登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 幸運駿駒Showtime
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 幸運駿駒Showtime
粗茶淡饭dh385234

註冊於: 12/01/2005
發帖數目: 345
發表於: 2008-10-27 on 16:59
有機會系只大熱點幾賠馬。唔知可贏幾馬位。星期三 Showtime

Profiles of dh385234   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-10-27 on 19:54
我冇研究泥地, 不過見"幸運駿駒" Sep-5 試泥閘大勝 8馬位, 時間 1.09.3 (22.6), 真跑都未必得 (睇場地), 加埋今季草地表現 (剛仗我唔係評佢好高, 但都加 4分), 點都係 chance or 眾矢之的馬啩。

想粗茶淡饭兄必定研究過同場對手, 請問點睇"精算拍檔"?

Profiles of MML   
粗茶淡饭dh385234

註冊於: 12/01/2005
發帖數目: 345
發表於: 2008-10-28 on 03:51
Quote:

On 2008-10-27 19:54, MML wrote:
我冇研究泥地, 不過見"幸運駿駒" Sep-5 試泥閘大勝 8馬位, 時間 1.09.3 (22.6), 真跑都未必得 (睇場地), 加埋今季草地表現 (剛仗我唔係評佢好高, 但都加 4分), 點都係 chance or 眾矢之的馬啩。

想粗茶淡饭兄必定研究過同場對手, 請問點睇"精算拍檔"?

(精算拍檔)如態好跑草地看來賠率都會有排熱。跑泥地常人要靠估,會換來呢次好分D賠率。不過呢只草地表現算好又加韋達都唔會好分到邊,估都系10賠以下馬。不過呢次巨最大弱點系排七檔,上次快活谷七檔都跑唔好到邊,除非呢次泥地又OK,跑時又要有運甘煩我不如等下次巨條件好D先考慮了。反而另一只靠估馬我覺得會好D(威勁多)八歲馬態好估都會博。檔也好柏寶加賀賢鬥誌好。另一只幾個月沒跑(太極之光)我就心大心細唔知只馬狀態點(熟呢只馬既朋友比D意見)如果態好我會要。

Profiles of dh385234   
MML

HK
發表於: 2008-10-28 on 16:35
Quote:

On 2008-10-28 03:51, dh385234 wrote:

(精算拍檔)如態好跑草地看來賠率都會有排熱。跑泥地常人要靠估,會換來呢次好分D賠率。不過呢只草地表現算好又加韋達都唔會好分到邊,估都系10賠以下馬。不過呢次巨最大弱點系排七檔,上次快活谷七檔都跑唔好到邊,除非呢次泥地又OK,跑時又要有運甘煩我不如等下次巨條件好D先考慮了。反而另一只靠估馬我覺得會好D(威勁多)八歲馬態好估都會博。檔也好柏寶加賀賢鬥誌好。另一只幾個月沒跑(太極之光)我就心大心細唔知只馬狀態點(熟呢只馬既朋友比D意見)如果態好我會要。

多謝意見。幾個邏輯思維及我見:
(1) 如態好跑草地看來賠率都會有排熱 ...
即係??? 即係馬兒有實力。
(2) 加韋達都唔會好分到邊 ...
安哥嘅馬, 除咗韋達, 用任何騎師都難令人大信心, 加韋達應該係好事。我有投注安+韋嘅"雪山神駒", 9隻馬跑有14倍, 估唔到。我本來希望有 6,7倍都扺玩。賠率決定於公眾及普羅大戶, 希望大家買咗嘅馬好分d啦。
(3) 最大弱點系排七檔 ...
如果明晚跑道係冇欄冇命, "幸運駿駒"內側 (esp 4, 6檔馬)會搶欄而帶快步速, 對"精算拍檔"冇壞; 如果跑道走 2疊都 OK, "精算拍檔"左右幾匹馬都有速度, 不難涉位。
(4) 上次快活谷七檔都跑唔好到邊 ...
R035, 其實一d都唔失禮架啦, 我評佢 B+ 級, 同亞軍"神勇將軍"一樣, 不及頭馬"功力勁"。
(5) 除非呢次泥地又OK ...
呢樣真係估估吓, "精算拍檔"連泥閘都未試過, 只不過 Gilded Time 有多少寄望。
(6) 跑泥地常人要靠估 ... ... 不如等下次巨條件好D先考慮了 ...
如果輸鋪泥地, 下次唔會退熱啦; 倒轉黎諗, "幸運駿駒"都係初跑泥地, 未嘗唔係要靠估, 但將成大熱。佢前仗嬴得好好, 不過都加咗 16分, 太熱考慮用黎做腳, 都算合理。

再一次希望"普羅大戶"另有所屬, 唔好買熱我地d馬啦。
(P.S. 其實泥地本來係我休息日, 只不過見有隻跟進馬出場, 同場又有馬擔飛, 不妨度下小注啫。)

MML

HK
發表於: 2008-10-28 on 17:02
講起"雪山神駒"有d興奮, 黎個開心一貼 , so that :
(1) 睇帶悶悶地都有d原動力;
(2) 加埋"獨領風騷"失敗嘅投注, 給自己及普羅大戶 一個警惕。(早知落到咁熱, 我都唔買啦!)

lxwizard

註冊於: 04/09/2003
發帖數目: 175
大陸
發表於: 2008-10-28 on 21:55
且莫說試閘不可作准,就算有彈離馬群的本事,排8檔,一個小小的碰撞就讓2倍的馬完蛋。這種例子俯拾皆事。危險啊。

Profiles of lxwizard   
上帝禁區joey909kl

註冊於: 13/05/2003
發帖數目: 2105
發表於: 2008-10-28 on 22:16
Quote:

On 2008-10-28 17:02, MML wrote:
講起"雪山神駒"有d興奮, 黎個開心一貼 , so that :
(2) 加埋"獨領風騷"失敗嘅投注, 給自己及普羅大戶 一個警惕。(早知落到咁熱, 我都唔買啦!)

COOL~ 本來breakdown 都醒一醒~

Profiles of joey909kl   Email joey909kl   Go to the user WebSite joey909kl     
RodRod

註冊於: 05/10/2003
發帖數目: 292
Hong Kong
發表於: 2008-10-28 on 23:26
獨領風騷今次如果再買$6000 Place可能本利歸還。

精算拍檔上場表現咁勁,用來吹下水賭下眼光係好。真金白銀賭就唔及長勝福將值搏率高。安哥用韋達係有鬥志,不過呂建威飛起柏寶仲有誠意。同場仲有咁多機會馬,刀仔据大樹唔錯。

Profiles of Rod   
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2008-10-29 on 12:41
嘩! 好少見MML賽前花咁多口水來推介一隻邊綫馬, 講到牙血都出埋, 看來對「精算拍檔」好有心喎!
拋埋咁多"邏輯思維"出黎, 沒有logic analyzer在手, 很難逐個幫你分析對錯, 但單憑馬匹體重推測, 「精算拍檔」馬仔細細連一千磅都冇, 泥地性能好有疑問喎, 尤其是泥地短途。
橫掂泥地性能都係要靠估, 我就情願信呢隻多d, 起碼噸位夠, 而且係粟色馬加上個大白鼻樑。

Profiles of liup   
閃電飛龍19633356

註冊於: 07/09/2007
發帖數目: 708
發表於: 2008-10-29 on 13:56
Quote:

On 2008-10-28 17:02, MML wrote:

你啲注嗎比我一季賭本仲多,大戶係唔同啲,講開個場唔係有人係度吹風機咁吹我都唔會要幸運駿駒,講快只工兵唔差過佢,試馬同真跑係倆會事,有啲馬我估早晨餓過龍,以為試習前面有野食,跑多二十馬位唔出奇,同佢一齊個啲馬只只精過鬼,知道咁早只不過晨運,想開餐都等夠鍾點先,馬上個老細剛剛食完豬腸粉,跑咁快想受刑呀

Profiles of 19633356   Go to the user WebSite 19633356   
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款