登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> R9君子一言 & R10締造美麗
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 下一頁 )
Author R9君子一言 & R10締造美麗
leeisso

註冊於: 01/03/2005
發帖數目: 155
發表於: 2009-09-18 on 22:14
Quote:

On 2009-09-18 22:09, leeisso wrote:
家家興旺VS世界波:(馬後炮)
步速慢,路程短,世界波A,家家興旺B.
加程,步速快,世界波B,家家興旺A.

如果下場千六碰頭且步速不快咁即係點?

世界波B+,家家興旺A-.haha.

Profiles of leeisso   
leeisso

發表於: 2009-09-18 on 22:45
健康藍莓跑千四果場,未跑就Z级,跑完就B级.

MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2009-09-18 on 23:28
Quote:

On 2009-09-18 22:09, leeisso wrote:
家家興旺VS世界波:(馬後炮)
步速慢,路程短,世界波A,家家興旺B.
加程,步速快,世界波B,家家興旺A.

如果下場千六碰頭且步速不快咁即係點?

Hello, leeisso 兄, 很久不見你上來了。

賽後評級 係馬後炮 wor, never mind.

RE: 步速慢,路程短,世界波A,家家興旺B... 加程,步速快,世界波B,家家興旺A...
個人意見 :
賽後評係需要扭正偏差, and then 調整後嘅水平排序咪可以評級 lor。Hence, 如果認為 R009 變為公平步速, "家家興旺"可以贏"世界波"的話 (of course 調整埋直路擠阻), 咪評"家家興旺"高 d; 如果認為都係追唔到, 咪評"世界波"高 d lor

下場嘅事, 就要下場賽前評估形勢去秤 la.

Profiles of MML   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2009-09-18 on 23:35
Quote:

On 2009-09-18 22:45, leeisso wrote:

B级 即係好定唔好?
我記錄上, "健康藍莓"未跑係估 5-5-6-6機會, 跑完就評 3-3-4-4, 進步咗些少, 下次暫時仍唔會係 target horse, 除非對手仲水過今次 & 有賠率。

Profiles of MML   
leeisso

發表於: 2009-09-18 on 23:56
Quote:

On 2009-09-18 23:35, MML wrote:
Quote:

On 2009-09-18 22:45, leeisso wrote:

B级 即係好定唔好?
我記錄上, "健康藍莓"未跑係估 5-5-6-6機會, 跑完就評 3-3-4-4, 進步咗些少, 下次暫時仍唔會係 target horse, 除非對手仲水過今次 & 有賠率。

哈哈,Z級即係唔使(會)買,千四是水馬,以後加程就難講,健康藍莓~~但求贏個仔嘛.

今次買3T,彩旗飄飄做膽,可能會中(講笑)

鍾國成chungkwokshing

註冊於: 17/10/2005
發帖數目: 400
HK
發表於: 2009-09-19 on 08:50
[/quote]

Haha, thank you.

點解"世界波"好過"尚兄"咁多?
"家家興旺"好唔過"世界波"?

[/quote]

視覺上,形勢上,家家興旺梗好過世界波啦,又攞錯位又快直路後上,直頭a晒t啦,可惜佢跑0w..
當日壓地後,成條A+3變到好似C+3咁,仲要係超C+3.所以0w馬我大方地豪咗個大折扣比佢哋.而個人偏見下1w馬係超c+3下有蝕(1/2~3/4L不等),而見世界波入直路後好似有個2波又前門拒虎後門拒狼,左調右調下,世界波整體時間都係好過家家興旺喎..

尚兄單睇呢場 - 又屈機..但呢場佢屈機得嚟時間上都唔見好突出.細揾下真係揾唔到d優點出嚟.仲要預支咗7lbs.所以調得偏低.但賽績上贏過川滙同貝利高.几時賽前賽後都要留意吓啦.

返番主題,締造美麗cl-2初體驗咋喎,贏雅雪嗰場時間跑法都勁,但嗰日全日都快又利前置喎.係咪咁厲害呢?買佢點解唔買番證明過又同性能個隻?

賽前會覺得好計劃有d卓越,但摩仔話佢有鋤頭腳,即刻拿臨睇吓,課閘直路有段途程真係喎!但收慢後又唔鋤嘞,會唔會香港腳發作咋?

Profiles of chungkwokshing   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2009-09-19 on 09:36
Quote:

On 2009-09-19 08:50, chungkwokshing wrote:

Haha, thank you.

點解"世界波"好過"尚兄"咁多?
"家家興旺"好唔過"世界波"?

[/quote]

視覺上,形勢上,家家興旺梗好過世界波啦,又攞錯位又快直路後上,直頭a晒t啦,可惜佢跑0w..
當日壓地後,成條A+3變到好似C+3咁,仲要係超C+3.所以0w馬我大方地豪咗個大折扣比佢哋.而個人偏見下1w馬係超c+3下有蝕(1/2~3/4L不等),而見世界波入直路後好似有個2波又前門拒虎後門拒狼,左調右調下,世界波整體時間都係好過家家興旺喎..

尚兄單睇呢場 - 又屈機..但呢場佢屈機得嚟時間上都唔見好突出.細揾下真係揾唔到d優點出嚟.仲要預支咗7lbs.所以調得偏低.但賽績上贏過川滙同貝利高.几時賽前賽後都要留意吓啦.

返番主題,締造美麗cl-2初體驗咋喎,贏雅雪嗰場時間跑法都勁,但嗰日全日都快又利前置喎.係咪咁厲害呢?買佢點解唔買番證明過又同性能個隻?

賽前會覺得好計劃有d卓越,但摩仔話佢有鋤頭腳,即刻拿臨睇吓,課閘直路有段途程真係喎!但收慢後又唔鋤嘞,會唔會香港腳發作咋?

[/quote]

好彩有你提我..... 締造美麗 跑贏 雅雪 ...... 事後我同楊駿講, 雅雪 勁過 君子一言 問佢信唔信.... 開始勾番起d 回憶.

Profiles of hkhorsetrack   
鍾國成chungkwokshing

註冊於: 17/10/2005
發帖數目: 400
HK
發表於: 2009-09-19 on 09:50
Quote:

好彩有你提我..... 締造美麗 跑贏 雅雪 ...... 事後我同楊駿講, 雅雪 勁過 君子一言 問佢信唔信.... 開始勾番起d 回憶.

耶~~~
咁楊駿信唔信呀?

Profiles of chungkwokshing   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2009-09-19 on 10:21
Quote:

On 2009-09-19 09:50, chungkwokshing wrote:
Quote:

耶~~~
咁楊駿信唔信呀?

諗都唔使諗答我 : 唔信 !

Profiles of hkhorsetrack   
leeisso

發表於: 2009-09-19 on 11:27
Quote:

On 2009-09-18 07:33, RedWhiteBlue wrote:
請問各位呢兩隻馬,邊隻會非常穩陣,(ps雖然跑馬不能用穩陣來形容)

唔好意思跑咗題.

個人認爲締造美麗有馬王級數表現.叻過君子一言好多.
締造美麗跑2班,君子一言跑1班,哈哈.

Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款