登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

你地鍾意貼乜就貼
管理員: home, plenty, Amethyst

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 你地鍾意貼乜就貼 >> 烚雞蛋每隻18元
Go to Page ( 1 | 2 | 3 | 4 下一頁 )
Author 烚雞蛋每隻18元
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-09-09 on 04:44
08/09/2008 (東方日報)

【 本 報 訊 】 通 脹 持 續 百 物 騰 貴 , 飲 食 業 亦 將 新 增 經 營 成 本 轉 嫁 消 費 者 。 灣 仔 區 有 西餐 廳 每 隻 烚 蛋 賣 十 八 元 , 較 該 餐 廳 供 應 的 煎 蛋 炒 蛋 幾 乎 貴 了 一 倍 , 理 由 是 烚 蛋 並 非該 餐 廳 餐 牌 上 列 出 供 應 的 菜 式 , 而 且 製 作 時 間 長 及 成 本 較 高 。

有 消 費 者光 顧 該 餐 廳 的 烚 蛋 後 , 認 為 烚 蛋 太 貴 , 與 餐 廳 職 員 理 論 不 果 後 , 曾 向 消 費 者 委 員 會投 訴 , 不 過 消 委 會 指 該 餐 廳 餐 牌 上 無 供 應 烚 蛋 , 故 較 難 跟 進 , 但 提 醒 市 民 叫 餐 牌 上沒 有 的 菜 式 , 應 先 問 清 楚 價 錢 才 點 菜 。

霍 小 姐 與 男 性 友 人 上 月 底 光 顧 灣 仔 一 間 餐 廳 , 當 日 兩 人 點 了 一 客 午 飯 、 兩 杯 飲 品 及九 隻 烚 蛋 。 由 於 烚 蛋 非 餐 牌 上 菜 式 , 霍 並 不 知 烚 蛋 價 錢 但 亦 無 向 侍 應 查 問 , 而 侍 應亦 無 明 言 。 霍 至 結 帳 時 才 發 現 每 隻 烚 蛋 收 費 十 八 元 , 感 到 氣 憤 並 與 餐 廳 職 員 理 論 ,職 員 回 應 「 我 係 咁 貴 」 。 霍 事 後 向 消 委 會 投 訴 , 但 消 委 會 向 她 說 餐 牌 上 無 烚 蛋 菜 式 亦 無 烚 蛋 價 錢 , 故 較 難 跟 進 。

先 查 詢 免 「 打 死 狗 講 價 」
餐 廳 經 理 回 應 「 貴 價 烚 蛋 」 投 訴 時 稱 , 由於 烚 蛋 是 餐 牌 沒 有 的 菜 式 , 餐 廳 需 特 別 抽 人 手 煲 水 及 剝 蛋 殼 , 較 花 工 夫 、 時 間 及 燃氣 費 , 故 售 價 較 高 , 反 之 炒 蛋 煎 蛋 工 序 少 , 則 只 需 十 元 一 隻 。 不 過 霍 小 姐 則 明 言 ,她 的 友 人 並 不 知 道 每 隻 烚 蛋 要 十 八 元 , 又 指 : 「 日 本 有 機 蛋 都 唔 使 咁 貴 ! 」

香 港 餐 飲 聯 業 協 會 會 長 黃 家 和 表 示 , 食 客 與 餐 廳 都 有 責 任 了 解 和 告 知 菜 式 價 格 , 以 免 結 帳 時 雙 方 「 打 死 狗 講 價 」 。 他 坦 言 十 八 元 一 隻 烚 蛋 「 貴 」 , 市 面 上 等 雞 蛋 每 隻 亦 只 售 兩 至 三 元 , 故 烚 蛋 的 售 價 十 元 以 內 較 為 合 理 , 「 用 成 百 六 蚊 食 九 隻 蛋 , 買 成 箱 都 得 啦 」 。 消 委 會 今 年 首 七 個 月 共 接 獲 三 百 四 十 六 宗 有 關餐 廳 食 肆 的 投 訴 , 去 年 同 期 則 有 三 百 七 十 二 宗 。

------------------------------

烚蛋每隻18元, 令人詫異, 但食九隻烚蛋, 亦叫人驚奇, 駛唔駛咁補呀?

Profiles of MML   
文武geniusalex

註冊於: 13/08/2002
發帖數目: 1904
發表於: 2008-09-09 on 19:48
兩個人食九隻蛋..都幾堅~~~

Profiles of geniusalex   Email geniusalex   
leeisso

註冊於: 01/03/2005
發帖數目: 155
發表於: 2008-09-09 on 20:52
用 成 百 六 蚊 食 九 隻 蛋

好過買三T!

食咗落肚先.

Profiles of leeisso   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2008-09-09 on 21:13
如果佢两個連蛋黄都食埋, 咁就真係要快啲去驗吓胆固醇有冇超高囉

不過我都試過一次去客家菜館食飯, 我叫左個白汁班塊, 佢地餐牌冇依個菜, 結果埋單時一䏲此菜收我300元, 我問佢點解会咁貴, 佢話佢地要劏条新鮮石班先做到此菜, 所以係咁貴. 冇符! 速速磅水走人.

Profiles of JimmyMa   
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2008-09-10 on 10:43
Quote:

On 2008-09-09 21:13, JimmyMa wrote:
如果佢两個連蛋黄都食埋, 咁就真係要快啲去驗吓胆固醇有冇超高囉

不過我都試過一次去客家菜館食飯, 我叫左個白汁班塊, 佢地餐牌冇依個菜, 結果埋單時一䏲此菜收我300元, 我問佢點解会咁貴, 佢話佢地要劏条新鮮石班先做到此菜, 所以係咁貴. 冇符! 速速磅水走人.

小弟就試過十年前在西班牙馬德里一家中菜館,係浙江人打理的小館,食d野無聞無味,味叫老板煎多四個荷包蛋送飯啦,埋單時果四個荷包蛋竟要收我折港幣成舊八水,成間店最貴果個菜先折港幣60蚊,問佢點解,佢話係特別服務,出埋國語粵語及西班牙粗口,店主全部唔識聽,真係比佢吹撚脹呀!
話時話,成個歐洲可能就係荷蘭鹿特丹同埋”庵士”d粵菜食得下,其他既唔敢恭維啦!而家唔知有無好d呢?

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2008-09-10 on 11:36
Quote:

On 2008-09-10 10:43, samana wrote:
Quote:

On 2008-09-09 21:13, JimmyMa wrote:

小弟就試過十年前在西班牙馬德里一家中菜館,係浙江人打理的小館,食d野無聞無味,味叫老板煎多四個荷包蛋送飯啦,埋單時果四個荷包蛋竟要收我折港幣成舊八水,成間店最貴果個菜先折港幣60蚊,問佢點解,佢話係特別服務,出埋國語粵語及西班牙粗口,店主全部唔識聽,真係比佢吹撚脹呀!
話時話,成個歐洲可能就係荷蘭鹿特丹同埋”庵士”d粵菜食得下,其他既唔敢恭維啦!而家唔知有無好d呢?

其實荷蘭ROTTERDAM好多粵菜館都係香港人移民過去開嘅, 水準當然有番咁上下, 以前我過親去, 我個荷蘭客人就一定帶我去粵菜館食飯.

晒馬samana

發表於: 2008-09-10 on 16:35
其實荷蘭ROTTERDAM好多粵菜館都係香港人移民過去開嘅, 水準當然有番咁上下, 以前我過親去, 我個荷蘭客人就一定帶我去粵菜館食飯.
--------------------------------------------
我估占兄個荷蘭客人除左帶去粵菜館仲會帶去花街廚窗睇下掛?HeHe~~唔知占兄有無去過鹿特丹的正宗桑拿呢?里面除了廁所外,其余設施是男女共用的,而且不分男女老少全部是天體式的坦然相對,小弟大近視戴埋眼鏡入桑拿房,仲被班荷蘭少女捂嘴笑添,唔知係笑我衰咸濕定係笑我小器呢?......
講起海外粵菜,感覺上除左鹿特丹外,其他地方就係悉尼同多倫多較好了,唔知Liup兄果邊d粵菜得唔得呢?

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-09-10 on 17:00
Quote:

哈哈, 上次同 Rodney 食 lunch, 叫咗個"雞鮑翅湯飯", 好彩唔係真材實料, 如果唔係分分鐘收我一千幾百! (嗰日只收咗 $40, 連 CT)

Profiles of MML   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2008-09-10 on 18:55
Quote:

On 2008-09-10 16:35, samana wrote:
--------------------------------------------
我估占兄個荷蘭客人除左帶去粵菜館仲會帶去花街廚窗睇下掛?HeHe~~唔知占兄有無去過鹿特丹的正宗桑拿呢?里面除了廁所外,其余設施是男女共用的,而且不分男女老少全部是天體式的坦然相對,小弟大近視戴埋眼鏡入桑拿房,仲被班荷蘭少女捂嘴笑添,唔知係笑我衰咸濕定係笑我小器呢?......
講起海外粵菜,感覺上除左鹿特丹外,其他地方就係悉尼同多倫多較好了,唔知Liup兄果邊d粵菜得唔得呢?

哦, 依啲係指定動作,點會冇. 不過依度有太多年青人係度, 血氣方剛, 唔可以描述得太徹底, 唔係好易就.......

晒馬samana

發表於: 2008-09-11 on 09:29
Quote:

On 2008-09-10 18:55, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2008-09-10 16:35, samana wrote:

哦, 依啲係指定動作,點會冇. 不過依度有太多年青人係度, 血氣方剛, 唔可以描述得太徹底, 唔係好易就.......

占兄放心,而家后生仔的閱歷,你同我二個老餅加起黎的快勞都未夠厚呀!出門旅遊公干,梗係要講飲講食講賀埠啦,唔係點樣增廣見聞呢?山迢水遠飛成十九幾個鐘過去果邊,唔通真係學呀馬王兄咁帶埋支【愛的撚頭】過去塭塊草地自慰左成個下午咩?

Go to Page ( 1 | 2 | 3 | 4 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款