登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 評磅員一問
Author 評磅員一問
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2008-10-17 on 17:38
請問各位可否記得現任評磅員(handicapper)是何時上任的??

thank you

Profiles of rodney     
xmas8888

註冊於: 20/07/2003
發帖數目: 620
發表於: 2008-10-17 on 17:57
見到...評磅員...三個字,不感想起成也評磅員,敗也評磅員,,,當日只用一招,只計馬匹評分,命中率非常之高,只是當轉換磅磅員的一季,所有原本的數據全部無用,更換來輸到我...一無所有

Profiles of xmas8888   Go to the user WebSite xmas8888   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-10-17 on 20:34
Quote:

On 2008-10-17 17:57, xmas8888 wrote:
見到...評磅員...三個字,不感想起成也評磅員,敗也評磅員,,,當日只用一招,只計馬匹評分,命中率非常之高,只是當轉換磅磅員的一季,所有原本的數據全部無用,更換來輸到我...一無所有

那麼你在何年輸到一無所有? 好讓 Rodney 知道現任評磅員何時履新。

Profiles of MML   
Shatin

註冊於: 20/09/2003
發帖數目: 228
發表於: 2008-10-18 on 00:53
Quote:
馬會兩位新任主管施卓華及紀禮澤會見傳媒

二○○七年一月三十日

早於一月一日巳經履新的馬會獸醫事務主管(賽事管制及國際聯絡)施卓華,聯同新任評磅及賽事策劃部主管紀禮澤,在賽馬事務執行總監兼候任行政總裁應家柏陪同下,出席今早(星期二)在沙田馬場舉行的記者招待會。
[...]
紀禮澤對記者表示,他正熱切期望於二月一日

http://www.hkjc.com/Chinese/news/news_2007013015173.htm

唔掛得之從舊年起我就冇好日子過,原來因為呢條友上任,我以前啲評分心得完全冇晒用。

講真我對評分准則改變幾反感。我唔係話邊一套評分標準比較好,而係改變評分就改變咗遊戲規則。研究賽馬要研究數據,而研究數據需要一段時間。有數據支持先夠膽賭得大。改變遊戲規則令大家要由頭開始過,賭賽馬事業無益。

Profiles of Shatin   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2008-10-18 on 01:03
多謝shatin的指點。

我今日就正正是同友人討論這個評分準則問題。

友人對評磅員的評分甚"心得",並認為他們是專業,比我們這類"自我的video handicapping"更可靠....(算了,每人總有自己的見解)

其實評磅的法則,直接影響評分加減,進而影響賽果。所以我100%同意shatin兄的睇法。

Profiles of rodney     
xmas8888

註冊於: 20/07/2003
發帖數目: 620
發表於: 2008-10-18 on 19:02
Quote:

On 2008-10-18 00:53, Shatin wrote:
Quote:
馬會兩位新任主管施卓華及紀禮澤會見傳媒

二○○七年一月三十日

早於一月一日巳經履新的馬會獸醫事務主管(賽事管制及國際聯絡)施卓華,聯同新任評磅及賽事策劃部主管紀禮澤,在賽馬事務執行總監兼候任行政總裁應家柏陪同下,出席今早(星期二)在沙田馬場舉行的記者招待會。
[...]
紀禮澤對記者表示,他正熱切期望於二月一日

http://www.hkjc.com/Chinese/news/news_2007013015173.htm

唔掛得之從舊年起我就冇好日子過,原來因為呢條友上任,我以前啲評分心得完全冇晒用。

講真我對評分准則改變幾反感。我唔係話邊一套評分標準比較好,而係改變評分就改變咗遊戲規則。研究賽馬要研究數據,而研究數據需要一段時間。有數據支持先夠膽賭得大。改變遊戲規則令大家要由頭開始過,賭賽馬事業無益。

希望 你唔會步我後塵,結果是輸到一無所有,但亦俾左我一個深刻體會,要在馬場上取勝,就絕不可以只有一招,就等於做生意,唔可以只靠一個大客,否則客死之時,你亦都要一齊死..

Profiles of xmas8888   Go to the user WebSite xmas8888   

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款