登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

楊駿專欄
管理員: home, andrew410

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 楊駿專欄 >> 正毅
Author 正毅
RED-PEPPER

註冊於: 24/03/2005
發帖數目: 63
發表於: 2008-12-04 on 11:31
楊兄:
今次想研究下隻"正毅"咩料子。
因為我都幾鍾意佢同父系既馬。
我見佢三歲仔英國PP評91分.
我對佢都有o的希望。
會唔會係隻怪獸呢?
椒仔

Profiles of RED-PEPPER   
RED-PEPPER

發表於: 2008-12-04 on 11:36
各位大哥有佢既詳細資料,可否提供一下,小弟好想起佢底。謝謝!!!

楊駿andrew410

註冊於: 09/09/2004
發帖數目: 7157
發表於: 2008-12-06 on 16:15
Quote:

On 2008-12-04 11:36, RED-PEPPER wrote:
各位大哥有佢既詳細資料,可否提供一下,小弟好想起佢底。謝謝!!!

試閘ok呀,騎者係咁搵位遮,但望空自動波上前。

我無揀因為磅重、同父馬初出成績唔好,加上外地唯一輸遠係右轉咯,外地戰績梗係問liup啦。

Profiles of andrew410   
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2008-12-06 on 17:44
Quote:

On 2008-12-06 16:15, andrew410 wrote:

我無揀因為磅重、同父馬初出成績唔好,加上外地唯一輸遠係右轉咯,外地戰績梗係問liup啦。

楊兄, 我諗你所講唯一輸得遠果場應該係指 8.6.2008果場G3, 呢場係直路賽並非轉右。由於之前兩個月內「正毅 」已跑左兩場, 缺乏新鮮感下, 千四米已傔短, 所以由出閘一百至八百米有推騎都跟唔住包尾, 加上此場頭四名馬都係守前列好位, 「正毅 」算追得唔錯架la 。所以下一場加程千六又輕勝一仗。

「正毅 」係忠心馬, 每場皆能交出不俗追勁, 可惜剛剛臨場見佢馬身偏肥, 應該未係時候, 試睇佢在狀態不足情況下, 又能否於末段交出慣常的衝勁啦。

Profiles of liup   
楊駿andrew410

註冊於: 09/09/2004
發帖數目: 7157
發表於: 2008-12-06 on 17:52
Quote:

On 2008-12-06 17:44, liup wrote:
Quote:

On 2008-12-06 16:15, andrew410 wrote:

楊兄, 我諗你所講唯一輸得遠果場應該係指 8.6.2008果場G3, 呢場係直路賽並非轉右。由於之前兩個月內「正毅 」已跑左兩場, 缺乏新鮮感下, 千四米已傔短, 所以由出閘一百至八百米有推騎都跟唔住包尾, 加上此場頭四名馬都係守前列好位, 「正毅 」算追得唔錯架la 。所以下一場加程千六又輕勝一仗。

「正毅 」係忠心馬, 每場皆能交出不俗追勁, 可惜剛剛臨場見佢馬身偏肥, 應該未係時候, 試睇佢在狀態不足情況下, 又能否於末段交出慣常的衝勁啦。

我睇太陽馬經寫
18/06/08 雅士谷 1400米 澤西錦標 g3
佢寫右轉呀,原來係咁...
好在跑第四

Profiles of andrew410   
liup

發表於: 2008-12-06 on 18:13
Quote:

On 2008-12-06 17:52, andrew410 wrote:
我睇太陽馬經寫
18/06/08 雅士谷 1400米 澤西錦標 g3
佢寫右轉呀,原來係咁...
好在跑第四

香港馬會發放的資料亦犯同一樣錯誤 (我相信自己睇片時冇眼花)
http://www.hkjc.com/chinese/pp_formsheet/fsc_K088.pdf

RED-PEPPER

發表於: 2008-12-06 on 23:09
多謝楊駿兄及liup兄兩位提供知料!
雖然今次輸o左,但係就証明自己睇到有o的o野
係正確。
呢隻"正毅"--好快適應香港水土,雖然臨入閘前,
後腳内側有少許白汗,但係睇佢今日負133磅o既走勢同埋Last200米,將來配合埋蔡約翰功力,"好利威"交棒有望。

liup

發表於: 2008-12-08 on 15:33
"正毅"今場在港初出, 千四米遇著一群普通二班對手。如果有睇"正毅"來港前在祖家各場賽事既Video Form, 賽前有八九成信心此駒早段衹能跟隨在馬群尾截, 入末段直路會慣常地交出強後勁, 問題衹係能追回幾多失地而矣。
若根據"正毅"在海外賽事及今場既表現水準, 暫時我仍看不到牠有級際賽上名之能耐, 不過此駒現正處於上升軌道, 希望不斷有大幅進步, 他日真的如椒兄所言, 能承繼"好利威"的地位啦!

RED-PEPPER

發表於: 2008-12-08 on 19:04
liup兄:
多謝你的提點,亦好同意你的論點,只不過係一場普通二班不能作準,希望佢係蔡廄健健康康,o禁就應該會有的進步掛!不過我真係好想睇下佢以前的比賽,唔知可否提供一下網址呢?
謝謝!!!
椒仔上

liup

發表於: 2008-12-09 on 01:07
椒兄, pl. see my pm.
Btw, "正毅"一般正常身段及走勢. Enjoy!
http://www.racingpost.com/media/media_centre.sd?view=archive&race_id=461033&type=C&horse_id=413820 (需要 IE7)

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款