登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

風中快勝
管理員: home, hkhorsetrack

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 風中快勝 >> 全日馬膽 白玉駿駒
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 下一頁 )
Author 全日馬膽 白玉駿駒
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2009-05-24 on 00:17
Quote:

On 2009-05-23 14:23, kamchung wrote:
尾場 鐵拳退出後,變成群龍無首,白玉駿駒機會大大提高左,此馬小休78天後重新大力打磨,狀態無懈可擊。試大閘最後八百跳出22.3-22.8未段反應強勁,有信心今次必有表演。不過倍率應該是四們左右了。大摩要急冠軍先無所保留,全力出擊此馬。

都要回應下主題先得

我原意揀鐵拳做膽的其中一個因素是 白玉駿駒 並不可靠, 但我預期臨場有人會追捧.

又講番何解我將太平洋機會置於利之寶之前, 原因是利之寶沿內欄後追上前, 可以賺了不少腳程, 但下次走二疊是否會交出同樣衝刺呢? 不知道, 但經驗計並不樂觀, 相反轉彎走二疊的太平洋已受考驗, 今戰就算走二疊, 但預期還可交出上場水準, 所以我才將太平洋置於利之寶前.

回說白玉駿駒對上兩場, 與鷹闖串Q一場末段時間甚慢, 白玉駿駒賺形勢後追都贏不了, 再出跑谷草變熱門, 我已掩住半邊嘴笑, 事後睇該役步速又係前快後慢, 白玉駿駒雖然話受阻, 但望空後走勢就算好, 但全程貼欄跑已經係賺左, 我都未必認同佢水準高, 所以今場跑番田草, 我並不太看好, 劣見劣見

Profiles of hkhorsetrack   
馬神IIbaggioLEOcheng

註冊於: 21/08/2006
發帖數目: 249
發表於: 2009-05-24 on 00:44
Quote:

On 2009-05-24 00:03, hkhorsetrack wrote:

RE : I see. 既然該組咁強, 請問係咪買番「愛睦善」搭「利之寶」單 Q; & then 再拖「太平洋」單式三重彩就得啦?
(P.S. 純粹問下, 我唔買架。)

MML 兄,
你問kamchung兄, 定問我 ? anyway, 我又劣見啦~
R5 是我的明天的重心, 純粹因為無左隻鐵拳,「愛睦善」is my second choice,因我預期明天內欄愈跑愈爛, 而且泥頭不少, 另外我雖然表示該場水準不俗, 但只針對於一眾前領馬, 基本上「利之寶」跟「太平洋」已經賺了形勢, 所以我評兩駒上場表現並不合格, 不過「太平洋」出閘有問題, 有些論點可以反駁, 本身變化地性能不俗, 所以我將「太平洋」的機會提升在「利之寶」之前, 但整體計應該不能反先「愛睦善」, so 「太平洋」is 邊線, 「利之寶」下風.

小魔魔上

xxxx?
我暗戀左佢好耐la...細細個開始每年都o向房度貼佢個名(床邊就貼"出入平安" hehe)...不過騎佢o個個呢排好似我咁失左身...

how about 勵盈? 減分好多 & 有d回光走勢...

純粹搭訕

Profiles of baggioLEOcheng   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2009-05-24 on 01:52
Quote:

On 2009-05-24 00:03, hkhorsetrack wrote:

RE : I see. 既然該組咁強, 請問係咪買番「愛睦善」搭「利之寶」單 Q; & then 再拖「太平洋」單式三重彩就得啦?
(P.S. 純粹問下, 我唔買架。)

MML 兄,
你問kamchung兄, 定問我 ? anyway, 我又劣見啦~
R5 是我的明天的重心, 純粹因為無左隻鐵拳,「愛睦善」is my second choice,因我預期明天內欄愈跑愈爛, 而且泥頭不少, 另外我雖然表示該場水準不俗, 但只針對於一眾前領馬, 基本上「利之寶」跟「太平洋」已經賺了形勢, 所以我評兩駒上場表現並不合格, 不過「太平洋」出閘有問題, 有些論點可以反駁, 本身變化地性能不俗, 所以我將「太平洋」的機會提升在「利之寶」之前, 但整體計應該不能反先「愛睦善」, so 「太平洋」is 邊線, 「利之寶」下風.

小魔魔上

多謝小魔兄回覆。

R595 唔講得上 "後追馬賺了形勢", 以"利之寶"為例, 佢要追及勝出, 大約需 L400 / 800 : 22.84 / 45.97。以你手上資料, 認為 Cl-4 馬容唔容易做得到? 如果唔容易做得到, 唔講得上利後追; 如果唔算利後追, 自然唔講得上不合格。

R595 前置馬之中, "龍馬精神"拍"寶天利" 在 Fr2 (which 頗快) 帶出 2.5L+ 互燒, 佢地係 pace victims, 當冇跑過啦。

有 d 場合, 段段偏快, 高水平; 拆開段速睇, Fr1+2 偏快 (i.e. 放頭馬不利), 但 L800 又偏快 (i.e. 後追馬不利), 即係點? ^_^

記得以前都講過吓, 如果 pace pattern 利後追, 係第8位馬 (@400) 後追有利, 還是第7, or 第9, 第10位馬有利 d?
(定係將第5位馬, 入直路前將佢拉到落第10位, 咁就由蝕變賺? Just kidding)

純粹提出思考一下。

Profiles of MML   
龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2009-05-24 on 10:21
最口孖寶 加州滿意搭愛睦善,加州滿意上次是二疊逛蝕步速輸的馬,今次一檔可不必搶得急。強配柏寶擺明車馬要贏,此系馬一向鬥志好,

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  

香港
發表於: 2009-05-24 on 12:38
Quote:

On 2009-05-24 01:52, MML wrote:

R595 唔講得上 "後追馬賺了形勢", 以"利之寶"為例, 佢要追及勝出, 大約需 L400 / 800 : 22.84 / 45.97。以你手上資料, 認為 Cl-4 馬容唔容易做得到? 如果唔容易做得到, 唔講得上利後追; 如果唔算利後追, 自然唔講得上不合格。

R595 前置馬之中, "龍馬精神"拍"寶天利" 在 Fr2 (which 頗快) 帶出 2.5L+ 互燒, 佢地係 pace victims, 當冇跑過啦。

有 d 場合, 段段偏快, 高水平; 拆開段速睇, Fr1+2 偏快 (i.e. 放頭馬不利), 但 L800 又偏快 (i.e. 後追馬不利), 即係點? ^_^

記得以前都講過吓, 如果 pace pattern 利後追, 係第8位馬 (@400) 後追有利, 還是第7, or 第9, 第10位馬有利 d?
(定係將第5位馬, 入直路前將佢拉到落第10位, 咁就由蝕變賺? Just kidding)

純粹提出思考一下。

MML兄,

又引到我D小輩 班門弄斧.

RE : R595 唔講得上 "後追馬賺了形勢"
  YES, L800 事實上快過 AVG, 後追馬其實都遇上一定難度, 既然前快, 後又快, 這樣就要先睇(1)整場賽事, 那竟然是"前快"影響大 OR "後快"影響大.
其次是"利之寶"L8造46.6時, 他的前速又是什麼水平, 是否前面慢了, 再推高末段, 還是前速已達標, 末段再推高 呢.

RE : 有 d 場合, 段段偏快, 即係點? ^_^
  既然時間接近"極限", 各駒已展現應有能力, 除時間變得重要外, "勝負距離"就起了"更關鍵"的作用.

RE : 如果 pace pattern 利後追, 係第8位馬 (@400) 後追有利, 還是第7, or 第9, 第10位馬有利 d?
  這個又是長篇大論的統計學問題, DATA 很中肯, 反映了現實, 但視乎"用家"如何去解讀提取.
  如我將馬群分作"前""中""後", 但每場馬與馬之間的距離不同, 入直路時離放頭馬距離又不同, 用前中後只能方便去看一些大趨勢, 時間始終需時解讀,
比如說有時步速快有利後追, 但原來有匹馬早中段脫晒節, 竟然快步速是否有利佢發揮呢 ? 到時又係睇番匹馬的前速達唔達標, 所造的末段又是否推高了.

PS : 利之寶條件上亦出現變化, 我認為磅位的變化, 已有足夠條件將佢推在太平洋之後.

劣見劣見, 勿見笑.

小小魔魔上

龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2009-05-24 on 12:45
利之寶是快步速但未段卻追勁平平,衝剌平平下只追前一些,並非一條直路追六七馬位的追勁,則自未段時間所締也非常慢時間,此第三名的水淮極低,可睇少一只。

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  

香港
發表於: 2009-05-24 on 12:46
Quote:

On 2009-05-24 00:44, baggioLEOcheng wrote:

xxxx?
我暗戀左佢好耐la...細細個開始每年都o向房度貼佢個名(床邊就貼"出入平安" hehe)...不過騎佢o個個呢排好似我咁失左身...

how about 勵盈? 減分好多 & 有d回光走勢...

純粹搭訕

RE : 勵盈
  如果從晨課的角度, 我認為佢今次是今季最"達標"的一次了, 上場千四米賺左形勢有D睇頭, 今次跑1600則根據唔多, 要靠估,
不過如果體重的角度入手, 突然重廿七磅唔係好兆頭, 失去楊明綸的十磅, 可以將佢上次的勝負距離推低1-2馬位, 所以今次我未看好其機會,
不過明白這匹馬在轉好中. TKS.

劣劣見, 勿見笑

liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2009-05-24 on 17:14
全日馬膽"白玉駿駒"冇得輸 !!!

Profiles of liup   

香港
發表於: 2009-05-24 on 17:26
Quote:

On 2009-05-24 17:14, liup wrote:
全日馬膽"白玉駿駒"冇得輸 !!!

真"神"級..... 鐵拳後又一佳作~

亂買sir (hinchung)hinchung

註冊於: 26/10/2005
發帖數目: 4079
發表於: 2009-05-24 on 17:43
起孖!勁ssssss

Profiles of hinchung   
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款