登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2020- 2021 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,500 元 正, 人 民 幣 1,350 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 300 元 正, 人 民 幣 250 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

還沒有帳號嗎?請建立帳號
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

Video Form(VF)討論
管理員: MML, shlee, dfgghr, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> Video Form(VF)討論 >> 06/12/08 周六 十場賽事分析
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 06/12/08 周六 十場賽事分析
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2008-12-05 on 15:51
第七場三班一二○○米(泥地):「馬有成」父系泥地出色, 遊完幾次馬河後, 今賽有馬狽飛, 馬超此群, 起筷時候。「功力勁」季初勝後連賽得過近字, 技窮於此, 可幸肯行番泥地舊路求突破, 加上用楊啟棠減番五磅, 鬥志鮮明。「大紅人」泥地唯一出路, 路慊短及缺賽耐, 大熱唔值搏, 限於作配腳。其他對手揀唔落手, 學老張話齋, 勉勉強強要埋隻「全德勝」做QT腳。

第十場二班一四○○米:「長有」馬勇質高路合幕後鬥志佳, 毌需多講, 評分未到一百前可繼績放心捧場。「靚得開心」己再次交出好走勢, 有位R字頭高人曾經在香庫講過此駒有力磡「花好月圓」, 環顧同場對手, 看不出有邊隻可與"花好"相提並論, 既無其餘對手實手有一段距離, QT腳可寄望一對各有缺點的初出馬, 「正毅」集合哂老一脫人常掛在口中的什洛_半球三歲馬仔負重磅初出跑千四米等不利因素於一身, 雖然此駒插班評分不見得有明顯著數, 兼且預計前段衹能跟住馬群後截, 末段後上衝刺時又可能會斜跑, 但馬有態在進步階段, 面對普通二班馬, 有力入圍。「皇馬」收身不足兼路短, 機會應比「正毅」再低一線。

第一場 4大有利 5又贏晒 6不言而喻 3朝東之星
第二場 10齊心得寶 3祝福滿滿 1活力驍 4金不換
第三場 3勁收 2東運財 11快都 8寰采商人
第四場 7盚B財星 4甜在心頭 11再來旺財 6廣友名駒 3寶天利
第五場 7御名燈 1財寶天王 2風陵渡 1愛拼者贏 11勵盈
第六場 5贏得寶 13確叻星 12海王子 2人緣好馬 9驍騎無敵
第七場 6馬有成 1功力勁 8大紅人 3全德勝
第八場 4幸運駿駒 7新力高 5熊中雄 9魄力王
第九場 6海中寶 4本地實力 9按一下 7尚兄
第十場 3長有 9靚得開心 1正毅 5皇馬

第四、五、六場選馬五匹,可搏三T。
第五至十場頭兩駒可搏六環彩。
第八至十場頭兩駒可搏三寶
第七和第十場乃筆者重心場次。

Profiles of liup   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-12-05 on 17:20
Thank you liup410. ^_^

雖然"馬有成"噸位都唔多夠 & 下線偏向較長路程, 希望佢今次可以為 Windicator Returns 打個補中啦。

Profiles of MML   
鍾國成chungkwokshing

註冊於: 17/10/2005
發帖數目: 395
HK
發表於: 2008-12-05 on 20:04
輸晒shopping錢,爬格仔kill time?!

第十場我加多隻..大告全日獨出一隻世紀老雄馬-博得威.佢老人家瞓完晏覺,high埋tea絲絲然走出嚟講指示--2個字:"搶頭",然後收工.

(To:liup410-老野其實唔差架...)

Profiles of chungkwokshing   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2008-12-05 on 21:52
呢D似是楊大哥手筆多D....
不過尾場除了匹長有外, 其他馬都唔算好厲害......

我上個月有個朋友( 女仕,不學巫術睇馬名個D)
話尾場話柏寶就會有 $$ 執, 所以我幾次尾場都兼顧下佢D貼士, 有時真係準過評馬人好多~

Profiles of hkhorsetrack   
楊駿andrew410

註冊於: 09/09/2004
發帖數目: 7155
發表於: 2008-12-06 on 00:07
感覺似曾相識,祝明日狂中 ^^

Profiles of andrew410   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-12-06 on 02:37
Quote:

On 2008-12-05 20:04, chungkwokshing wrote:

第十場我加多隻..大告全日獨出一隻世紀老雄馬-博得威.佢老人家瞓完晏覺,high埋tea絲絲然走出嚟講指示--2個字:"搶頭",然後收工.

Haha, 俾"龍的風采"撟起哂!買就冇買錯架啦, 不過跑錯啫; 估唔到條件唔同咗, 仲仍然輸俾"駕進", 連 Q/QPL 都穿唔到。
我唔太介意神父 last 100 打鞭與否(有少少啦), 反而係排位好過"駕進", 都俾人早段食咗個位擺佢前面; OK! 跟佢, 但直路彎位又唔識繼績揾佢做 cover, 跟呢隻後勁馬扇出外檔生位上, 終於走咗入馬冧; 劣根性太重, 熱門自然會有意外。

Profiles of MML   
liup

發表於: 2008-12-06 on 09:57
Quote:

On 2008-12-06 02:37, MML wrote:
Quote:

On 2008-12-05 20:04, chungkwokshing wrote:

Haha, 俾"龍的風采"撟起哂!買就冇買錯架啦, 不過跑錯啫; 估唔到條件唔同咗, 仲仍然輸俾"駕進", 連 Q/QPL 都穿唔到。
我唔太介意神父 last 100 打鞭與否(有少少啦), 反而係排位好過"駕進", 都俾人早段食咗個位擺佢前面; OK! 跟佢, 但直路彎位又唔識繼績揾佢做 cover, 跟呢隻後勁馬扇出外檔生位上, 終於走咗入馬冧; 劣根性太重, 熱門自然會有意外。

首先多謝占兄提醒, 見你地轉哂軚, 講到"龍的風采"唔係"駕進"個皮, 咁仲唔縮沙咩! 不過都要輸左個米芝連一星早餐。
博得威? 係咪要等佢減{分或玩泥沙至諗呀?

liup

發表於: 2008-12-06 on 10:08
Quote:

On 2008-12-06 00:07, andrew410 wrote:
感覺似曾相識,祝明日狂中 ^^

多謝楊兄!
狂中? 唔駛食白果都偷笑啦。
膽敢攝個位出呢個舖屎, 祇係想拋磚引玉, 希望有高人回應指點一下, 索番d堅料而矣!

笑馬由人samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3240
發表於: 2008-12-06 on 10:46
Quote:

On 2008-12-06 09:57, liup wrote:
Quote:

On 2008-12-06 02:37, MML wrote:
Quote:

首先多謝占兄提醒, 見你地轉哂軚, 講到"龍的風采"唔係"駕進"個皮, 咁仲唔縮沙咩! 不過都要輸左個米芝連一星早餐。
博得威? 係咪要等佢減{分或玩泥沙至諗呀?

Liup兄,食米芝連起碼要ニ星至好食!
12 好好食,
4 無敵福星,
8 奇異之星,

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2008-12-06 on 12:40
我以為楊駿重出江湖,竟然係liup兄真失覺^_^

Profiles of sxeditor   
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款