登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 9月5號 小弟第一炮^^"
Author 9月5號 小弟第一炮^^"
RM仔RyanMorre

註冊於: 20/08/2010
發帖數目: 452
發表於: 2010-09-02 on 17:21
9月5號開鑼, 打下少少野同大家交流下先=]
呢排有颱風係HK附近, 搞到天氣相當悶熱, 雨又唔係好落得出, 相信黎緊呢2-3日都會落下雨, 咁搞法5號真係有d機會落雨... 唔講咁多開場白先

當日首推 第8場上陣既自購馬「佳同」, 操練時間就唔係多既, 但試個閘就幾吸引到我
出閘後阿滇就專登秋實隻馬等佢有遮擋, 留下力.... 走左大半程馬頭都昂昂地頭
300米滇輕輕郁郁手, 隻馬就有d湧; 100米到望空, 隻馬即時有反應, 5號個日應該掂

額外因素, 睇番海外賽績隻馬係贏左轉1200黏地.....呢樣唔係主要我揀佢既問題
1. 隻馬毛色「栗」, 與親母同屬一色, 性能應該肖母為多
2. 親母當年曾勝1100米, 入位於1200米, 而係大爛地更有100%上名率(一冠一亞), 就算個日落雨都唔成問題

同場惡馬 錢照贏 上季係贏得好勁呀, 但隻馬好重口, 跑馬好似搶錢咁, 抖左成個暑假D新鮮感我都有點怕
讚賞 唔係唔得, 只係今場有隻快馬"錢照贏", 仲要跑1200, 有d危機

田園良駒
上季5月出左一課試閘, 走勢唔算太穩, 最後有點乏力
而最近幾日再出多課閘, 雖早段同d馬有點擠碰, 不過起碼跟得住主馬群
最後百多米志偉考驗下隻馬, 隻馬都有唔錯反應, 但過左終點之後餘勢都係一般
至於葉楚航安排呢隻馬同 我首推既 佳同 都有一齊拍跳, 都應該有少少機會(PLACE!!)

而Dolphin Street (多分街) 已經好幾年無乜馬來港, 數黎數去出名係高耀之星, 祝福, 文武至尊, 球友之星.
頭三隻都係於1400-1600有好表現; 而球友之星係1000唯一出路

再+番D數據先, Dolphin Street 係2006-2010年子嗣贏馬大多為1001-1300米, 而入位率分佈於1301-1500米
http://bloodstock.cyberhorse.com.au/index.php/Statistics/view-stallion.html?stallion=Dolphin%20Street%20%28FR%29 <---大家可以參考下呢個網

各位師兄, 如果睇完覺得有D意見, 指點下我=)

Profiles of RyanMorre   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2010-09-02 on 17:54
Quote:

On 2010-09-02 17:21, RyanMorre wrote:
9月5號開鑼, 打下少少野同大家交流下先=]
呢排有颱風係HK附近, 搞到天氣相當悶熱, 雨又唔係好落得出, 相信黎緊呢2-3日都會落下雨, 咁搞法5號真係有d機會落雨... 唔講咁多開場白先

當日首推 第8場上陣既自購馬「佳同」, 操練時間就唔係多既, 但試個閘就幾吸引到我
出閘後阿滇就專登秋實隻馬等佢有遮擋, 留下力.... 走左大半程馬頭都昂昂地頭
300米滇輕輕郁郁手, 隻馬就有d湧; 100米到望空, 隻馬即時有反應, 5號個日應該掂

額外因素, 睇番海外賽績隻馬係贏左轉1200黏地.....呢樣唔係主要我揀佢既問題
1. 隻馬毛色「栗」, 與親母同屬一色, 性能應該肖母為多
2. 親母當年曾勝1100米, 入位於1200米, 而係大爛地更有100%上名率(一冠一亞), 就算個日落雨都唔成問題

同場惡馬 錢照贏 上季係贏得好勁呀, 但隻馬好重口, 跑馬好似搶錢咁, 抖左成個暑假D新鮮感我都有點怕
讚賞 唔係唔得, 只係今場有隻快馬"錢照贏", 仲要跑1200, 有d危機

田園良駒
上季5月出左一課試閘, 走勢唔算太穩, 最後有點乏力
而最近幾日再出多課閘, 雖早段同d馬有點擠碰, 不過起碼跟得住主馬群
最後百多米志偉考驗下隻馬, 隻馬都有唔錯反應, 但過左終點之後餘勢都係一般
至於葉楚航安排呢隻馬同 我首推既 佳同 都有一齊拍跳, 都應該有少少機會(PLACE!!)

而Dolphin Street (多分街) 已經好幾年無乜馬來港, 數黎數去出名係高耀之星, 祝福, 文武至尊, 球友之星.
頭三隻都係於1400-1600有好表現; 而球友之星係1000唯一出路

再+番D數據先, Dolphin Street 係2006-2010年子嗣贏馬大多為1001-1300米, 而入位率分佈於1301-1500米
http://bloodstock.cyberhorse.com.au/index.php/Statistics/view-stallion.html?stallion=Dolphin%20Street%20%28FR%29 <---大家可以參考下呢個網

各位師兄, 如果睇完覺得有D意見, 指點下我=)

Ryan兄,見你講到奸仔航啲馬,忍唔住都要搭吓咀,依條友今季一開鑼又係度玩嘢,所以暫時都睇唔到佢想點,睇埋佢依兩日操練,就清楚啲! 佢應該禮拜六才會作最後試跑嘅roll:

Profiles of JimmyMa   

發表於: 2010-09-03 on 00:58

Ryan兄,見你講到奸仔航啲馬,忍唔住都要搭吓咀,依條友今季一開鑼又係度玩嘢,所以暫時都睇唔到佢想點,睇埋佢依兩日操練,就清楚啲! 佢應該禮拜六才會作最後試跑嘅roll:
[/quote]

Jim師兄, 奸仔航玩野既意思係@@? 同埋師兄指最後試跑係指 禮拜六拍多次跳就有機會?

JimmyMa

Hongkong
發表於: 2010-09-03 on 14:31
Quote:

On 2010-09-03 00:58, RyanMorre wrote:

Jim師兄, 奸仔航玩野既意思係@@? 同埋師兄指最後試跑係指 禮拜六拍多次跳就有機會?
[/quote]
Ryan兄,奸仔今次啲马操练,除左隻晨速係依佢一貫手法,其餘三隻都有別,所以睇埋星期六有冇出嚟加多課先决定買唔買喇!

JimmyMa

Hongkong
發表於: 2010-09-03 on 17:53
Quote:

On 2010-09-03 14:31, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2010-09-03 00:58, RyanMorre wrote:

Ryan兄,奸仔今次啲马操练,除左隻晨速係依佢一貫手法,其餘三隻都有別,所以睇埋星期六有冇出嚟加多課先决定買唔買喇!
[/quote]
係璐悅至啱!唔係晨速。

發表於: 2010-09-03 on 19:29
Quote:

On 2010-09-03 17:53, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2010-09-03 14:31, JimmyMa wrote:
Quote:

係璐悅至啱!唔係晨速。
[/quote]

睇左操練, 指既係航哥好少出賽前試閘?? 通常都拍跳??

JimmyMa

Hongkong
發表於: 2010-09-03 on 19:56
Quote:

On 2010-09-03 19:29, RyanMorre wrote:
Quote:

On 2010-09-03 17:53, JimmyMa wrote:
Quote:

Quote:

係璐悅至啱!唔係晨速。

[/quote]
我話俾你聽,奸仔航同何良一樣,係唔鍾意用大閘去磨馬,另外奸仔航在星期日出賽馬,係唔會係星期三作最後試跑,今次突然有三隻在星期三出跳,就真係想睇吓佢想點囉?

發表於: 2010-09-03 on 20:06
Quote:

On 2010-09-03 19:56, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2010-09-03 19:29, RyanMorre wrote:
Quote:

Quote:

Quote:

係璐悅至啱!唔係晨速。

我話俾你聽,奸仔航同何良一樣,係唔鍾意用大閘去磨馬,另外奸仔航在星期日出賽馬,係唔會係星期三作最後試跑,今次突然有三隻在星期三出跳,就真係想睇吓佢想點囉?
[/quote]

師兄經驗了得, 謝師兄指教, 等我記底先=)

船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2010-09-04 on 19:17
RM仔,賭馬各門各派都有,努力~!。

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款