登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

你地鍾意貼乜就貼
管理員: home, plenty, Amethyst

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 你地鍾意貼乜就貼 >> 王道 投注王終極奧義
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 下一頁 )
Author 王道 投注王終極奧義
鍾國成chungkwokshing

註冊於: 17/10/2005
發帖數目: 400
HK
發表於: 2009-12-10 on 21:41
Quote:

....以下是11月15日 "田草A欄" 的少節錄 :
後上 前置
R158 魔力勁 1 劍鋒 3
R162 家家興旺 1 賞惑 4
R166 沙貝利 2 不言而喻 4

有無網友仔有心機找出他們的再出成績呢 ?
更有趣的地方是 R162 跟 R166 的馬再碰頭, 但今次兩駒的相差跟上次有多少差別 ?

最後..... 答案在你手, 魔彌佗乎~

R162講緊喜盛龍vs賞惑呀?差多咗6磅咯喎...抵唔抵消到場偏呀?我估個日內外差3L....

R166升呢版好睇呀~~~但係A欄..不言而喻點算?但係又天黑喎..喜勁飛又點搞?

Profiles of chungkwokshing   
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2009-12-11 on 10:06
Quote:

On 2009-12-10 21:41, chungkwokshing wrote:
Quote:

後上 前置

更有趣的地方是 R162 跟 R166 的馬再碰頭, 但今次兩駒的相差跟上次有多少差別 ?

R162講緊喜盛龍vs賞惑呀?差多咗6磅咯喎...抵唔抵消到場偏呀?我估個日內外差3L....

R166升呢版好睇呀~~~但係A欄..不言而喻點算?但係又天黑喎..喜勁飛又點搞?

通常這些總時間慢加未段慢的賽事小弟是沒有去計算的, 看三場的賽果都是慢步速由後上馬取勝, 雖是慢步速利前領,但由於未段時間慢, 故不會把後上馬看作”AT”馬,其次,R162中前三名都是後上,五馬位內的賞惑 再出嬴馬, 鷹闖 , 幸福紅椒再出入位, 可見當日家家興旺及喜盛龍是” 步速受惠者”,同樣的情況發生在R166,故劍重逢,勝出的是前領的不言而喻
及居中的沙貝利入位。嚟緊果場,小弟看好的是臨場兄介紹了幾次的STF馬” 海力童”, 冷腳拖” 芝麻雪糕”.
以上純是小弟門外漢班門弄斧, 希魔兄指正!

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2009-12-11 on 11:15
笑馬人生兄,

前慢後慢的賽事的確是很難應付....如果不是水準低, 就明顯場地偏差/跑道偏差在作怪.
至於上面例子純粹解釋場地偏差/跑道偏差的嚴重性 (前領輸的,再出比後上贏的成績好)
璐悅都算是匹步速AT馬, 如果說賞惑R165前慢賺了形勢而輕視, 結果買WIN就被賞惑KO........
這些很抽象, 真的要花時間摸索下..... 我都無咩可以再講
PS : 班門弄斧的是我

Profiles of hkhorsetrack   

香港
發表於: 2009-12-11 on 11:17
笑馬人生兄,

前慢後慢的賽事的確是很難應付....如果不是水準低, 就明顯場地偏差/跑道偏差在作怪.
至於上面例子純粹解釋場地偏差/跑道偏差的嚴重性 (前領輸的,再出比後上先過終點的成績好)
璐悅都算是匹步速AT馬, 如果說賞惑R162前慢賺了形勢而輕視, 結果買WIN就被賞惑KO........
這些很抽象, 真的要花時間摸索下..... 我都無咩可以再講
PS : 班門弄斧的是我

修正版

晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2009-12-11 on 12:25
高生分析"好爸爸"與"再領風騷"的CASE很生動精辟,小弟非常佩服, 同樣也很有共嗚……
但知道後應該如何運用於下一場呢?

小弟看過那場R468總快末快, 應該說利於實力馬各展所長, 其實該場很緊湊, 九匹馬都在五馬位內衝線,三馬位內的四匹再領風騷再出入Q, 勝眼光第二仗爆冷, 友誼至上再出也入Q,惟好爸爸是第三仗入位。按理說,此次輸步速,乃咗一次嘢,第二第三次都執生啦。我有興趣的是,R561高生係選咗邊只馬?這次又故劍重逢,"好爸爸"又會不會第三次敗於"再領風騷"的"怪步速”呢?

不敢質疑, 純粹好奇!

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2009-12-11 on 12:29
Quote:

On 2009-12-11 10:06, samana wrote:
Quote:

On 2009-12-10 21:41, chungkwokshing wrote:
Quote:

後上 前置

通常這些總時間慢加未段慢的賽事小弟是沒有去計算的, 看三場的賽果都是慢步速由後上馬取勝, 雖是慢步速利前領,但由於未段時間慢, 故不會把後上馬看作”AT”馬,其次,R162中前三名都是後上,五馬位內的賞惑 再出嬴馬, 鷹闖 , 幸福紅椒再出入位, 可見當日家家興旺及喜盛龍是” 步速受惠者”,同樣的情況發生在R166,故劍重逢,勝出的是前領的不言而喻
及居中的沙貝利入位。嚟緊果場,小弟看好的是臨場兄介紹了幾次的STF馬” 海力童”, 冷腳拖” 芝麻雪糕”.
以上純是小弟門外漢班門弄斧, 希魔兄指正!

Sam兄,睇你同魔兄吹左咁耐講 "步速 ",我都學左唔少嘢,但我個人始終覺得步速是馬後炮,而賽前亦是靠估,當然我不否認我都會用步速作為一部份參考。咁 "高人"本贏有冇講到關於 "操練手法"依個問題呢?雖知練馬師想一隻全熱門馬輸,就真係易如跌一條頭髮,但想贏一場頭馬就唔容易,因自己隻馬除左要造好功夫,仲要計埋同場對手,如果賽前唔做好功夫,就算點步速,點風速都冇用,因為隻馬根本就冇狀態,你叫佢點跑?:lol:

Profiles of JimmyMa   

香港
發表於: 2009-12-11 on 16:10
笑馬人生兄,

RE : 但知道後應該如何運用於下一場呢?
運用是講策略, 價值評估是明白"再領風騷"及"好爸爸"的實力.
高生都講過啦, 昔之善戰者,先為不可勝,以待敵之可勝。 不可勝在己,可勝在敵。
為何可勝在敵, 因為賠率是由公眾決定, 我們只能等敵人犯錯時取勝.....

JimmyMa兄,

RE : 步速是馬後炮
不全是,
<賽前> 重點先看馬匹的先天特性, 其次是跑道及檔位形勢,
所以我跟笑馬人生兄講, 賽前能掌握60-70%形勢的話, 已經很高水準了....
我也有自己的模擬走位圖, 雖非什麼上佳之作, 但相信非垃圾, 因此賽前是可以估到大慨步速的.
<賽後> 研究步速, 會發現對一些馬有利, 對一些馬不利,
如果一些馬在逆境都有好表現(即笑馬人生兄說的AT),
那下次就算再遇逆境的話, 一樣可以有好表現, 如果遇順境的話, 命中則變成理所當然的.

笑馬人生兄+JimmyMa兄,

RE : 但知道後應該如何運用於下一場呢?
RE : 雖知練馬師想一隻全熱門馬輸,就真係易如跌一條頭髮,但想贏一場頭馬就唔容易,因自己隻馬除左要造好功夫,仲要計埋同場對手....
YES, 所以唔好介意我長氣, 買馬要講策略,
睇馬,計馬叻的人不難找到, 識賭的人才難求......

http://www.hkhorsedb.com/cseh/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&mode=viewtopic&topic=11873&forum=35&start=5
鍾國成兄, 希望唔好介意我做這個做論點.

鍾國成兄投注的選擇是世界波, 這匹馬賽績上佳, 今次排一檔, 形勢亦好, 單一來看這個選擇很不錯...............不過我總評估賽前形勢時, 節錄筆記大慨是這樣.....

馬名    評級
利好    D
安哥    D
億銘之寶  D
至勇飛龍  D
瀟洒叻龍  B
藍天    B
太陽能   B
大贏家   A-
福喜    A-
國中之星  A-
世界波   A-
極品絲綢  A

有5匹評級A的馬匹列陣, 而評級B的馬亦有3匹,單計有能力的對手已經有8匹,
不要講世界波當時WIN只有6.5倍, 就算有8倍, 亦只不過買來為了打個和, 你們賭場能手, 抵不抵買應該一看就明吧~

另外, 又睇番第一場R221賽事.....我節錄筆記大慨是這樣.....

馬名    評級
浪漫添馬  D
東海先鋒  D
超理想   D
財子佳人  D
龍子    B+
精靈拍檔  B
聚豪駿駒  D
泰寶馬   D
我跑得   BB
廟豐泰   D
嘉寶神駒  A-
宇宙天王  D

龍子評級只是B+, 單計評級不及世界波高, 但問題在於對手有幾多呢 ??
除了一匹無路程根據的嘉寶神駒評A級外, 只有我跑得同精靈拍檔屬B級, TOTAL : 4匹馬.
在這種情況下, 我跑得3.5倍買來中了, 長期都要輸$$, 但龍子及精靈拍擋WIN分別有9.0及8.2絕對是超值筍盤,
買中龍子固然可喜, 如果買了精靈拍擋而今次落敗, 但長期用這種心態一樣可以贏得番,
由此可見高生講的 可勝在敵。完全合理, 視乎你用的是什麼策略,
至於上面的無鬼謂評級怎樣做出來, 之唔係靠那些步速, 場地偏差計算出來

最後, 又重提我暑假時的廢話..........
精英大師26戰17WIN, 勝出率為65%,
但如果同場有一匹同精英大師同級的馬列陣, 精英大師的勝出率仲會唔會65%呢?
如果同場有8匹精英大師同級的馬列陣, 精英大師勝出的機會又係幾多呢 ?
其次是, 好先生今季跑三場都係得個P, 10戰得1WIN, 但你試下放佢落三班度, 勝出率又係咪得10%呢?

HK
發表於: 2009-12-11 on 16:50
噢~~~~魔兄嚟料啊.....

讚!!

JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2009-12-11 on 16:51
JimmyMa兄,

RE : 步速是馬後炮
不全是,
<賽前> 重點先看馬匹的先天特性, 其次是跑道及檔位形勢,
所以我跟笑馬人生兄講, 賽前能掌握60-70%形勢的話, 已經很高水準了....
我也有自己的模擬走位圖, 雖非什麼上佳之作, 但相信非垃圾, 因此賽前是可以估到大慨步速的.
<賽後> 研究步速, 會發現對一些馬有利, 對一些馬不利,
如果一些馬在逆境都有好表現(即笑馬人生兄說的AT),
那下次就算再遇逆境的話, 一樣可以有好表現, 如果遇順境的話, 命中則變成理所當然的.

魔兄,所以我也说: " 步速 " 我會作為參考的一小部份。但反過來說如果你見到一隻馬在陣上造出好步速而落敗,而因而令你認定他日有機會贏,想請問如果此馬在賽前已做足操練功夫,練馬師亦認定狀態已是此馬最弗一次,但輸左,咁!他日還可跑回此仗造出好步速的水準呢?如果因曾造過好步速而不知操練手法而繼續追此馬,是否有問題呢?

Profiles of JimmyMa   

HK
發表於: 2009-12-11 on 16:53
Quote:

On 2009-12-11 16:10, hkhorsetrack wrote:
....

馬名    評級
利好    D
安哥    D
億銘之寶  D
至勇飛龍  D
瀟洒叻龍  B
藍天    B
太陽能   B
大贏家   A-
福喜    A-
國中之星  A-
世界波   A-
極品絲綢  A

..至於上面的無鬼謂評級怎樣做出來, 之唔係靠那些步速, 場地偏差計算出來

想問下呢個評級係該馬上賽賽後評級定該馬是賽評級嚟呢?

Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款