登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 請問閣下 對於以下 分段時間 有何見解
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 下一頁 )
Author 請問閣下 對於以下 分段時間 有何見解
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2009-01-10 on 20:30
一睇完大家對話,頗有武林高手講手feel

電影畫面

(甄子丹):詠春~~~葉問

Profiles of sxeditor   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2009-01-10 on 23:57

[/quote]
收咗些少錢, 又吹吓先。
(收些少錢都要哂, 俾您收1.2百萬咪嗌通亍)

我唔識嘢都對咗 d馬仔 30年, 你唔講花左20年, 仲以為起碼有 三,四十年功力添; anyway, 學無前後, 淨係 hkhorsedb 都好多後生仔叻過我地好多。 ^_^

@我講剩係研究操練pattern, 都用左20年, 至於我嘅馬齡, 您可以計一計有幾多年, 我賭馬時是梅道登騎好野, 郭子猶騎宝石之王,(我賭狗時練狗師是莫烈得, 施利得) 您話有幾耐呢? 最初賭馬是學䏲帶, 失敗後, 又再學計步速, 可能我天資笨, 結果都一敗塗地, 及後識左醉貓个女婿, 才踏足馬圈作為局內人, 結果獲取好多宝貴嘅經驗, 但係依啲經驗全部都係用$換番黎, 一講到利益, 係冇免費嘅午餐嘅. 現在我睹馬, 依研究次序是1. 操練pattern, 2. 䏲帶, 最尾才会䏲吓步速.

RE: 您揾隻大舊石在最後試跑曰(即星期1. 4)出草地跳而贏左嘅馬俾我䏲吓!

師兄, 因應你嘅要求, 我花咗幾分鐘揾隻"京城天宝"上季嬴馬之前就出咗草地跳, 你又話"今季又点同上季"!

@今季同上季當然有分別, 您䏲上季韋達幫大石打嚮招牌, 今季揾韋達孭鑊就有份, 依啲已經係好明顯嘅分別啦!

OK, 我個 friend 舉個今季「勁霸龍」例子, 你又話"單跳同拍跳係唔同既"!
這位有心人有佢嘅專長, 可能你視操練pattern 為絕學, 我同佢都只睇呢 d為邊緣資料。
Of course, 我不反對任何方式, 只要長期贏錢, 必有其背後原因, even 靠運氣抽籤都唔緊要, 長期贏錢, why not?

@想請問您如果一個完全唔識步速嘅人要同您研究同解釋步速, 您會點? 同樣您那個有心人(同kamchung一樣)連出跳草地同草閘都未識分嘅人講操練pattern, 係咪同肥媽唱嗰首歌一樣 " 唗氣 "! 我話左唔再講操練pattern, 不如煩請魔兄抽出宝貴時間向大家解釋一下,
1. 星期三跑馬, 如想最後試跑出草/河地跳或試草/河畔閘, 一定是在星期幾?
2. 星期六.日跑馬 (同上)
3. 乜野叫做草地單/拍跳, 河畔單/拍閘.

p.s. 今日大石哥在最後試跑又有2隻出草地單跳, 結果如何?

RE: 今後决不會在此再講操練pattern...

或者會有其他馬友想交流, 實在可惜。
(P.S. 如果是因為我的因素, 我可以聲明不會偷你師以減低你嘅利益 (if any), 因為我並不感興趣。)

@這純是个人利益出發點.

見你以前成日同 kamchung 兄交流, 你地唔係同一陣線架咩? 點解提到佢, d 言詞好似有 d offensive 嘅?

@kamchung我並不認識更素未謀面, 祗是在post見佢常口出狂言, 一時又話贏幾佰萬, 一時又話贏千萬, 仲取笑其他網友, 叫人收皮添. 及後見佢出post話隻馬贏係因為最後試跑試草閘才贏, 我一䏲明明隻馬係草地跳, 佢就話草閘,(可能倒轉, 記不清楚), 一個連跳草地同草閘同未識分嘅人,仲夠胆叫人收皮. 所以後來多次出post來笑他, 相信好多網友都䏲過. 唔信, 所以請cmyk網友教如何找回此post,現在kamchung消失了, 我想佢正閉關練功,等待學成復出的一日吧了.

Profiles of JimmyMa   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2009-01-11 on 01:22
Quote:

On 2009-01-10 23:57, JimmyMa wrote:
...
我話左唔再講操練pattern, 不如煩請魔兄抽出宝貴時間向大家解釋一下,
1. 星期三跑馬, 如想最後試跑出草/河地跳或試草/河畔閘, 一定是在星期幾?
3. 乜野叫做草地單/拍跳, 河畔單/拍閘...

Haha, a good move!

都話 d後生仔叻 d架啦, 我都請魔仔向大家解釋一下"點樣睇帶" & "分析段速"。

老頑童拗頸, 捉住 d後生仔做磨心。

講番一句認真嘅, 我主觀上認為"睇步速"要放在"睇帶"前, 現在見公仔箱評馬人有時錯誤演譯段速, 最後將賺 & 蝕倒轉; 除非"睇帶"只係用黎睇吓陣上意外、走位、騎師/馬匹姿態 ... 等基本元素則作別論。

RE: 收些少錢都要哂, 俾您收1.2百萬咪嗌通亍 ...
閣下都相當有稚氣; 識我嘅人都知, 我贏就講贏, 輸就講輸; 又唔係未贏過, 又唔係未輸過, 有乜值得哂?
大家都知, 就呢個 topic 提嘅"京城天寶", 我就講明輸咗錢, 有乜問題, 難道驚冇 face 咩?

Profiles of MML   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2009-01-11 on 12:23

點解結果是要將我放上桌子呢.........

FOR:JimmyMa RE:不如煩請魔兄抽出宝貴時間向大家解釋一下,
3. 乜野叫做草地單/拍跳, 河畔單/拍閘

千八米草地/草閘, 在周一,
河畔/閘, 在周四,
這幾年睇呢D係要留神D, 因為這些是較積極的功夫,
如果周三馬在周一彈草閘 OR 周六日馬在周四彈河畔閘, 有時可以清楚看見馬兒的狀態,
個人認為睇操練係有用的. 其他要點就不說了.

FOR:MML RE:都話 d後生仔叻 d架啦, 我都請魔仔向大家解釋一下"點樣睇帶" & "分析段速"。

咪玩我啦...我D皮毛野(九牛一毛那條),出不了大場面....不過簡單地講下啦.
首先,將走位圖PRINT出來看下(報紙太細張),對馬匹位置有初部認識,
初部會看兩次片,分類下前中後,那些馬屬於跑近,貼欄之類的東西
跟著逐場步速睇下,看看有沒有較正常步速出現,快/慢步速前領馬表現如何,後追馬又如何,這樣就會看到當日趨勢,
跟著咪拿著賽事報告再逐匹睇囉,跟著同對手分下級,就是這樣簡單.

新年就到, 希望大家各自各精彩, 祝大家和氣生財

Profiles of hkhorsetrack   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2009-01-11 on 12:25
Quote:

On 2009-01-11 01:22, MML wrote:
Quote:

On 2009-01-10 23:57, JimmyMa wrote:
...
我話左唔再講操練pattern, 不如煩請魔兄抽出宝貴時間向大家解釋一下,
3. 乜野叫做草地單/拍跳, 河畔單/拍閘...

Haha, a good move!

都話 d後生仔叻 d架啦, 我都請魔仔向大家解釋一下"點樣睇帶" & "分析段速"。

老頑童拗頸, 捉住 d後生仔做磨心。

講番一句認真嘅, 我主觀上認為"睇步速"要放在"睇帶"前, 現在見公仔箱評馬人有時錯誤演譯段速, 最後將賺 & 蝕倒轉; 除非"睇帶"只係用黎睇吓陣上意外、走位、騎師/馬匹姿態 ... 等基本元素則作別論。

RE: 收些少錢都要哂, 俾您收1.2百萬咪嗌通亍 ...
閣下都相當有稚氣; 識我嘅人都知, 我贏就講贏, 輸就講輸; 又唔係未贏過, 又唔係未輸過, 有乜值得哂?
大家都知, 就呢個 topic 提嘅"京城天寶", 我就講明輸咗錢, 有乜問題, 難道驚冇 face 咩?

您自己講過乜都唔記得, 如果您剩係講京城天宝輸左錢, 的確係冇問題, 輸左錢咪輸左囉, 䏲錯咪䏲錯囉, 依度有幾多個未輸過呀! 您話俾人聽次次跑馬都贏錢, 信您講都白痴呢! 駛乜驚死冇face, 無端端又提出R4我又贏左錢呀, 即係拿拿聲兜番又認自己幾醒囉, 仲唔認驚死冇face, 琴日一開場白, 又話自己贏左錢, 認少陣叻都唔得, 真係頂您唔順囉. 贏左幾多呀? 不如post上黎, 等我地羨慕吓都好Y!

Profiles of JimmyMa   
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2009-01-11 on 13:06
新年流流,相嗌唔好口,網友何苦日日千幾字互炳
你來我往呢

況且今年係霹靂火年,再嗌就變仇人
贏輸自己知咪算~~

一人少句才係養生之道
呢個post可能係五黃位,大家速離著數d

Profiles of sxeditor   
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2009-01-11 on 13:28
人身攻擊謬誤的定義
(出自維基百科)

人身攻擊謬誤英文ad hominem係嚟自拉丁話,即係指針對人,人身攻擊係一種邏輯謬論,即係喺拗一個問題嗰陣,唔係拗緊個問題,而係鬧緊個人,一味以標籤、挑釁方式,去質疑對方嘅人格、動機、態度、地位、階級或者處境,但係就無對個問題提出反駁,只係對人唔對事,鬧完人之後都無解決到個問題,咁為之人身攻擊謬誤。

Profiles of liup   
cmyk

註冊於: 10/01/2005
發帖數目: 641
發表於: 2009-01-11 on 13:42
最近少左上黎,好似熱鬧左好多
(你地幾位我都未見過)
次次跑馬都贏錢,打死我都唔信,但我信我偶像年年有錢贏
係呢度有返三五年既網友,都知道我偶像唔需要認叻,認同佢係網上賽馬世界係勁人一名
各施各法,贏到錢就係好方法,不如你地彈幾隻馬黎跟進下

Profiles of cmyk   
bluechips

註冊於: 02/04/2006
發帖數目: 302
發表於: 2009-01-11 on 13:53
Quote:

On 2009-01-11 13:06, sxeditor wrote:
新年流流,相嗌唔好口,網友何苦日日千幾字互炳
你來我往呢

況且今年係霹靂火年,再嗌就變仇人
贏輸自己知咪算~~

一人少句才係養生之道
呢個post可能係五黃位,大家速離著數d

用 '金' 化五黃,再 + 魔術師。
"五黃位" = "財位"

Profiles of bluechips   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2009-01-11 on 15:10
MML 兄 及 Jimmy 兄,

容許小弟講句公道,不竟認識兩位已有一段時間。

坦白講,兩位已經是"大師級"的職業高手,絕對不是一般識見的馬場小羔羊(如小弟)。 非常慶幸有這樣級數的高手於HKDB發表意見及引導我輩馬迷。

以小弟這些年來對兩位大師的認識,可以肯定兩位已經於各自領域,各自各精彩。能夠向兩位賜教,
實為小弟之福份。對於兩位於賽馬上的識見,令人大開眼界,甚至可用匪夷所思來形容。

鼠年將盡,如果因一些言語(文字)的誤會,就由小弟向兩位賠個不是。小弟唔希望浪費兩位的寶貴光陰,於一些無謂的Post上。

踏入牛年,還望兩位大師前輩,得閒路過此網,向我等小輩指導一招半式,將受用無窮。

最後,祝兩位來年,身體健康,龍馬精神!!!!

萬分感激!!

Profiles of rodney     
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款