登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 請教mml兄
Author 請教mml兄
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2009-02-12 on 12:19
以你專業VF眼光,昨晚尾場杜利萊騎紅跑車總共蝕幾多個馬位?

若佢一如怡勝或馬偉昌前仗同程第二內檔衝刺,又應跑第幾及距離多少?

煩請指教!!

Profiles of sxeditor   

發表於: 2009-02-12 on 16:19
楊啟棠走不必要路程落敗而被罰九天

咁紅跑車係咪都要罰?
無一隻馬可以去到啤酒園咁外而有勝望!

MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2009-02-12 on 17:45
Quote:

On 2009-02-12 12:19, sxeditor wrote:
以你專業VF眼光,昨晚尾場杜利萊騎紅跑車總共蝕幾多個馬位?

若佢一如怡勝或馬偉昌前仗同程第二內檔衝刺,又應跑第幾及距離多少?

煩請指教!!

邊有咁快做好功課呀! ^_^

RE: 紅跑車總共蝕幾多個馬位?

總共 ... 其實好難計, 我只可以粗略估佢出彎蝕 1.5L+。一般馬在直路彎走 2w, 相比 0w (貼欄)馬, physically 未必蝕位, 通常蝕位在"西"出外疊嘅一刻。但我所謂嘅 "physically 未必蝕位", 並不是說可以不計, 因為走 2w 而需保持與群駒同樣距離所付出嘅 effort (因此 physically 冇蝕位), 會帶來直路崩潰後遺症, 至於創傷有幾大, 要視乎跑道偏差及該段段速。

昨晚嘅跑道偏差, 我夜 d先至做, 現在唔想未肯定就講; 至於彎位段速 (Fr4), 係"快"嘅, i.e. 走 2w 較正常情況惡劣。

RE: 若佢一如怡勝或馬偉昌前仗同程第二內檔衝刺,又應跑第幾及距離多少?

內檔衝刺 ... 唔知架, "好開心", "好兄弟"內檔衝刺咪受阻囉! Even "怡勝"中內檔都要去到 `230m 先至望空。如果"紅跑車"跟"怡勝"尾上 (say, 後 1.5L), 齊齊受困, 最後 200m 一樣唔可以反先 1.5L (last 200, 佢唔似快過"怡勝")。

以死數計:
"紅跑車" 出彎蝕 1.5L+
"怡勝" 230m 前受困蝕 0.75L
"好開心" 200m 前受困 & 150m 收慢 -1L+

結果死數名次係:
1st "怡勝" 勝 0.5L-
2nd "好開心" 負 0.5L-
3rd "紅跑車" 負 1L-

但評級計, 要包括考慮 走位/跑道偏差/others, 以上名次會再調整, 不過又係"現在唔想未肯定就講"。

初步總括講, "紅跑車" P 都冇好唔扺。走位選擇, 一念天堂, 一念地獄, 公仔箱主持話騎者蠢, 唔跟有實力嘅"怡勝", 我就兩睇, 冇錯, "怡勝"有後勁, 會帶佢上, 但"怡勝"前面個 d 馬唔係嘛。舉個例, 國際賽嘅"爆冷", 如果有個智者, 以佢做假想敵, 跟貼佢跑, 咪齊齊入屎坑位囉! 我估杜利萊想選擇生位, 奈何"喜得法"/"駿馬大師"齊齊散開, 當時已再無他法 (唯有等下次)。 ^_^

以上係未做好功課嘅初步睇法, 有錯請糾正, 不喜勿插。

Profiles of MML   

發表於: 2009-02-12 on 18:12
mml兄,你未做功課都咁詳盡

證明我找對專家

期待你做完功課後的見解

真多謝^_^

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款