登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 享受馬季空檔期
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 )
Author 享受馬季空檔期
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-09-03 on 22:32
^_^

Profiles of MML   
shlee

註冊於: 27/12/2002
發帖數目: 1861
發表於: 2008-09-03 on 23:49
Quote:

On 2008-09-03 01:16, kinghorse wrote:
...草皮上不期然翻開了英國名作家葛蘭葛林<<愛的盡頭>>一書,書中大既是講述二次大戰的一

對情侶在戰火中相愛,可惜在一場空襲中,男的(莫利斯)昏迷,女(莎拉)為了保住情人的生命,向

天發誓,只要莫不死便斷絕與他的所有關係,兩年後巧遇莫.....唔講太多講喇,你0地都未必明...

呢套戲"節拍"都有得租,戲名叫"激情妒火線",由"茱莉安摩亞";" 賴夫費恩斯"主演,故事都幾感人,值得一看...

Profiles of shlee   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
Shatin

註冊於: 20/09/2003
發帖數目: 228
發表於: 2008-09-04 on 00:08
愛的短頭

想當年,我最愛去多靚女的地方蒲頭。有一次,我遇上一個女孩。那個女孩來自汕頭,最愛出風頭。對佢,我真係一見就愛在心頭。雖然我明知自己個嘜頭好似個番薯頭,但我仍然好希望能以真愛感動到佢,從佢身上攞到些微嘅甜頭。我終於不能抑壓自己,以神秘人身份約佢深夜去皇后碼頭,我打算同佢講希望能同佢愛到白頭。個日,我gel靚個頭,滿懷希望咁喺度等,點知一等就等咗幾個鐘頭。後來佢終於出現。佢一見到我就大叫:「原來係你個死人頭!」,跟手大力推我落碼頭。就係咁,我對佢嘅愛就去到盡頭。

後來有次我喺馬場碰到佢,見佢泊到個好碼頭。個條友肥肥地,兼且有啲光光地頭。我偷偷排係佢後面睇佢買咩馬。佢淨係買「愛的世界」,重飛獨贏單頭。入直路時我隻馬同佢隻馬力鬥,我不斷大叫「加油!加油!」最後我隻馬贏咗個短馬頭!

Profiles of Shatin   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-09-04 on 02:23
Quote:

On 2008-09-04 00:08, Shatin wrote:
愛的短頭

想當年,我最愛去多靚女的地方蒲頭。有一次,我遇上一個女孩。那個女孩來自汕頭,最愛出風頭。對佢,我真係一見就愛在心頭。雖然我明知自己個嘜頭好似個番薯頭,但我仍然好希望能以真愛感動到佢,從佢身上攞到些微嘅甜頭。我終於不能抑壓自己,以神秘人身份約佢深夜去皇后碼頭,我打算同佢講希望能同佢愛到白頭。個日,我gel靚個頭,滿懷希望咁喺度等,點知一等就等咗幾個鐘頭。後來佢終於出現。佢一見到我就大叫:「原來係你個死人頭!」,跟手大力推我落碼頭。就係咁,我對佢嘅愛就去到盡頭。

後來有次我喺馬場碰到佢,見佢泊到個好碼頭。個條友肥肥地,兼且有啲光光地頭。我偷偷排係佢後面睇佢買咩馬。佢淨係買「愛的世界」,重飛獨贏單頭。入直路時我隻馬同佢隻馬力鬥,我不斷大叫「加油!加油!」最後我隻馬贏咗個短馬頭!

贏咗「愛的世界」個短馬頭 嘅馬係「新力量」, 睇黎"愛的盡頭"會蛻變成更強嘅"新力量"。

Profiles of MML   
Shatin

發表於: 2008-09-04 on 03:15
[quote]
On 2008-09-04 02:23, MML wrote:
Quote:

贏咗「愛的世界」個短馬頭 嘅馬係「新力量」, 睇黎"愛的盡頭"會蛻變成更強嘅"新力量"。

短暫嘅勝利之係我想想,點解唔買「新力量」搭「愛的世界」,單Q補單頭,係就發過豬頭!愁上愁,我正一係褔頭。

Shatin

發表於: 2008-09-04 on 03:46
Quote:

On 2008-09-03 23:49, shlee wrote:
呢套戲"節拍"都有得租,戲名叫"激情妒火線",由"茱莉安摩亞";" 賴夫費恩斯"主演,故事都幾感人,值得一看...

激情妒火線...如果Graham Greene知到佢本書名被人咁譯法,唔知會唔會在墓裡打轉(turn in his grave)。英文原名係The End of the Affair,網上見到譯名有:

愛到盡頭
愛情的盡頭
情事終結
激情妒火線

如果以香港八卦雜志式嘅style,可能會譯做『玩完地下情』。如果參照埋本書嘅內容,其實可能應該譯做『愛無盡頭』比較恰當。

獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2008-09-04 on 12:09
現在真係好高興見到Shatin轉做中文人,等我地多D野睇,又有多D有趣發表。

shatin兄的英文 excellent就個個知,原來中文表達都咁有得意。

往後的日子,有shatin兄及MML兄,可為繁(煩)密的賽馬日子添上無限樂趣及勝趣!!

Profiles of rodney     
Shatin

發表於: 2008-09-04 on 13:05
Rodney哥唔好笑我!

我都喺享受馬季空檔期,趁得閒練打多啲中文。希望早日上手,大家唔好見怪!

亂買sir (hinchung)hinchung

註冊於: 26/10/2005
發帖數目: 4079
發表於: 2008-09-04 on 16:41
好文采....愛的短頭...gooooooooood!!!

Profiles of hinchung   
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款