登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

Video Form(VF)討論
管理員: MML, shlee, dfgghr, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> Video Form(VF)討論 >> 01/21/2009 - Fairly Reliable
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 01/21/2009 - Fairly Reliable
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2009-01-21 on 14:18
第一場 5綠駿之威 9不老傳奇 2財富之星4神鑽福將
第二場 1三刀王 9騰雲 4龍子 11榮利俱全
第三場 1快步速 4投資寶 5魅力寶 2剛剛好
第四場 8威威財星 10皇仁神駒 3長驅 7瑞麒
第五場 3得寶飛駒 1魯班精神 9威陽 6神箭金剛
第六場 2大家平安 5天下寶 1馬風雲 10中華英雄
第七場 3福將臨門 11好玩 2金鑽龍華 7權勇駿
第八場 6龍的風采 5一號種籽 7大贏家 9威海歡騰

Re:遊艇仔唔係泊於碼頭架咩? "如艇(魚)得水"之局不能發揮啦。

MML, 艇仔未必一定係泊於碼頭ge, 馬場或股票交易所都得姐, 否則"坐艇搳禾"一詞又從何而來呢。
Fairly Reliable而準備就緒, 今晚又再出發"借艇搳禾"。

Profiles of liup   
鍾國成chungkwokshing

註冊於: 17/10/2005
發帖數目: 400
HK
發表於: 2009-01-21 on 14:57
又龍的風采?

贏到都真係用呢隻艇仔夠裝咯喎..
上仗1400m好似好多意外咁但受害更什者火箭動力同勁好都無再什表現&大家都貼欄受惠,佢過唔到勁好喎.雖然佢係谷草1650m所表現出嚟既時間真係好好,而今次又1檔又蘇銘.但我重新評估對佢既睇法(幻想)>評分可能有d tight,ST1800m會唔會好d?出腳唔再快...

Profiles of chungkwokshing   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2009-01-21 on 16:21
Quote:

On 2009-01-21 14:57, chungkwokshing wrote:
又龍的風采?

上仗1400m好似好多意外咁但受害更什者火箭動力同勁好都無再什表現&大家都貼欄受惠,佢過唔到勁好喎.雖然佢係谷草1650m所表現出嚟既時間真係好好,而今次又1檔又蘇銘.但我重新評估對佢既睇法(幻想)>評分可能有d tight,ST1800m會唔會好d?出腳唔再快...

鍾兄唔係好鍾意"龍的風采"架咩? ^_^

如果講 R251, 未致水準不濟, 單睇時間, 跑 last 一段可以將前慢後快 pattern 推番正常, OK ge.
"勁好"、"火箭動力"再出係差 d, 不過前者孭 133LB (一向不宜重磅), 後者跑 110分組別, 有 excuse la.
"魄力寶"、"威利來", 再出跑番同程都唔錯吖。
單睇 R251, 表現評級 "一號種籽" > "勁好" > "龍的風采"。不過轉戰谷草 + 形勢不同, 扯平咗。如果呢幾隻跑千四, 點會忌"大贏家"? 又或者"一號種籽" 同"大贏家"互易排檔, 馬如其名係 no. 1 seed 啦 (但依家又俾番個 good price 喎, 預期要走 2疊 7,8位, 制唔制?)。

Profiles of MML   
MML

HK
發表於: 2009-01-21 on 16:33
Quote:

On 2009-01-21 14:18, liup wrote:
第一場 5綠駿之威 9不老傳奇 2財富之星4神鑽福將
第二場 1三刀王 9騰雲 4龍子 11榮利俱全
第三場 1快步速 4投資寶 5魅力寶 2剛剛好
第四場 8威威財星 10皇仁神駒 3長驅 7瑞麒
第五場 3得寶飛駒 1魯班精神 9威陽 6神箭金剛
第六場 2大家平安 5天下寶 1馬風雲 10中華英雄
第七場 3福將臨門 11好玩 2金鑽龍華 7權勇駿
第八場 6龍的風采 5一號種籽 7大贏家 9威海歡騰

Re:遊艇仔唔係泊於碼頭架咩? "如艇(魚)得水"之局不能發揮啦。

MML, 艇仔未必一定係泊於碼頭ge, 馬場或股票交易所都得姐, 否則"坐艇搳禾"一詞又從何而來呢。
Fairly Reliable而準備就緒, 今晚又再出發"借艇搳禾"。

我知外圍佬 d "艇仔"唔係泊於碼頭ge。

今晚提早團年, 冇得玩 live, 冇心機刨馬, 所以擒晚睇 Obama 嘅 inauguration, 都冇睇 race forecast.

想問吓, R2 & R4, 何良 d馬做冷腳得唔得呀?
R6 "勁擊"排 1檔都入唔到 4選, 佢真係咁水?

HK
發表於: 2009-01-21 on 17:47
Quote:

On 2009-01-21 16:21, MML wrote:

如果講 R251, 未致水準不濟, 單睇時間, 跑 last 一段可以將前慢後快 pattern 推番正常, OK ge.
"勁好"、"火箭動力"再出係差 d, 不過前者孭 133LB (一向不宜重磅), 後者跑 110分組別, 有 excuse la.
單睇 R251, 表現評級 "一號種籽" > "勁好" > "龍的風采"。不過轉戰谷草 + 形勢不同, 扯平咗。如果呢幾隻跑千四, 點會忌"大贏家"? 又或者"一號種籽" 同"大贏家"互易排檔, 馬如其名係 no. 1 seed 啦 (但依家又俾番個 good price 喎, 預期要走 2疊 7,8位, 制唔制?)。

哈,愛呢家野好飄忽既.佢傷完我心自然打個折啦..但我唔覺得龍的風采跑谷草會高半班喎.而今季谷草內檔唔知點解唔係so晒.

我另一角度既睇法:紅衣司令107分跑Cl-1400m可企得住腳, 同一世界受讓10lbs 輸比佢.當佢比大摩施完摩法+真係1200m短,好勉強咁話佢真係有107分(相對紅衣既107分,佢呢個分虛得很喎).R299魄力寶受讓佢16lbs 都要比佢K.O.輸1.75L.死數計魄力寶大概86分.而R251,魄力寶受讓 no.1 seed 4 lbs (我見)魄力寶R251係評級高過no.1. 如此這般, no.1 seed 大概88分.大摩有心比場佢,但係分又tight,唔明點解唔向下發展跑ST1200m.
而呢場睇,如果no.1做尺,龍的+no.1+勁好計埋檔都應該只係同一個水平而已.而no.1評分無空間,同一水平既佢哋點會有空間?
我几睇依家個評分系統,經年磨合後,我覺得呢咋評磅員几有水準.有興趣睇吓R235賽後d加減分,几有啟發性架.

(個人意見..任矯....)

MML

HK
發表於: 2009-01-22 on 01:11
Quote:

On 2009-01-21 17:47, chungkwokshing wrote:
Quote:

On 2009-01-21 16:21, MML wrote:

哈,愛呢家野好飄忽既.佢傷完我心自然打個折啦..但我唔覺得龍的風采跑谷草會高半班喎.而今季谷草內檔唔知點解唔係so晒.

我另一角度既睇法:紅衣司令107分跑Cl-1400m可企得住腳, 同一世界受讓10lbs 輸比佢.當佢比大摩施完摩法+真係1200m短,好勉強咁話佢真係有107分(相對紅衣既107分,佢呢個分虛得很喎).R299魄力寶受讓佢16lbs 都要比佢K.O.輸1.75L.死數計魄力寶大概86分.而R251,魄力寶受讓 no.1 seed 4 lbs (我見)魄力寶R251係評級高過no.1. 如此這般, no.1 seed 大概88分.大摩有心比場佢,但係分又tight,唔明點解唔向下發展跑ST1200m.
而呢場睇,如果no.1做尺,龍的+no.1+勁好計埋檔都應該只係同一個水平而已.而no.1評分無空間,同一水平既佢哋點會有空間?
我几睇依家個評分系統,經年磨合後,我覺得呢咋評磅員几有水準.有興趣睇吓R235賽後d加減分,几有啟發性架.

(個人意見..任矯....)

矯 ... ^_^

同意講評分系統嘅重要性, 至於呢個評磅員嘅水準, 我 no comments.

R235賽後d加減分, 有咩啟發性? 可否講多 d?
不過我主觀地認為"雄風" +2分, "璐悅" -2分, "喜威寶" -1分, 並不高明。

RE: R251,魄力寶受讓 no.1 seed 4 lbs (我見)魄力寶R251係評級高過no.1. ...
Ugh, 我認為 (又係主觀) R251 "no.1 seed" 評級高過 "魄力寶"。
"紅衣司令", 我見佢 100分贏完 R228 個場, 已經窄窄地, 之後 107分 R273 幾 false favourite (我唔記得响邊度講過)。
"同一世界" R299 的確贏得有少少魔法 feel, 不過"威利來"唔受阻未必輸俾佢; 依家造咗個假象, "同一世界"好似帶甩贏, 被累加 8分。(評磅員受騙, 所以我對佢 no comments.)

HK
發表於: 2009-01-22 on 08:28
Quote:

On 2009-01-22 01:11, MML wrote:

...
R235賽後d加減分, 有咩啟發性? 可否講多 d?
不過我主觀地認為"雄風" +2分, "璐悅" -2分, "喜威寶" -1分, 並不高明。

[

個frozen shoulder 又嚟料(又會凍番咩?),新年個几日再詳報....

liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2009-01-22 on 11:08
Quote:

On 2009-01-21 14:57, chungkwokshing wrote:
又龍的風采?

關於"龍的風采"之分析, 已俾你同mml講得七七八八。補充小小個人主觀睇法, "龍的"現時評分可應付但冇乜著數, 如果係谷草1650m都交待唔到, 田草1800m難度更高啦!

Profiles of liup   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2009-02-06 on 17:02
Quote:

On 2009-01-22 11:08, liup wrote:
Quote:

又龍的風采?

關於"龍的風采"之分析, 已俾你同mml講得七七八八。補充小小個人主觀睇法, "龍的"現時評分可應付但冇乜著數, 如果係谷草1650m都交待唔到, 田草1800m難度更高啦!

龍的風采又跑番 1400了,
不過有匹夢幻勁野, 又遇老對手魄力寶, 排外檔, 跑道不利後追 ? 夠晒不利未 ?? 係咪現在個個都已經無眼睇了

Profiles of hkhorsetrack   

HK
發表於: 2009-02-06 on 19:13
Quote:

On 2009-02-06 17:02, hkhorsetrack wrote:

龍的風采又跑番 1400了,
不過有匹夢幻勁野, 又遇老對手魄力寶, 排外檔, 跑道不利後追 ? 夠晒不利未 ?? 係咪現在個個都已經無眼睇了

被告龍的風采..(下刪xxx字)..維持原判...

我都係對d老坑有興趣d....

Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款