登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

你地鍾意貼乜就貼
管理員: home, plenty, Amethyst

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 你地鍾意貼乜就貼 >> 烚雞蛋每隻18元
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 下一頁 )
Author 烚雞蛋每隻18元
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2008-09-11 on 12:28
Quote:

On 2008-09-10 16:35, samana wrote:
我估占兄個荷蘭客人除左帶去粵菜館仲會帶去花街廚窗睇下掛?HeHe~~唔知占兄有無去過鹿特丹的正宗桑拿呢?里面除了廁所外,其余設施是男女共用的,而且不分男女老少全部是天體式的坦然相對,小弟大近視戴埋眼鏡入桑拿房,仲被班荷蘭少女捂嘴笑添,唔知係笑我衰咸濕定係笑我小器呢?......
講起海外粵菜,感覺上除左鹿特丹外,其他地方就係悉尼同多倫多較好了,唔知Liup兄果邊d粵菜得唔得呢?

原來鹿特丹有咁好的粵菜水準, 可惜緣慳一面冇嘗試過。衹曾兩年前係阿母斯特丹既唐人街一間中式餐餎(斜對面有間佛堂), 幫襯過一個午餐食粥粉麵, 水準算ok啦, 餐後行去過隔離紅燈區, 可能因日光日白關係, 靜蠅蠅冇乜𣈴頭。

由於我住的城市(Sacramento), 人口比例中國人祇佔很少數, 得果幾個巴仙, 所以粵菜餐館不多。但相隔一小時車程的三藩市灣區就中式餐廳林立, 一般來說勉強拍得住温哥華啦, 但種類和食物水準都肯定及不上多倫多。
雖然Sacramento粵菜餐館下多, 但有幾間的水準都算不錯, 起碼好過以下兩間我曾在倫敦及巴黎幫襯過的中國餐館

Profiles of liup   
Shatin

註冊於: 20/09/2003
發帖數目: 228
發表於: 2008-09-11 on 15:53
Quote:

On 2008-09-11 12:28, liup wrote:
原來鹿特丹有咁好的粵菜水準, 可惜緣慳一面冇嘗試過。衹曾兩年前係阿母斯特丹既唐人街一間中式餐餎(斜對面有間佛堂), 幫襯過一個午餐食粥粉麵, 水準算ok啦, 餐後行去過隔離紅燈區, 可能因日光日白關係, 靜蠅蠅冇乜𣈴頭。

liup,當時實際情況係咪咁呀:

原來鹿特丹有咁好的紅燈區, 可惜緣慳一面冇嘗試過。兩年前係阿母斯紅燈區幫襯過一個午餐, 水準算ok啦, 餐後行去過隔離既唐人街一間間佛堂(斜對面有中式餐餎), 日光日白靜蠅蠅, 心想剛剛喺紅燈區幫襯完,都係唔好行入去佛堂𣈴。

Profiles of Shatin   
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2008-09-11 on 16:10
Quote:

On 2008-09-11 15:53, Shatin wrote:
Quote:

On 2008-09-11 12:28, liup wrote:

原來鹿特丹有咁好的紅燈區, 可惜緣慳一面冇嘗試過。兩年前係阿母斯紅燈區幫襯過一個午餐, 水準算ok啦, 餐後行去過隔離既唐人街一間間佛堂(斜對面有中式餐餎), 日光日白靜蠅蠅, 心想剛剛喺紅燈區幫襯完,都係唔好行入去佛堂𣈴。

HaHa,Shatin兄中晒,小弟唔敢問果d野比你揚晒......

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
Shatin

發表於: 2008-09-11 on 16:28
Quote:

On 2008-09-11 16:10, samana wrote:
HaHa,Shatin兄中晒,小弟唔敢問果d野比你揚晒......

我只係心想,個啲餐館門口相,有乜好影,liup影低啲相,梗係有啲玄機!佢一定係用呢啲相記住餐館附近啲好地方,下次再去可做識途老馬!

MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-09-11 on 17:18
Quote:

On 2008-09-11 15:53, Shatin wrote:
Quote:

Haha, 我體諒阿 liup, 因為佢通常與賢妻把臂同行(被押住走), 所以唔會有綠燈 (greenlight) 去"紅燈區"。 ^_^

我都鍾意影吓所到食肆 (河馬仔寫埋食評添啦)。 下面張相個 menu, 右邊 d game meat 較特別; 再右邊個位仁兄亦好特別 (揸住把刀), 如果有幫襯就埋單時斬到你一頸血, 如果冇幫襯就即刻斬你!

Profiles of MML   
Shatin

發表於: 2008-09-11 on 22:50
Quote:

On 2008-09-11 17:18, MML wrote:
我都鍾意影吓所到食肆 (河馬仔寫埋食評添啦)。 下面張相個 menu, 右邊 d game meat 較特別; 再右邊個位仁兄亦好特別 (揸住把刀), 如果有幫襯就埋單時斬到你一頸血, 如果冇幫襯就即刻斬你!

係咪喺南非旅行食禽獸餐時影?

MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-09-12 on 00:03
Quote:

On 2008-09-11 22:50, Shatin wrote:
Quote:

On 2008-09-11 17:18, MML wrote:

係咪喺南非旅行食禽獸餐時影?

Aye mate!

Profiles of MML   
liup

發表於: 2008-09-12 on 13:02
Quote:

哈哈! 我都希望實際情況能依照你的劇本這樣發展。

晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2008-09-13 on 18:01
小弟以前响西班牙過了午夜12點仲有得入場睇跑馬,睇波就唔在講啦,真係唔知呢個世界上邊度仲有人癲得過d西班牙佬嘅呢?

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
liup

發表於: 2008-09-26 on 13:04
Quote:

On 2008-09-11 16:28, Shatin wrote:
我只係心想,個啲餐館門口相,有乜好影,liup影低啲相,梗係有啲玄機!佢一定係用呢啲相記住餐館附近啲好地方,下次再去可做識途老馬!

咁又不單止影餐館門口, 之前題及係唐人街餐館斜對面果間彿堂(寺)我都有影架, 剛剛再睇番幅相, 赫然發覺彿堂正入口處所題的一對牌頭, 左右兩邊分別以「華」及「荷」字為首, 莫非"華"+"荷"是另有玄機? 難怪華哥暑期在馬房建荷池後, 季初成績已立杆見影啦。

Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款