登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 劣根性
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 )
Author 劣根性
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2008-12-02 on 14:05
Quote:

On 2008-12-01 17:21, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2008-12-01 16:57, MML wrote:
Quote:

On 2008-12-01 16:51, JimmyMa wrote:
我都有好多朋友係教友, 但係佢地每次買完馬, 買完六合彩, 打完麻雀, 佢地都會講話, " 佢地都祗係一個凡人, 偶然犯錯都會係好正常啫, 而佢每次犯錯後, 都會同耶蘇告解話對唔住, 佢又犯錯了, 希望耶穌會寬恕佢嘅錯就得了.

Haha, 自己爛賭、成日老作 ... 就梗架啦, 我以為教友唔會咁做, 原來佢地有解藥, 唔駛入地獄。
我不入地獄, 誰入地獄 ...

我有個老友請左個女秘書仔, 有日我老友吩咐佢話明乜乜揾佢就話佢唔係度去左街, 點知嗰個乜乜真係打電話黎揾我老友, 依個秘書照駁入黎俾我老友聽, 我老友慶到彈起, 問佢女秘書點解話明俾佢聽乜乜揾佢就話佢唔係度, 點解仲要把電話駁入黎, 佢女秘書同佢講佢係基督徒, 係唔可以講大話喎! 如果係您, 會點樣同依位女秘書講呢?

我會同女秘書講,你做的呢份工,有如在臺上做戲,做セ野角色都祗係劇情需要,唔代表係臺下真實的你,好似馬場上的白騎師和官場上的曾特首咁,如果響舞臺上唔按角色做,早早就被導演Change了,呢d道理落班后食飯再慢慢教你啦......

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
晒馬samana

發表於: 2008-12-02 on 17:01
Quote:

On 2008-12-02 13:05, liup wrote:
Quote:

On 2008-12-01 17:45, MML wrote:
...
同佢講耶穌 lor:
十誡之中: 毋妄證
● 個人『真』,誠信,言行一致,不偽善,不做作。
● 要尊重他人的名譽及私隱。
禁止撒謊,發假誓。
保障專業秘密。....

以上第 2點包括, 要尊重他人私隱 & 保障專業秘密。

P.S. 我會考有考 Bible, 不過唔及格。

MML, 雖然我會考聖經呢科叫做羅個C, 但講耶穌就肯定冇你咁叻。
(呢張係true copy, 冇做手腳架)

題外話, 想請教一個動物學問題, 怎樣分辨豬手及豬腳? 兩者有何明顯不同之處?

HaHa,小弟只知豬手好肉D及貴D,腕關節從后彎向身體<<豬腳,腕關節從前彎向身體的是豬手>>.
小弟都想請教一個聖經的問題:
聖經上說上帝創造了宇宙萬物,那么魔鬼撒旦是否也是由上帝創造的呢?如果上帝在拯求人類上天堂的同時又造出或者說容許魔鬼去誘惑世人去犯錯的話,那是否說所謂的犯錯,亦只是對世人的多加歷練,雷霆雨澤均是天恩,既然是上天刻意安排的犯錯是歷練世人,我想那些信徒們也無須過於自責,安心地接受歷練吧!

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-12-02 on 17:01
Quote:

On 2008-12-02 13:05, liup wrote:
MML, 雖然我會考聖經呢科叫做羅個C, 但講耶穌就肯定冇你咁叻。
(呢張係true copy, 冇做手腳架)

題外話, 想請教一個動物學問題, 怎樣分辨豬手及豬腳? 兩者有何明顯不同之處?

Haha, 照往績睇, 講耶穌我應該差你 4班!

豬手及豬腳?
Knuckle 唔識分; fore & hind limbs 就曉。 ^_^

醜呀!

Profiles of MML   
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2008-12-03 on 01:04
"腕關節從前彎向身體的是豬手"
hmmm...我對這點仍有d懷疑。
看來要問hkdb飲食專家, 河馬仔。

Profiles of liup   
MML

HK
發表於: 2008-12-03 on 02:07
Quote:

On 2008-12-02 17:01, samana wrote:
HaHa,小弟只知豬手好肉D及貴D,腕關節從后彎向身體<<豬腳,腕關節從前彎向身體的是豬手>>.
....

乜唔係後肢好肉D架咩?
呢度都話 "Pig's Feet - These are the feet, with ankles attached, from pigs. Counting the fore and hind trotters, there are four in all on a pig. The rear ones are meatier."
http://www.practicallyedible.com/edible.nsf/encyclopaedia!openframeset&frame=Right&Src=/edible.nsf/pages/pigsfeet!opendocument

Shatin

註冊於: 20/09/2003
發帖數目: 228
發表於: 2008-12-03 on 03:08
講起食,米芝蓮本港星級食肆名單經已出爐:

http://hk.news.yahoo.com/article/081202/4/9j9y.html

我有幸曾經同MML喺旺角朗豪酒店「明閣」食過晚飯,原來「明閣」有一粒星,同「福臨門」及「富臨」同級!下次再食飯我哋要升級去尖沙咀朗廷酒店「唐閣」,有兩粒星!如果聽晚贏到錢,就跳級直踩香港唯一嘅三星食肆「龍景軒」!

Profiles of Shatin   
MML

HK
發表於: 2008-12-03 on 04:16
Quote:

On 2008-12-03 03:08, Shatin wrote:
講起食,米芝蓮本港星級食肆名單經已出爐:

http://hk.news.yahoo.com/article/081202/4/9j9y.html

我有幸曾經同MML喺旺角朗豪酒店「明閣」食過晚飯,原來「明閣」有一粒星,同「福臨門」及「富臨」同級!下次再食飯我哋要升級去尖沙咀朗廷酒店「唐閣」,有兩粒星!如果聽晚贏到錢,就跳級直踩香港唯一嘅三星食肆「龍景軒」!

「明閣」... 我地嘅 canteen 黎咋噃, 都有一粒星?^_^
升級去兩星/三星食肆, 會唔會食到好似"米芝蓮"個 logo 咁架 >>>> 車呔人!

晒馬samana

發表於: 2008-12-05 on 09:21
Quote:

On 2008-12-01 16:51, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2008-12-01 16:37, MML wrote:
Quote:

On 2008-12-01 12:07, JimmyMa wrote:
依啲唔係騎師嘅錯, 都係馬會自己一手做成, 如果唔係馬會取消宣佈更改策騎指示, 而宣佈威勁多會改為放頭跑, 相信大部份人都唔會買威勁多, 而至於耐唔耐有 " 手輭 " 嘅問題, 就好多騎師都會有嘅, 唔係一个大問題呀!

" 手輭 "、"亂跑"當然司空見慣。牌仔跑完被問話, 仲要攬埋上身, 幫阿頭開脫, 今季賽後報告已經見幾次。聽行內朋友講, 呢 d A仔根本冇 say, 點會係自己意願發揮, 仲話同馬會解釋話佢自己覺得跑道今日點點點, 上次隻馬又跑成點點點, 又或者估計今場步速點點點, 所以咁咁咁跑, 一笑。 ^_^

問題係, 我有朋友信教後, 戒煙戒洒戒賭, 只盡量遵守十誡精神, 就算工作上也不願作些少虛假報告。白神父喎 ...

我都有好多朋友係教友, 但係佢地每次買完馬, 買完六合彩, 打完麻雀, 佢地都會講話, " 佢地都祗係一個凡人, 偶然犯錯都會係好正常啫, 而佢每次犯錯後, 都會同耶蘇告解話對唔住, 佢又犯錯了, 希望耶穌會寬恕佢嘅錯就得了.

上帝叫容永祺沽貨
03/12/2008 (東方)
金 融 海 嘯 令 唔 少 股 民 身 家 血 本 無 歸 , 能 避 過 風 暴 者 認 真 少 之 又 少 , 專 業 及 資 深 行 政 人 員 協 會 創 會 會 長 容 永 祺 ( Samuel ) 就 幸 運 地 避 過 一 劫 , 早 舊 年 十 一 月 股 市 仍 然 暢 旺 時 高 位 沽 貨 離 場 。 唔 通 Samuel 手 上 有 水 晶 球 ? 非 也 ! 佢 話 走 得 甩 , 全 靠 上 帝 提 醒 佢 。
容 永 祺 尋 日 同 記 者 飯 聚 , 講 起 有 否 金 融 海 嘯 中 中 招 , 佢 悠 然 自 得 話 , 舊 年 十 一 月 , 突 然 對 手 上 持 有 股 票 感 到 「 籮 籮 攣 」 , 身 為 虔 誠 基 督 徒 佢 , 即 時 祈 禱 問 上 帝 搞 乜 鬼 , 上 帝 就 畀 個 感 應 佢 , 提 示 佢 盡 快 將 股 票 清 倉 , 佢 照 辦 可 也 , 結 果 成 功 撈 一 筆 離 場 , 依 家 睇 番 轉 頭 , 真 係 執 番 身 彩 。
上 帝 係 咪 真 係 咁 神 奇 就 不 得 而 知 , 但 Samuel 話 , 上 帝 唔 止 一 次 眷 顧 佢 , 當 年 九 七 金 融 風 暴 前 , 上 帝 都 係 用 同 樣 方 式 提 示 佢 將 手 上 股 票 沽 出 , 可 惜 後 來 因 為 誤 信 朋 友 又 買 番 部 分 股 票 , 最 後 變 晒 「 牆 紙 」 , 所 以 今 次 上 帝 再 提 佢 , 佢 諗 都 唔 使 諗 , 即 刻 將 股 票 賣 晒 。 近 日 股 市 低 迷 , Samuel 認 為 係 撈 底 時 機 , 於 是 未 等 上 帝 點 頭 , 已 經 再 度 入 市 。
=========================
占兄,叫你d信友不用告解,上帝能應許信徒炒股票,也應該應許我們投資少少買下馬仔挂?

Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款