登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 小道消息-姚馬分手(不過唔知有無報章報過)
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 )
Author 小道消息-姚馬分手(不過唔知有無報章報過)
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2008-11-18 on 16:24
Quote:
開季至今冇論馬或人, 如果名字有個"東"字都好似唔係咁掂, 例如山東名將, 東運財, 朝東之寶, 朝東之星 and 告東尼。 請問大師是否有d玄機?
另外想知過年後又會否轉勢呢? 是因我準備儲起下個月份糧, 當"朝東精英"一出場時就訓身架la。

liup兄你咪玩細佬啦
我呢款係馬後炮神棍之嘛

又係妖言惑眾馬後炮時間
0809兩年一如我前述係霹雷火(有人用霹靂火,我覺霹雷火合適d)年
基本上係六十甲子六十年最差兩年,係整個磁場大破壞及reset

何以咁講
當整個磁場出現爆炸性火磁影響下,只有需要火磁場的人與事才旺
而今年係戊子年,上半年陽土,下半年陽水,呢兩件五行炸硬,所以上半年頻密地震,因爆在土自然係地震
下半年爆在全球金融(金融係錢屬水)
而火五行宿敵是金,即代表方向西面,故地震在西面多土之地
金融海嘯亦由西方闕始
五行中的金水木火土,已有四行有直接影響,獨木(木屬東方)似不受影響
liup兄,你一定話我牛頭不搭馬咀
我問東字為何失利呀,講咁多廢話
答案就在於磁場生剋
當火五行由正常急升至爆炸境點
佢要需要大量母性五行給予助燃及爆破
而木就是火之母性,木生火
你係一個家長,但家人突然要你今年每天十倍支出提供,你虛唔虛~~變了五行全受影響

但世道好奇,有得必有失,陽木大量虛耗
但陰木如花草卻極之當旺,草花頭又要火要水五行的人卻好旺,連蘇保羅梁定華都立即變身

今季爆冷兩捷,爆炸一捷,但爆燈因為爆個燈所以行得滯,退埋役,哈哈

Profiles of sxeditor   
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2008-11-18 on 16:33
原來如此! 多謝金兄詳解。

唉! 我又係朝東之寶奉出必買, 攪到牛扒錢都輸埋, 餐餐要幫襯麥記。最慘係上賽竟然追唔到隻鷹, 連牙骹都輸埋。

Profiles of liup   
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2008-11-18 on 16:46
講開金融海嘯

真係一如我之前講係數以萬億元被爆炸左

不似零一遊戲,有人損失就有一方得益
整個財金界及人民財產大蒸發消失左
全係輸家,唔通呢d就係命
唉~~~~~~~~

早知前幾年叫親友全保守,全要現金保命啦
免大損失,不過一定俾人鬧傻佬

Profiles of sxeditor   
Shatin

註冊於: 20/09/2003
發帖數目: 228
發表於: 2008-11-18 on 19:27
Rodney,都唔知點解告、姚好地地無端端變成弱勢馬房,會唔會係啲「飼料」出現問題?

Profiles of Shatin   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2008-11-18 on 20:22
Quote:

On 2008-11-18 19:27, Shatin wrote:
Rodney,都唔知點解告、姚好地地無端端變成弱勢馬房,會唔會係啲「飼料」出現問題?

shatin,

我都唔知。只是"側聞"一些路邊社消息。
但無論如何,馬房的因素,不可或缺。尤其是像告仔這類超級形馬房,成績低落總不能完全歸咎於馬匹評分及狀態之類的單一理由。
如上季的蘇厩及今季的蘇厩就是一個典型例子。

Profiles of rodney     
鍾國成chungkwokshing

註冊於: 17/10/2005
發帖數目: 400
HK
發表於: 2008-11-18 on 21:45
有啲離題..
告仔本來有前速啲馬,今季好似完全無晒..i.e.大將,加州, 威利來唔計無馬同佢搶嗰場,要勉強啫出嚟都應該有呀,但真係都無埋!?操練好似相約,評分係高,但早段速度應該保留到架?

Profiles of chungkwokshing   
dino9413

註冊於: 10/01/2008
發帖數目: 496
發表於: 2008-11-19 on 01:46
其實今季東、姚馬房成弱勢馬房,我覺得係內部安排定左今季休息,排比魔、蔡、方三個澳籍馬房去馬,好明顯今季東尼的馬操練安排跟去年幾季有所不同,根本就唔係早幾季的出擊模式,姚本輝去季成績好都係內部安排,因早幾季成績太差所以去季就安排佢上番去,今季咪再打回原型0羅!成績好都係內部安排出來的……

Profiles of dino9413   
幸運馬迷kenwen

註冊於: 08/09/2003
發帖數目: 125
大陸
發表於: 2008-11-19 on 14:23
Quote:

On 2008-11-19 01:46, dino9413 wrote:
其實今季東、姚馬房成弱勢馬房,我覺得係內部安排定左今季休息,排比魔、蔡、方三個澳籍馬房去馬,好明顯今季東尼的馬操練安排跟去年幾季有所不同,根本就唔係早幾季的出擊模式,姚本輝去季成績好都係內部安排,因早幾季成績太差所以去季就安排佢上番去,今季咪再打回原型0羅!成績好都係內部安排出來的……

陰謀論.

Profiles of kenwen   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款