登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

河馬仔專欄
管理員: hiphip3678

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 河馬仔專欄 >> 7月24日旺角朗X酒店午嬰菃U嶺僱�---河馬仔專欄
Author 7月24日旺角朗X酒店午嬰菃U嶺僱�---河馬仔專欄
河馬仔hiphip3678

註冊於: 30/08/2004
發帖數目: 6147
發表於: 2008-07-24 on 22:32
平時香港人去酒店,多數都係去食自助餐,今次小弟唔例外,都係在位於旺角某大商場之自助午餐,平日約二百蚊一位,假日會貴點...........

食BUFFET環境都幾寬敞優雅,都幾RELAX..........

都係講下有乜野食先..............
先飲碗熱湯,有點油但暖下胃就唔差...........

壽司,有腐皮,有蟹籽,有三文魚...........
算係新鮮,但通常酒店之壽司都唔會有太大驚喜,可以接受.

冷盤選擇都多.有普遍都有的火腿,沙律之外,佢地仲有冷蝦仔同龍蝦仔,仲有一些食落醒胃之小COCKTAIL杯,食少少當小食恰可.............

生蠔算新鮮,雖然唔係係您面前開殼,但食落都唔會有臭先,因為食到臭的造真係食餐飯都會有哂個陣味,今次這裡黑邊同沙都唔太多,小弟雖然唔多敢食但一隻兩隻都可以係初心者之好選擇.

跟住係沙律同埋麵包,菜新鮮而且薯仔沙律味道特別加上食落咬口唔硬,加些少麵包糠有層次感,反而個麵包同個醬唔多啱,可以不理.

熱盤(一),煙火腿加上薯仔,汁夠香及濃,燒汁唔太鹹,配薯仔食算係啱,加埋左上角個蟹盒酥,香脆及香味在口中慢慢滲出,值得介紹

熱盤(二),薄餅加上一些有甜印度芒果醬之咖哩牛同埋蔬菜,慢慢食係都幾得意,雖然熱盤真係唔多,但絕對可以俾您個胃容納後面好食的甜品............

甜品,佢好舷意,樣樣細細碟,唔會太大舊,所以試到好多樣............
1.紅酒梨---一流,加埋燈皮絲食,真係好好食,唔太甜.芒果PUDDING都酸酸地,恰到好處

2.果TART加埋士多啤梨奶凍,前者的式有水準,後者奶味足加上一些果醬,YUMMY!

3.厚朱古力餅,味濃而香滑,加面的紅莓襯托的蛋榚亦食落夠味

4.當然要配呢杯夠濃香之咖啡,唔需要落奶落糖,用來佐甜品食真係不俗.

5.最後講下點樣用朱古力噴泉來變成硬朱古力!

就係拿一杯雪榚,在噴泉內拿一些朱古力醬(當然要用乾淨鐵匙啦,佢都有得俾您用.........

倒落雪榚或雪葩外等一陣.............

變硬,食落脆脆加埋冷雪榚,肯定好食過淨雪榚.........

全個自助餐我俾78分,雖然熱盤僅屬可以而已,但甜品一欄已經非常值得食,其實小弟仲有好多甜品未試過,希望今次做個紀錄,等各位網友補充下啦!

Profiles of hiphip3678   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List    
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-07-25 on 00:11
河馬仔兄,
多謝好介紹, 食物攝影方面或者可以改進, 係咪用 macro 會好 d? 要等 Plenty 兄指教。

旺角朗X酒店 ... 提醒了我和 S兄的週年暑期聚餐。

Profiles of MML   

發表於: 2008-07-25 on 21:12
Quote:

On 2008-07-25 00:11, MML wrote:
河馬仔兄,
多謝好介紹, 食物攝影方面或者可以改進, 係咪用 macro 會好 d? 要等 Plenty 兄指教。

旺角朗X酒店 ... 提醒了我和 S兄的週年暑期聚餐。

我用手機影,真係要買過部相機.........

係噃,船主兄幾時食飯呢^^

Profiles of hiphip3678   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List    
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-07-25 on 21:16
[quote]
On 2008-07-25 21:12, hiphip3678 wrote:
Quote:

我自己經驗, 用手機影上面食物相, 亦可以用 "macro" + "夜拍"功能, 應該會 sharp d.

Profiles of MML   

發表於: 2008-07-26 on 20:49
[quote]
On 2008-07-25 21:16, MML wrote:
Quote:

On 2008-07-25 21:12, hiphip3678 wrote:
Quote:

我自己經驗, 用手機影上面食物相, 亦可以用 "macro" + "夜拍"功能, 應該會 sharp d.

多謝mml兄賜教,我遲點會買過部相機,希望會影好點點啦

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款