登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

風中快勝
管理員: home, hkhorsetrack

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 風中快勝 >> 全日馬膽 白玉駿駒
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 )
Author 全日馬膽 白玉駿駒
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2009-05-25 on 23:01
Quote:

On 2009-05-25 21:09, hkhorsetrack wrote:
真係怕左你啦~ 舉埋姚本輝匹"綠駿群英"贏果場算數~

現在不想再爭論你的論點, 趁此機會想向其他朋友仔舒發下其他感受.

一匹馬如果要滿足 "末段" 追六,七,八個馬位,

魔仔兄,

我想問吓嘢, 請不要怕左我。

"末段 追六,七,八個馬位" 點計架? 即係咩意思呀? ^_^
以上季 R221 為例, 該場是有 9駒 "@400 至終點" 與 "放頭馬/勝出馬" 距離縮短 9-13+馬位不等, 貢係咪好勁, 該仗係咪"鎖匙賽事 (key race)"呀?

Profiles of MML   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2009-05-26 on 00:18
Quote:

On 2009-05-25 23:01, MML wrote:
Quote:

On 2009-05-25 21:09, hkhorsetrack wrote:

現在不想再爭論你的論點, 趁此機會想向其他朋友仔舒發下其他感受.

魔仔兄,

"末段 追六,七,八個馬位" 點計架? 即係咩意思呀? ^_^
以上季 R221 為例, 該場是有 9駒 "@400 至終點" 與 "放頭馬/勝出馬" 距離縮短 9-13+馬位不等, 貢係咪好勁, 該仗係咪"鎖匙賽事 (key race)"呀?

我個人對佢追幾多個馬位沒有什麼特別介懷, 難得追7馬位是標準, 追6.5馬位就不合格嗎?
上述文字只是for "kamchung 認為馬匹追 7 馬位+勝出 or 輸短頭才高水準" 的回應, 文章核心是 後追馬要達到追 7 馬位這個要求, 很大可能需要快步速的配合, 既然是要快步速配合, 那麼這些後追馬的水平未必是高的.
明明是唔勁, 但沒有想到你反問我"係咪好勁, 該仗係咪"鎖匙賽事" ? 係咪我文章說錯了什麼, 引起你提出這個問題 ?

小小魔~

Profiles of hkhorsetrack   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2009-05-26 on 00:48
Quote:

On 2009-05-26 00:18, hkhorsetrack wrote:
Quote:

On 2009-05-25 23:01, MML wrote:
Quote:

魔仔兄,

我個人對佢追幾多個馬位沒有什麼特別介懷, 難得追7馬位是標準, 追6.5馬位就不合格嗎?
上述文字只是for "kamchung 認為馬匹追 7 馬位+勝出 or 輸短頭才高水準" 的回應, 文章核心是 後追馬要達到追 7 馬位這個要求, 很大可能需要快步速的配合, 既然是要快步速配合, 那麼這些後追馬的水平未必是高的.
明明是唔勁, 但沒有想到你反問我"係咪好勁, 該仗係咪"鎖匙賽事" ? 係咪我文章說錯了什麼, 引起你提出這個問題 ?

小小魔~

It's just a joke! ^_^

我當然也對追幾多個馬位沒有什麼特別介懷。 換個說法, 如果所謂"追幾多個馬位"係 depends on 放頭馬退幾多個馬位, 即係話不同放頭馬會對評定同一匹馬有不同投射作用, it sounds ridiculous!

Profiles of MML   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2009-05-26 on 13:19
Quote:

On 2009-05-25 21:26, kamchung wrote:
我讓為今次極大機會快步速賽事,有三只快馬,上次果第五名狀態當沒十足計算,因小休55天後復出跑第五名的馬都當只跑八成狀態計來熱身計算,今次必會有進步.以之前入位果次的磅位計算,則磅位只加二磅馬偉昌騎跑第二負117磅,目前119計算,非用紹仔來計算。

我個人就認為此場極大機會唔會係怏步速賽事, 理由好簡單, 用得軒仔跑1650, 又點會叫佢用怏步速跑呢? 其实步速依樣野, 祗係賽後最佳馬後炮, 係賽前, 大家都係靠估遮

Profiles of JimmyMa   
龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2009-05-28 on 14:06
Quote:

On 2009-05-26 13:19, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2009-05-25 21:26, kamchung wrote:
我讓為今次極大機會快步速賽事,有三只快馬,上次果第五名狀態當沒十足計算,因小休55天後復出跑第五名的馬都當只跑八成狀態計來熱身計算,今次必會有進步.以之前入位果次的磅位計算,則磅位只加二磅馬偉昌騎跑第二負117磅,目前119計算,非用紹仔來計算。

我個人就認為此場極大機會唔會係怏步速賽事, 理由好簡單, 用得軒仔跑1650, 又點會叫佢用怏步速跑呢? 其实步速依樣野, 祗係賽後最佳馬後炮, 係賽前, 大家都係靠估遮

用軒仔騎重量級又點會系慢步速啊,擺明搏減分馬,一早搶光早的收功算了,重量級要贏馬1定要慢步速先會帶到的馬。你的是什麼理論啊。我就系睇到只重量級配軒仔騎,估計距會狂搶早早收功搶快步速。

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2009-05-28 on 14:26
Quote:

On 2009-05-28 14:06, kamchung wrote:
Quote:

On 2009-05-26 13:19, JimmyMa wrote:
Quote:

用軒仔騎重量級又點會系慢步速啊,擺明搏減分馬,一早搶光早的收功算了,重量級要贏馬1定要慢步速先會帶到的馬。你的是什麼理論啊。我就系睇到只重量級配軒仔騎,估計距會狂搶早早收功搶快步速。

如果您話係怏步速, 點解重量级在頭段在28.16下極力拉慢呢? 28.16是怏定慢呢? 連驾馭, 得宝都帶左头?

龍王kamchung

發表於: 2009-05-28 on 15:06
Quote:

On 2009-05-28 14:26, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2009-05-28 14:06, kamchung wrote:
Quote:

Quote:

如果您話係怏步速, 點解重量级在頭段在28.16下極力拉慢呢? 28.16是怏定慢呢? 連驾馭, 得宝都帶左头?

28.1算偏快步速了。今日的場地是黏地,28.1則等於27.9左右了。只睇二百米又不可做淮,總時間除了最後四百米。1.17.1屬快步速

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2009-05-28 on 16:31
Quote:

On 2009-05-28 15:06, kamchung wrote:
Quote:

On 2009-05-28 14:26, JimmyMa wrote:
Quote:

Quote:

Quote:

28.1算偏快步速了。今日的場地是黏地,28.1則等於27.9左右了。只睇二百米又不可做淮,總時間除了最後四百米。1.17.1屬快步速

如果您咁講, 低一班嘅紅孖宝的27.95咪好勁, 因為佢番黎都係輸少少喎

龍王kamchung

發表於: 2009-05-28 on 16:39
講極都唔明,睇步速只睇二百米那可做淮啊,應該睇總時間最後四百米不計算在內。1.17.1頭三段半的時間屬快步速,紅孖寶 貼欄省腳程下守好位並不覺段速出色。只是屬中規中距。假如走三四疊則當別論。

JimmyMa

Hongkong
發表於: 2009-05-28 on 17:05
Quote:

On 2009-05-28 16:39, kamchung wrote:
講極都唔明,睇步速只睇二百米那可做淮啊,應該睇總時間最後四百米不計算在內。1.17.1頭三段半的時間屬快步速,紅孖寶 貼欄省腳程下守好位並不覺段速出色。只是屬中規中距。假如走三四疊則當別論。

收到啦! 我年紀大, 機器壞, 手腳又慢, 梗係冇您啲年青人腦筋轉得咁怏嫁啦, 您地出野都怏過我啦, 我用手寫板要寫好耐㗎.

Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款