奶油多來到之時,"文叔"立即親身給我兩張餐紙給我抹手,這樣的服務亦令我有點意外.而且當我食到尾聲之時,文叔都好親切咁問左我一句"哥仔,今日個鮮牛飯啱唔啱食呀?"連我這個好耐都唔來一次食野的人都問下意見,難怪此間茶餐咁有名,亦難怪這茶餐店都有一個牌匾,上面寫住[勝過鮑蔘翅肚],至於係邊位題字,相信大家都知道,希望這種老式街坊茶餐能一直流傳下去啦!

第8場 第二班 1800米 快活谷草地 80-100
1.勁好聲-谷草千八擺明唔啱跑,雖然其狀態表現不俗但可惜同場馬多數見進步下難言再入位
2.璐悅-雖然上場都係漬敗但好彩係原來同場贏之對手極強,幸好今場快馬極少而且此馬應合跑窄場下可以一諗
3.神州六號-隻馬係咁多料,上戰毫無走勢但勉強都可講係唔識跑落雨地,不過今場對手非弱下就算跑都好可能得個近字
4.不老英雄-上場唔係個檔口咁差好可能已經能過隻威利來,今場跑長少少應合追下理應要兼顧
5.心福-此馬都冇乜進步跑回谷草係好少少而已,但其實今季季初贏千八個場對手其實弱得交關,除非今場內疊突然有空位俾佢走否則難矣
6.爪皇泓金-此馬其實狀態唔差但可惜一再證明用得頗盡,今場估計冇乜快步速下要後追一段好困難
7.萬事喜-上場地淋才近,今場唔會輕易俾佢走到一疊下,作配會較安全
8.寶樹勁盈-始終此馬係有一定實力但一來此馬一排外檔便難跑,二來此馬現水位要發揮得恰好才有機會之下太多疑點要唔到
9.樂意-上仗如唔係個檔口咁差就唔會咁惡跑,係唯獨驚此馬欠前速下會難跑一點而已,否則都可一博
10.衝勁直前-今場唔易出現快步速之情況下,老馬升班就更困難
11.駕進-榮仔要回呢隻都算出奇,此馬狀態其實唔錯,今場可立心找遮檔下跑,可能會較上仗易跑,季初能力迫喜聚寶證明此馬應有一定實力下不容放棄
12.黃金好勁-神經刀之馬其實睇紀錄就每次贏完再跑都唔好,上場其實估計用力唔少下今場換埋人就寧博唔得
是場心水:2.璐悅-9.樂意-11.駕進-7.萬事喜

Profiles of hiphip3678   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List    
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-07-02 on 17:31
哈哈, 河馬仔, 係唔係因為季尾, 由食魚翅/刺身, 攪到現在去大排檔呀?(講笑) ^_^
講開大排檔, 鵝頸橋咖喱都好出名, 又等你品評。

Profiles of MML   
河馬仔hiphip3678

註冊於: 30/08/2004
發帖數目: 6147
發表於: 2008-07-02 on 21:00
Quote:

On 2008-07-02 17:31, MML wrote:
哈哈, 河馬仔, 係唔係因為季尾, 由食魚翅/刺身, 攪到現在去大排檔呀?(講笑) ^_^

我同楊駿同魔術師食過一次個度,但有咖哩???

真係唔知噃

Profiles of hiphip3678   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List    
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2008-07-03 on 10:56
Quote:

On 2008-07-02 17:31, MML wrote:
...

MML, 以前係駱克道街市大排檔x記, 朝朝都見你order個五香肉丁湯米, 加杯凍0茶做早餐, 食極都唔厭。 現在改左口味食咖喱呀?

Profiles of liup   
楊駿andrew410

註冊於: 09/09/2004
發帖數目: 7157
發表於: 2008-07-03 on 12:32
Quote:

On 2008-07-02 21:00, hiphip3678 wrote:
Quote:

我同楊駿同魔術師食過一次個度,但有咖哩???

真係唔知噃

未必係果間,mml,你果街係街市上邊定地鋪?

Profiles of andrew410   

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款