登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

風中快勝
管理員: home, hkhorsetrack

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 風中快勝 >> 全日馬膽 白玉駿駒
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 下一頁 )
Author 全日馬膽 白玉駿駒
龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2009-05-24 on 17:48
愛睦善跑第三名,輸左口孖寶添。上次需然是快步速跟前跑。但貼欄未段追勁平平只是保持勁度未段23.8都系嫌太慢。假如用蔡明紹減多幾磅可能會贏,或加強配柏寶則騎高返一馬位。用梁明偉騎低半班輸也不奇怪。

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2009-05-24 on 18:17
騎師配搭係賽前幾日經已公布,選馬時唔係應該一早預左呢D因素架咩?
但你又要貼,輸左又話騎師騎低半班,輸都唔奇,甘即係點呢??

其實我諗大家都無介意過你比既中定唔中,但絕對唔得輸打贏要,係咪?

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2009-05-24 on 22:12
哈里路亚!阿彌陀佛!天公做美!
”白肉俊軀”唔使出醜當前了!

今日買左二隻馬,諗起都好笑.
早禱會完後,有個辦佛堂的朋友邀我中午過去食齋,原來是他們佛堂的周年堂𪊴,因遇上大雨滂沱,本原來打算宴請的一班老人家為避免危險,取消了約會, 佛堂煮左幾圍齋菜便請我帮忙消化,於是小弟便帶咗一班基督徒冒着黃雨,趕去佛堂廣結善緣.為免宗教上的尷尬,佛堂朋友特意解釋, 齋宴不涉法事,他們每能請俗人食一頓齋菜,世上便少殺一次生,地球都環保d, 佛堂朋友真係”愛睦善”了,咁有誠意,恭敬就不如從命.小弟諗起kamchung兄的介紹,便偷偷買左d”愛睦善”,
席間佛堂朋友講起,原來他們佛堂每天都有免費齋菜供應,有些失業的朋友,在那里一食就幾個月呢.邀約我們有空常過去食齋.Wow,咁好呀,既然食飯無問題,小弟就把今個月d伙食費又再買晒去kamchung兄介紹既果隻全日穩膽:白玉駿駒度, (正常嘅,上日输到褲都無得着, 今日”白肉俊軀”都要出黎博下嘅),
回家路上,聽到kamchung兄咁有信心介紹既”愛睦善”要下次先有仇報,小弟就一直為果隻熱到弟弟震嘅”白肉俊軀”祈禱,3個幾開咁能熱,出左都分唔到幾多,输左味成半個月要食齋......都唔知係耶蘇打救,定係佛祖顯靈,返到屋企,打開個戶口,居然今個月d伙食費退返晒返黎,我的”白肉俊軀”唔使出醜當前了,真係要讚美諸神保佑: 哈里路亚!阿彌陀佛!天公做美!

kamchung兄,你都唔使悚架,如果你的银行馬暫時無錢提,小弟可介紹你去我朋友嘅佛堂食住先,遲d等你發左達咪帮返佢地塑幾件羅漢金身咪得嘍,你咁有大志, 發達係遲早嘅事,我睇好你架!

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
龍王kamchung

發表於: 2009-05-25 on 09:51
回說白玉駿駒對上兩場, 與鷹闖串Q一場末段時間甚慢, 白玉駿駒賺形勢後追都贏不了, 再出跑谷草變熱門, 我已掩住半邊嘴笑, 事後睇該役步速又係前快後慢, 白玉駿駒雖然話受阻, 但望空後走勢就算好, 但全程貼欄跑已經係賺左, 我都未必認同佢水準高, 所以今場跑番田草, 我並不太看好, 劣見劣見
小魔兄。白玉駿駒上次1650個賽績需然只是一般,但上次是初跑谷草面對一班谷草精英衝鋒槍強手。對於一只三歲馬來說,難度好高。你說輸鷹闖未段時間太慢,未段都自締達22.7追達七馬位還算是慢嗎。有如此追勁的馬應該不算差了。今次就唔同,只是跑田草二班賽.一只質新馬經過小休大力打磨會有進步,你好似忽略左呢樣野。白玉駿駒才三歲馬,你話無進步就系假的,跑完上次大摩見進度沒夠,就索性讓其小休,再加大力打磨,只馬已脫胎換骨了。等下次出啊。

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2009-05-25 on 11:07
Quote:

On 2009-05-25 09:51, kamchung wrote:
回說白玉駿駒對上兩場, 與鷹闖串Q一場末段時間甚慢, 白玉駿駒賺形勢後追都贏不了, 再出跑谷草變熱門, 我已掩住半邊嘴笑, 事後睇該役步速又係前快後慢, 白玉駿駒雖然話受阻, 但望空後走勢就算好, 但全程貼欄跑已經係賺左, 我都未必認同佢水準高, 所以今場跑番田草, 我並不太看好, 劣見劣見
小魔兄。白玉駿駒上次1650個賽績需然只是一般,但上次是初跑谷草面對一班谷草精英衝鋒槍強手。對於一只三歲馬來說,難度好高。你說輸鷹闖未段時間太慢,未段都自締達22.7追達七馬位還算是慢嗎。有如此追勁的馬應該不算差了。今次就唔同,只是跑田草二班賽.一只質新馬經過小休大力打磨會有進步,你好似忽略左呢樣野。白玉駿駒才三歲馬,你話無進步就系假的,跑完上次大摩見進度沒夠,就索性讓其小休,再加大力打磨,只馬已脫胎換骨了。等下次出啊。

谷1650那場有意外, 佢勝負距離不足以對頭馬有威脅, 所以真正實力有幾強其實無人知, 這類場合我一般當佢無跑過會較理智, 那麼既然無跑過, 那對手是精英大師, 還是好爸爸, 有什麼意思呢 ?

回應22.7 (實際R397是造22.75) 是否快時間 ?
"該場"末段全場最快22.75又如何 ? ("末段全場最快"一句, 我分明借意在諷刺某馬評人:D 我真衰) 白玉駿駒頭兩段做了什麼時間 ? 而47.4又是什麼水平 ? 同日有場三班千二米(R389), 跑第四的招積仔末段造22.06, 是否代表招積仔是馬王級佳馳 ? MML兄成日開金口講 : 勿拿著末段時間看得如痴如醉MA, 不過kamchung兄製造了不少討論空間, 不少人已從中得益了(包括我), 所以也得向kamchung兄說聲"多謝".

劣見劣見, 勿勿見笑.

Profiles of hkhorsetrack   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2009-05-25 on 17:18
Quote:

On 2009-05-25 11:07, hkhorsetrack wrote:

谷1650那場有意外, 佢勝負距離不足以對頭馬有威脅, 所以真正實力有幾強其實無人知, 這類場合我一般當佢無跑過會較理智, 那麼既然無跑過, 那對手是精英大師, 還是好爸爸, 有什麼意思呢 ?

回應22.7 (實際R397是造22.75) 是否快時間 ?
"該場"末段全場最快22.75又如何 ? ("末段全場最快"一句, 我分明借意在諷刺某馬評人:D 我真衰) 白玉駿駒頭兩段做了什麼時間 ? 而47.4又是什麼水平 ? 同日有場三班千二米(R389), 跑第四的招積仔末段造22.06, 是否代表招積仔是馬王級佳馳 ? MML兄成日開金口講 : 勿拿著末段時間看得如痴如醉MA, 不過kamchung兄製造了不少討論空間, 不少人已從中得益了(包括我), 所以也得向kamchung兄說聲"多謝".

劣見劣見, 勿勿見笑.

拖我落水? ^_^

R397 整體係 substandard, 該仗 Fr1+2 偏快(46.16, 好地調整至 45.86), 理應可推快總時間, 但 L400 只 23.93, 拖慢總時間至低於標準, 以致後追馬不需 good dash 也可接近。Cl-2 馬跑 ST-1200 L400/800 = 22.75/45.36 ... hehe, ST-1400 就唔錯。 In fact, R397 經調整後, best dash 係"皇帝出巡" 22.74/45.17。

RE: "末段全場最快"一句, 我分明借意在諷刺某馬評人 ...
某馬評人上賽前評"赤胆雄威", 話 R568 不利步速追上黎, 好績黎架, 不過"末段全場最快"唔係佢喎, 係隔離個隻"威武雄星", 呢隻下次跟進啦。
此言披露了此馬評人 只睇紙上數字 instead 真正睇片, 請真正睇片的人告訴我, "威武雄星"真的衝贏 "赤胆雄威"嗎? Poor guy.

RE:而47.4又是什麼水平 ? ...
I can't catch up. What's that about?

RE:勿拿著末段時間看得如痴如醉...
就算要痴, 都拿個真正叫做快嘅末段 la, e.g. "Cl-4 招積仔末段造22.06..." ^_^

Profiles of MML   
龍王kamchung

發表於: 2009-05-25 on 19:12
未段時間要睇放在一只三歲馬還是四歲馬或五歲六歲七歲八歲都有不同睇法,還要睇什麼步速之下走多少蝕位來計的。慢步速未段時間當然會快。但極速未段時間達到21.5則是極大參考價值,此是高班馬才可達到的極速,假如一只四五班馬達此時間下次一定要跟進一下。白玉駿駒,未段時間22.75然然無什麼特別之處。但我欣賞此馬是追達七馬位入位的追勁。能追七馬位的馬鬥心一定非常強勁。增1650只是一下子突然增程四百米輸也好正常,三歲仔突增四百米,氣量沒有養成。當是練氣量,上次被捧成大熱實屬不智。不知誰吹到只馬大熱,是否所謂的評馬人一致睇好此駒。有不明朗因素的馬被捧成大熱多數輸,谷草初跑,1200增1650,氣量成問題。評分也在一班,非在五班低水平賽事.一般1200增1650大幅增程的馬大多數贏得的馬多系一些四降五班質新遲熟馬。此類馬評分屬有利的馬。田草1600以下未段時間慢於23.2的馬入位,在短時間內再出跑同程原配或弱配。我則多數唔睇好。入位的馬未段時間都非常重要的啊,慢於此時間除非是-加強配,增程.縮程.。小休後復出。降班。減磅。長途例外.轉場地例外.放頭馬例外。三四疊望空的例外,久休復出入位狀態沒十足例外,意外馬例外,其綜都一律不睇好。

香港
發表於: 2009-05-25 on 19:44
RE: 請真正睇片的人告訴我, "威武雄星"真的衝贏 "赤胆雄威"嗎? Poor guy.
真正睇片的人 ..... 咪得你一個囉..... 難得真的有你大呼那位"Poor guy"先生站出來

RE:而47.4又是什麼水平 ? ... I can't catch up. What's that about?
都是無意思的數學題目..... 不必在意
47.40+22.75 = 70.15 and if 46.3+22.75 = 69.05

香港
發表於: 2009-05-25 on 20:01
Quote:

On 2009-05-25 19:12, kamchung wrote:
未段時間要睇放在一只三歲馬還是四歲馬或五歲六歲七歲八歲都有不同睇法,還要睇什麼步速之下走多少蝕位來計的。慢步速未段時間當然會快。但極速未段時間達到21.5則是極大參考價值,此是高班馬才可達到的極速,假如一只四五班馬達此時間下次一定要跟進一下。白玉駿駒,未段時間22.75然然無什麼特別之處。但我欣賞此馬是追達七馬位入位的追勁。能追七馬位的馬鬥心一定非常強勁。增1650只是一下子突然增程四百米輸也好正常,三歲仔突增四百米,氣量沒有養成。當是練氣量,上次被捧成大熱實屬不智。不知誰吹到只馬大熱,是否所謂的評馬人一致睇好此駒。有不明朗因素的馬被捧成大熱多數輸,谷草初跑,1200增1650,氣量成問題。評分也在一班,非在五班低水平賽事.一般1200增1650大幅增程的馬大多數贏得的馬多系一些四降五班質新遲熟馬。此類馬評分屬有利的馬。田草1600以下未段時間慢於23.2的馬入位,在短時間內再出跑同程原配或弱配。我則多數唔睇好。入位的馬未段時間都非常重要的啊,慢於此時間除非是-加強配,增程.縮程.。小休後復出。降班。減磅。長途例外.轉場地例外.放頭馬例外。三四疊望空的例外,久休復出入位狀態沒十足例外,意外馬例外,其綜都一律不睇好。

未段時間22.75然然無什麼特別之處。但我欣賞此馬是追達七馬位入位的追勁。能追七馬位的馬鬥心一定非常強勁。

kamchung兄腦筋轉得真快, 口風也快, 那不必計算22.75快唔快了, 如果說能追七馬位的馬鬥心一定非常強勁, 那麼R397與白玉駿駒同場的三和之星正達你要求, 剛好追了7個馬位, 末段22.80, 四捨五入跟白玉駿駒差唔多, 貢啱又係三歲馬, 切合晒"放在一只三歲馬還是四歲馬或五歲六歲七歲八歲都有不同睇法"的理論, 但再出的結果是如何呢 ?

MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2009-05-25 on 20:16
Quote:

On 2009-05-25 20:01, hkhorsetrack wrote:

未段時間22.75然然無什麼特別之處。但我欣賞此馬是追達七馬位入位的追勁。能追七馬位的馬鬥心一定非常強勁。

kamchung兄腦筋轉得真快, 口風也快, 那不必計算22.75快唔快了, 如果說能追七馬位的馬鬥心一定非常強勁, 那麼R397與白玉駿駒同場的三和之星正達你要求, 剛好追了7個馬位, 末段22.80, 四捨五入跟白玉駿駒差唔多, 貢啱又係三歲馬, 切合晒"放在一只三歲馬還是四歲馬或五歲六歲七歲八歲都有不同睇法"的理論, 但再出的結果是如何呢 ?

三和之星 ... 再出的結果是如何呢 ????

再出咪成為好好的攻擊對象 lor, R560 有同獲利兄 discuss 過 (又拖埋佢落水), 當時冇當過呢類馬迷陷井係對手。

Profiles of MML   
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款