登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

你地鍾意貼乜就貼
管理員: home, plenty, Amethyst

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 你地鍾意貼乜就貼 >> 炒飯
Go to Page ( 1 | 2 | 3 下一頁 )
Author 炒飯
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2008-12-23 on 02:21
下午 high tea, 隔籬枱客人問下午荼有冇"炒飯", waitress 話餐牌有好多款選擇; 我好奇一睇, 原來真係有十幾款之多!
跟住個客就問咗一連串問題, 攪到個 waitress 阿姐好不奈煩地逐一解釋。

咩嘢係"經典炒飯";
"傻佬炒飯"有乜料整架;
"大肚婆炒飯"呢;
"印尼碰瑤柱炒飯、福建瑤柱炒飯、鄉下佬瑤柱炒飯 ... 有乜分利呀" ...
(menu 上嘅英文有 d啟示, 但都係唔清唔楚)

食家"河馬仔"食過幾多種呀?

Profiles of MML   
MML

HK
發表於: 2008-12-23 on 02:24
睇真 d, 咁多款炒飯, 都冇我以前打牌時最鍾意叫嘅"瑶柱蛋白炒飯", 失敗!

liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2008-12-23 on 06:39
Quote:

On 2008-12-23 02:24, MML wrote:
睇真 d, 咁多款炒飯, 都冇我以前打牌時最鍾意叫嘅"瑶柱蛋白炒飯", 失敗!

瑶柱蛋白炒飯? 以前請你食唔少啦, 現在對此炒飯仍有些少恐懼症現象。
點解上週六跑完馬後, 仲要捱茶餐廳炒飯, 唔係去你果間一星飯堂咩?
我就係呢邊三藩市灣區唯一的米芝蓮三星級餐廳留左檯, 此餐廳名叫"The French Laundry"位於Napa Valley壤酒區內, 佢地每晚衹提供兩個set dinner menu, 但睇渾果兩個menu都唔見有炒飯, 真失敗!
http://home.comcast.net/~winterpolaris/fl_menu.pdf

Profiles of liup   
MML

HK
發表於: 2008-12-23 on 15:49
Quote:

On 2008-12-23 06:39, liup wrote:
瑶柱蛋白炒飯? 以前請你食唔少啦, 現在對此炒飯仍有些少恐懼症現象。
點解上週六跑完馬後, 仲要捱茶餐廳炒飯, 唔係去你果間一星飯堂咩?
我就係呢邊三藩市灣區唯一的米芝蓮三星級餐廳留左檯, 此餐廳名叫"The French Laundry"位於Napa Valley壤酒區內, 佢地每晚衹提供兩個set dinner menu, 但睇渾果兩個menu都唔見有炒飯, 真失敗!
http://home.comcast.net/~winterpolaris/fl_menu.pdf

Haha, 勾起集體回憶, 以前有馬跑就香港皇家賽馬會, 冇馬跑就東雀會的日子, 生活是何等的充實! ^_^

Hehe, 茶餐廳係我自己常去打躉嘅地方, 一星飯堂係我黐飲黐食嘅去處。Shatin 兄請我去嘅飯堂, 鹹檸七都幾十蚊一杯, 檸檬細 d, 但飲起黎就 up d。Rodney 兄請我去嘅飯堂, 雖然位於觀塘工業區, 但 set lunch 都過百五, 同我以前每月出糧先至去吓嘅 Marriott 價錢差不多。Liup 兄打算請我去"The French Laundry"? (我仲以為係洗衣鋪添) 包機票嗎?

RE: 點解上週六跑完馬後, 仲要捱茶餐廳炒飯 ...
上週六 ... 的確輸咗, 睇怕要捱一個月茶餐廳油占多或波蘿油!

獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2008-12-23 on 17:40
mml,

講起這個工業區的"高級"餐廳,我同女朋友講,但佢都好似唔多信。

假假都係"謝師宴",點都要認真少少。keke

雖然要百多元個set lunch,聽落好貴。換轉另一角度,幾百元包一間餐廳,又好似唔貴喎!!?!!

btw, 唔知間野可以捱得幾耐??

Profiles of rodney     
獲利rodney

發表於: 2008-12-23 on 17:44
這間"飯堂"都去過唔少次,但都好似無食過炒飯??!!

下次試下"太肚婆" or "x佬"炒飯先

獲利rodney

發表於: 2008-12-23 on 17:52
liup兄,

睇左你的menu,忽然明日點解全世界有咁多人都想移民去美國.....

齋睇menu就領略到 american dream.....

有鵝肝,又有黑松露 (大佬..下次可否順便做埋translate ... 免我查dictionary都查成個鐘, haha )
最最頂隱是....Asian Pear-Wasabi Sorbet
wasabi sorbet...咁都有??

令我想起每周5深夜的電視節目... TOP Chef (應該是美國節目)....次次睇完都好肚餓,要去freezer到取D急凍DIM SUM醫肚

xmas8888

註冊於: 20/07/2003
發帖數目: 620
發表於: 2008-12-23 on 19:47
Quote:

On 2008-12-23 15:49, MML wrote:
Quote:

On 2008-12-23 06:39, liup wrote:

Haha, 勾起集體回憶, 以前有馬跑就香港皇家賽馬會, 冇馬跑就東雀會的日子, 生活是何等的充實! ^_^

Hehe, 茶餐廳係我自己常去打躉嘅地方, 一星飯堂係我黐飲黐食嘅去處。Shatin 兄請我去嘅飯堂, 鹹檸七都幾十蚊一杯, 檸檬細 d, 但飲起黎就 up d。Rodney 兄請我去嘅飯堂, 雖然位於觀塘工業區, 但 set lunch 都過百五, 同我以前每月出糧先至去吓嘅 Marriott 價錢差不多。Liup 兄打算請我去"The French Laundry"? (我仲以為係洗衣鋪添) 包機票嗎?

RE: 點解上週六跑完馬後, 仲要捱茶餐廳炒飯 ...
上週六 ... 的確輸咗, 睇怕要捱一個月茶餐廳油占多或波蘿油!

重可以捱一個月茶餐廳油占多或波蘿油!
證明你都重有彈藥,未到山窮水盡,當日我輸到一無所有的一刻,就連二蚊一個的波蘿包,都已經無錢賣..

Profiles of xmas8888   Go to the user WebSite xmas8888   
獲利rodney

發表於: 2008-12-23 on 21:19

......... 當日我輸到一無所有的一刻,就連二蚊一個的波蘿包,都已經無錢賣..
[/quote]

嘩!去到咁盡??!!!
一般情況下,只有2個可能:
1. 你是職業賭徒,賭馬是唯一收入
2.你是病態賭徒,否則剩下$2000已經戒賭了

d仔dfgghr

註冊於: 29/04/2003
發帖數目: 1705
發表於: 2008-12-24 on 12:10
Quote:

On 2008-12-23 15:49, MML wrote:

....Liup 兄打算請我去"The French Laundry"? (我仲以為係洗衣鋪添) 包機票嗎?

加埋小費係咪要2千幾蚊位?
真係洗衣鋪既 洗袋套餐.

24-26 既menu... 咪...

Profiles of dfgghr   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
Go to Page ( 1 | 2 | 3 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款