登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> Rodney,今次靚得開心又點睇呀?
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 下一頁 )
Author Rodney,今次靚得開心又點睇呀?
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2008-10-31 on 11:49
Quote:

On 2008-10-30 21:42, JimmyMa wrote:
明日係呂廐最後試跑課期, 䏲埋呢課至諗都未遲啦, 如果明日唔出黎跳, 就可以諗少一隻. 不過, 應該一定会出黎跳嘅!

䏲左隻馬今日最後試跑, 買W嘅錢都可以慳番囉, 但買T都可以擺佢係3.4位嘅.

Profiles of JimmyMa   
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2008-10-31 on 12:52
Quote:

On 2008-10-31 00:00, rodney wrote:
Quote:

On 2008-10-30 22:57, chungkwokshing wrote:
Quote:

On 2008-10-30 13:34, liup wrote:
無論從任何角度我也看不到「靚得開心」今賽可以先「朝東之寶」過終點。

可唔可以好似上次咁呀,又試內欄無位,要係咁移係咁移移出外叠...但係今次唔係A欄喎而佢又內檔.好大機會密室殺人...

今場都好大機會出現慢步速,咁就會塞車。
...

守五六位入直路, 最後二百米得番一兩隻馬係前面, 好有興趣睇下呢場昌少點樣騎, 可以令到「朝東之寶」塞車。
如果要擔心塞車冇路可上, 係都留番俾隻後上馬「睡得好 」啦, "Sadler 's Wells + Aidan O' Brien" 呢個名牌商標在港已經爛哂嘜, 希望呢隻對辨d啦。

真係欠缺做評馬人的材料, d評語預測硬崩崩, 修正後的版本如下, 如果輸左點都有瓣中掛, 可以賴:
"如果「朝東之寶」陣上冇塞車, 馬房有手影, 或臨場唔太熱, 無論從任何角度我也看不到「靚得開心」今賽可以先「朝東之寶」過終點。"

Profiles of liup   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-10-31 on 16:34
Quote:

On 2008-10-31 11:34, chungkwokshing wrote:
Quote:

On 2008-10-31 01:44, Shatin wrote:
我想問吓各位VF大哥哥、小哥哥點睇R85?

嗰場花好月圓頭1200米跑72.7唔係好快,速勢榜甚至乎話係慢步速,但嗰場前六名幾乎全部係後上馬包辦,啲前領馬末段完全冇晒,唯獨是花好月圓可以跑第二,算唔算AT呢?

你問咗我想問嘢,我都套吓d師兄料.

我睇法係呢場前慢後慢,L800m-46.61, L400m-22.99, 有d後勁都會追得近,前領馬入直路後又唔見有勁dash,同日場地算係正常,A欄入彎無怪步速,又無特別意外,我真係好懷疑呢場馬既水準.

呢個 post title 係 "Rodney,今次...", 所以等 Rodney 答。

Profiles of MML   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2008-10-31 on 22:33
Quote:

On 2008-10-31 16:34, MML wrote:
Quote:

On 2008-10-31 11:34, chungkwokshing wrote:
Quote:

On 2008-10-31 01:44, Shatin wrote:

嗰場花好月圓頭1200米跑72.7唔係好快,速勢榜甚至乎話係慢步速,但嗰場前六名幾乎全部係後上馬包辦,啲前領馬末段完全冇晒,唯獨是花好月圓可以跑第二,算唔算AT呢?

我睇法係呢場前慢後慢,L800m-46.61, L400m-22.99, 有d後勁都會追得近,前領馬入直路後又唔見有勁dash,同日場地算係正常,A欄入彎無怪步速,又無特別意外,我真係好懷疑呢場馬既水準.

呢個 post title 係 "Rodney,今次...", 所以等 Rodney 答。

shatin兄,

咁深的問題,我又點識答。不過,早前請教了老師有關場次。 老師話,計及場道形勢、尾場因素等等,此場只是"前置馬稍有利"。而且前置馬普遍不強,所以該場的前列馬,差不多全是後上。

若然是"前置馬稍有利",咁"花好"就不是AT馬了,最多是at馬...

Profiles of rodney     
Shatin

註冊於: 20/09/2003
發帖數目: 228
發表於: 2008-11-01 on 01:01
Rodney,你就好啦,有名師指點!呢場我睇好朝東之寶,只係擔心會俾花好月圓破壞好事。聽完你同你師傅咁講,一於當花好月圓冇到!如果呢場都朝東之寶贏唔到,馬偉昌真係要去車公廟上七七四十九日香轉吓運。

Profiles of Shatin   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2008-11-01 on 11:25
Quote:

On 2008-10-31 22:33, rodney wrote:
Quote:

On 2008-10-31 16:34, MML wrote:
Quote:

Quote:

shatin兄,

咁深的問題,我又點識答。不過,早前請教了老師有關場次。 老師話,計及場道形勢、尾場因素等等,此場只是"前置馬稍有利"。而且前置馬普遍不強,所以該場的前列馬,差不多全是後上。

若然是"前置馬稍有利",咁"花好"就不是AT馬了,最多是at馬...

玩左幾拾年馬, 真係"才"疏學淺, 乜野叫做 AT 同 at 的分別, 等我學到老, 輸到老, 都好呀!

Profiles of JimmyMa   
Shatin

發表於: 2008-11-02 on 01:01
Jimmy兄:

AT代表Anti-Trend,是睇帶術語,初見於當年馬觀微所著之「無敵的馬神祕笈」。所謂AT馬,表示馬匹在不利環境中有良好表現。例如於一場後上馬佔優的賽事,一匹前領馬有優異表現,可稱之為AT馬;反之一匹後上馬於對前領馬有利的賽事有突出表現,也是AT馬。至於at馬,純粹是Rodney講笑戲言,應無任何意思。

鍾國成chungkwokshing

註冊於: 17/10/2005
發帖數目: 400
HK
發表於: 2008-11-02 on 01:30
Quote:

On 2008-10-31 11:49, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2008-10-30 21:42, JimmyMa wrote:
明日係呂廐最後試跑課期, 䏲埋呢課至諗都未遲啦, 如果明日唔出黎跳, 就可以諗少一隻. 不過, 應該一定会出黎跳嘅!

䏲左隻馬今日最後試跑, 買W嘅錢都可以慳番囉, 但買T都可以擺佢係3.4位嘅.

Jim兄,請教吓佢拍財到得勝個課,算做係边隻好d?

Profiles of chungkwokshing   
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2008-11-02 on 01:44
Quote:

On 2008-11-02 01:01, Shatin wrote:
Jimmy兄:

AT代表Anti-Trend,是睇帶術語,初見於當年馬觀微所著之「無敵的馬神祕笈」。所謂AT馬,表示馬匹在不利環境中有良好表現。例如於一場後上馬佔優的賽事,一匹前領馬有優異表現,可稱之為AT馬;反之一匹後上馬於對前領馬有利的賽事有突出表現,也是AT馬。至於at馬,純粹是Rodney講笑戲言,應無任何意思。

Anti-trend 反趨勢的意思。馬匹在不利環境中有良好表現, 或馬匹在有利環境下而表現差, literally 上述兩種情況應也可稱為AT。
AT對我而言是一個track-bias derived因素, 可用作調高或調低馬匹該場實際上交出的表現。
不明解現時普遍地衹應用於以上第一個情況, 並要附加該馬匹的實力須高於同場其他對手, 或高過該場賽事的應有水準, 才能稱乏為AT馬。

Profiles of liup   
Shatin

發表於: 2008-11-02 on 02:20
liup所講都有道理,不如將AT馬細分為兩纇:

AT+ = 馬匹在不利環境中有良好表現
AT- = 馬匹在有利環境下而表現差

咁AT呢個concept會更清晰。

Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款