登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 高乘駿幾時返嚟架?今日明報見到奀M欄..
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 下一頁 )
Author 高乘駿幾時返嚟架?今日明報見到奀M欄..
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2009-08-17 on 16:24
Quote:

On 2009-08-17 12:18, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2009-08-16 20:32, samana wrote:
Quote:

On 2009-08-16 02:08, hinchung wrote:
係咪發力點順風就有利,發力點逆風就大鑊個D理論?

其實真係幾好笑~~如果風速影響到賽果咁緊要的話..咁評磅員都幾好野~~

真係無所不談呀~~~勁sssss

hinchung 兄,田徑場上運動員都會受風的影響徨論跑馬,這些恐怕都是初中生的通識了,但以我等非圈中人輩去學呢D咁高質的學問,除非學識左會發達之外,實在吾知有無機會發揮呢套屠龍術,當然,高先生的意見是講給專業人仕聽的,生果日報可能唔多適合我等市井馬迷......

Sam兄,生果日報正適合你我等市井馬迷看才真,如果唔係,高兄又點會吹完一大論,就玩完呀!跑馬如果要計到風速,咁就好多嘢到計到囉,例如有隻雄馬未去勢,同場咁啱又有隻馬女,咁駛唔駛計隻雄馬會唔會跑得快咗,因為隻雄馬分分鐘變左5隻脚跑喎:lol:

占兄,你份生果日報小弟一直都係睇開骨精強D貼士,其他都少睇,所以唔敢批評。以事論事,風速其實就是遮擋及望空的另類解釋,是否可成立理論呢?小弟咁夫淺,當然唔會明。如果真係開跑前用風速計出頭馬,咁小弟唔服都唔得啦。只是用於事後的歸究有乜用呢,所謂風雲莫測,今次就算肯定是敗於風速,下次有冇風速呀?大家都想走好位,走唔走倒又是一回事。咁麻煩,都係睇返骨精強算了!

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2009-08-18 on 12:45
「計得精彩」於2005年面世後, 作者CX Wong這三幾年來很低調, 近乎在Internet絕跡, 可能驚被人誤會自出完「計」書後, 就此玩完收皮, 最近也蒲番出黎回應。

我都很期待有朝一日能在蕃邦書店內買到CX Wong之大作。

http://www.room1702.com/chi/p1_01.asp?NewsID=N000182

Profiles of liup   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2009-08-19 on 11:42
Sam兄,我嗰本睇到佢講到賭馬集團點樣投注, 就跟手撕起左成本入面嘅認為有用3頁留起,跟住成本就扔左落垃圾桶,早知原來咁多人想要,做過順水人情送俾人睇都好呀。咁你嗰本咪可以扔上ebay揾番唔少

係喎,Rodney唔好意思,講聲sorry! 因為本贏係你送俾我嘅

Profiles of JimmyMa   
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2009-08-19 on 12:28
Quote:

On 2009-08-18 12:45, liup wrote:
「計得精彩」於2005年面世後, 作者CX Wong這三幾年來很低調, 近乎在Internet絕跡, 可能驚被人誤會自出完「計」書後, 就此玩完收皮, 最近也蒲番出黎回應。

我都很期待有朝一日能在蕃邦書店內買到CX Wong之大作。

http://www.room1702.com/chi/p1_01.asp?NewsID=N000182

liup兄,睇佢個blog入面所寫,及拍檔cookie所寫
似做緊老外或艇仔喎
算唔算係職業賭徒呢?

Profiles of sxeditor   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2009-08-19 on 12:32
Quote:

係喎,Rodney唔好意思,講聲sorry! 因為本贏係你送俾我嘅

無問題,因為都食左你一餐
禮尚往來

Profiles of rodney     
晒馬samana

發表於: 2009-08-19 on 12:49
Quote:

On 2009-08-19 11:42, JimmyMa wrote:
Sam兄,我嗰本睇到佢講到賭馬集團點樣投注, 就跟手撕起左成本入面嘅認為有用3頁留起,跟住成本就扔左落垃圾桶,早知原來咁多人想要,做過順水人情送俾人睇都好呀。咁你嗰本咪可以扔上ebay揾番唔少

占兄,唔好怪我冒犯,係你水皮姐,都不知幾多人睇左呢D贏發左達,成本贏小弟只是Copy左個Hedging注碼程式自私地留為己用,ebay就唔會啦,留返日後Show比人睇自己有幾博覧。値得尊敬的是作者似是認識不少圈中人,却並未有刻意標榜。

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2009-08-19 on 14:08
Quote:

On 2009-08-19 12:49, samana wrote:
Quote:

On 2009-08-19 11:42, JimmyMa wrote:

占兄,唔好怪我冒犯,係你水皮姐,都不知幾多人睇左呢D贏發左達,成本贏小弟只是Copy左個Hedging注碼程式自私地留為己用,ebay就唔會啦,留返日後Show比人睇自己有幾博覧。値得尊敬的是作者似是認識不少圈中人,却並未有刻意標榜。

呵!咁唔怪得我上季輸到卜街喇 !攪到我要週山跑,依家連110磅都冇呀:cry:

Profiles of JimmyMa   
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2009-08-19 on 14:16
Quote:

On 2009-08-19 12:28, sxeditor wrote:
liup兄,睇佢個blog入面所寫,及拍檔cookie所寫
似做緊老外或艇仔喎
算唔算係職業賭徒呢?

one兄你好:
早幾年我算是已將「計得精彩」一整書看過一遍, 個人認為是不錯之著作, 我並不是指書中介紹之各個理論是全部正確, 或者依足這些理論心得就可以從賽馬投注贏錢。雖然我對部份章節已有熟口熟面之感覺, 甚至對書中若干論點並不同意, 但當䦧讀時仍不覺乏味, 可能這些內容真的能吸入賽馬愛好者, 從各種途徑和不同角度對賽馬這玩意作更深入探討啦。

至於作者CX Wong之身份背景, 是老外是艇仔或是職業賭徒, 我並不感興趣。

Profiles of liup   
晒馬samana

發表於: 2009-08-19 on 14:20
占兄,睇了你的五脚馬,我想起一個故事。
話說上帝造了萬物,原先蜈蚣和蛇一樣是沒有脚的,蜈蚣見到人有二只脚,比它走得快,於是求上帝給了它二只脚。接着蜈蚣又見到馬有四只脚,比人更走得快,於是又求上帝給了它四只脚。後來,蜈蚣見到蜘蛛有六只脚,攀高都好靈活。於是又要求上帝給它六只脚。上帝話,你好能煩呀,不如一次比夠你啦!於是,蜈蚣就成為世界上最多脚的動物。但是,最多脚的蜈蚣現在却遠遠慢於沒有脚的蛇。
這些道理,是否可給我們帶來某些啓示呢?

MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2009-08-19 on 16:56
各人都有 keep 起對自己有用的部分, 證明 CX Wong 嘅著作唔錯。吾輩小馬迷 (我常用此稱謂), 對多數部分都感興趣, 因為不少是抄各家之大成, 但不曉得利用, anyway, 我很欣賞此大作。

Rodney 兄真疏爽, 喜歡送禮, 我都有幸收過幾個珍貴folders, 雖用不着, 我好好珍藏了, 在此再謝過。

Btw, CX Wong 唔似 圈中人. even though 佢自己話曾受聘於賽馬投資工作。 In fact, 不少馬迷很喜歡聽 圈中人分享己見, 在 hkhorsedb, 我只曾見過一位會員坦言為圈中人, 希望日後可以多多分享專門意見。

晒駱駝兄, 所述的故事唔錯, 我有些少 suggested amendment "蜘蛛有八只脚"。

Profiles of MML   
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款