登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2019- 2020 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,500 元 正, 人 民 幣 1,350 元 正 。 暫 不 接 受 月 費 申 請。

各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

還沒有帳號嗎?請建立帳號
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場賠率 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

金子林專欄
管理員: sxeditor, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 金子林專欄 >> 【命理、賽馬、人生】第一章:大摩篇
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 下一頁 )
Author 【命理、賽馬、人生】第一章:大摩篇
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2009-03-12 on 21:47
Quote:

On 2009-03-12 17:54, samana wrote:
金兄,講開閒話一句呢隻明日之星.小弟又提供d娛樂比大家……
小弟途邊旁聽過一些小道資料,据說呢隻明日之星身價達千二萬港兵,原為大摩幫國美老板黃光裕物色的佳驥,以在時黃光裕當日的身價當然係閒話一句濕九濕碎啦,應刻就應承落黎,點撚知大摩果頭落左訂,呢頭黃老板就被公安揪左去傾計,重要一傾就傾左大半年添,搞到大摩吊吊fing,果邊又催住落貨,撻訂又蝕水,咪拿拿臨媼幾個大闊佬埋堆啃左佢,並承諾今季旗下馬仔全部去盡,務使各位老板今次投資有得回報, 幾個大闊佬媼風水師一夾,大摩應有十年大運,故亦閒話一句夾份啃左,所以雖然講隻值成間豪宅的閒話一句幾時回到本唔緊要,但大獎賽就一定去盡,而且今季都唔使點刨馬經,響DB打印份練馬師出馬表,凈係剪左大摩果條LINK出黎,分場加注賭纜1W3P,一定輸唔晒!
當然,以上資料末經核實,信錯左細佬都無錢賠!

其實以上故事都係向好
若不是國美老闆有事
隻馬唔會變大摩名下
個班老細要迫大摩盡贏填數都係大家得益

無心插柳下迎合光輝十年,豈不完美
故勿論係咪老細迫
贏馬贏錢捧盃贏大獎金,無人嫌錢腥
若贏埋高獎金打比更加易填到馬價

Profiles of sxeditor   
笑馬由人samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3251
發表於: 2009-03-13 on 21:26
Quote:

On 2009-03-09 15:02, sxeditor wrote:
sam兄

講開又講,我突然有此寫作之念,係因為完全去查騎練八字及名駒故事,真係好多過癮故事
套在人世間萬事萬物,更加係一個好開心故事

稍後可能寫

姚本輝馬偉昌敗婚之謎

告東尼韋達成怨侶

告東尼盡收蔡明紹黃金十年之利

姚本輝與黎海榮之歡愉

以上絕不涉及同性戀,只係講他們的合作比喻

金兄,小弟想請教下,投注人的八字是否與騎手及練師有關,就如占兄特別喜歡研究大摩一樣,說起來也奇怪,今季以前我特別喜歡賭姚本輝及馬偉昌的組合,但本季姚本輝簽左馬偉昌后我竟甚少買此組合,直至分開后馬偉昌20隻w超過10倍以上的除左隻衝鋒鎗之外,幾乎我都有沾邊.這當中我想說明一點,是我决定落槌前選馬時是根本p看騎師及馬房甚至是馬名的,那你說是否冥冥當中有些機緣巧合是有玄機的呢?

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   

發表於: 2009-03-13 on 21:49
指教唔敢,只係講心得

你以前捧他們組合馬,係因為佢地的磁場令你有興趣捧佢地場

今季你不捧他們,係因為你感覺不到給你以前的磁場,所以你咪不沾手
當佢地一散,你又feel到馬偉昌,俾你以前的感覺,你咪又捧返佢場

上帝禁區joey909kl

註冊於: 13/05/2003
發帖數目: 2105
發表於: 2009-03-14 on 08:50
great~ dont stop~ more~more i'm coming

thx brother sxeditor

Profiles of joey909kl   Email joey909kl   Go to the user WebSite joey909kl     

發表於: 2009-03-14 on 12:13
sam兄,你知唔知為何馬同姚今季一簽約,你即feel唔到佢地磁場(即不捧他們),但佢地一解約就立即買番馬偉昌(又feel到佢黎料)?

係有原因的^^

笑馬由人samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3251
發表於: 2009-03-14 on 12:17
Quote:

On 2009-03-14 12:13, sxeditor wrote:
sam兄,你知唔知為何馬同姚今季一簽約,你即feel唔到佢地磁場(即不捧他們),但佢地一解約就立即買番馬偉昌(又feel到佢黎料)?

係有原因的^^

我知係有原因的^^,但唔知原因係セ野^^

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   

發表於: 2009-03-14 on 17:09
Quote:

On 2009-03-14 12:17, samana wrote:
Quote:

On 2009-03-14 12:13, sxeditor wrote:

係有原因的^^

我知係有原因的^^,但唔知原因係Й野^^

我在【第二章】姚本輝馬偉昌敗婚之謎
解答你知

不過要俾時間我寫^_^

發表於: 2009-03-14 on 23:02
Quote:

On 2009-03-14 17:09, sxeditor wrote:
Quote:

On 2009-03-14 12:17, samana wrote:
Quote:

係有原因的^^

我知係有原因的^^,但唔知原因係Й野^^

我在【第二章】姚本輝馬偉昌敗婚之謎
解答你知

不過要俾時間我寫^_^

本來好想如故事咁寫
但原來要寫一篇文係要有好多空閒時間
不如都係長話短說好了。

發表於: 2009-03-14 on 23:22
故事就留待暑假有空才寫

sam兄,你問你以前都好鍾意買姚馬配的馬
但一做左賓主即無興趣,而姚馬一解約,你又經常中馬偉昌的馬

答案:姚馬結緣於99-00年度馬季最後三個月
當時馬做公司騎師,短短不足三個月就為姚廄贏20場,亦是姚馬配最光輝時間,亦應是他們今季簽約主因

但小弟在季初就已話馬姚命格不合,成賓主後不宜跟進
大家一定話若係不合,為何可以如上所言,不足三月就贏廿場,豈不打咀巴
其實當年那段時間係兩者均行十年大運之時,故當年好成績非他們夾而成功,而係當時姚當旺,找到又當旺的馬去騎才贏咁多
而最重要係大家無簽約

今次之敗係簽的這張主帥約

發表於: 2009-03-14 on 23:57
Quote:

On 2009-03-14 23:22, sxeditor wrote:
故事就留待暑假有空才寫

sam兄,你問你以前都好鍾意買姚馬配的馬
但一做左賓主即無興趣,而姚馬一解約,你又經常中馬偉昌的馬

答案:姚馬結緣於99-00年度馬季最後三個月
當時馬做公司騎師,短短不足三個月就為姚廄贏20場,亦是姚馬配最光輝時間,亦應是他們今季簽約主因

但小弟在季初就已話馬姚命格不合,成賓主後不宜跟進
大家一定話若係不合,為何可以如上所言,不足三月就贏廿場,豈不打咀巴
其實當年那段時間係兩者均行十年大運之時,故當年好成績非他們夾而成功,而係當時姚當旺,找到又當旺的馬去騎才贏咁多
而最重要係大家無簽約

今次之敗係簽的這張主帥約

以下亦係解答sam兄所問
查姚本輝是乙木弱命人,馬偉昌則為甲木弱命人
兩人均要水木來旺命養命,屬同類五行磁場人
而00年最佳合作之時,兩人同行各自水旺運(印運)
兩人當時成績都超佳

但時移世易,08年尾兩人一簽約,就變了賓主關係
兩人就變了夫妻關係,練為夫,帥為妻!
即在同一空間下大家搶水木五行,但因姚本輝正行十年金土弱運,及因是一廄之主,而行運中的馬偉昌因同吸水木變了分薄姚之運氣,但因馬偉昌是主帥(即正妻)要一如公司騎師受其他廄主(寵幸)都不能,變了累鬥累
直至09年元旦賽馬,一宣布解約,這位行運騎師再不受姚本輝的影響下,當日就連場贏馬入位及做埋騎師王,sam兄你又再feel到馬偉昌之旺啦
我寫得太長,有乜野你就問我啦!

Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款