登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 亂咁買又黎喇...
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 亂咁買又黎喇...
亂買sir (hinchung)hinchung

註冊於: 26/10/2005
發帖數目: 4079
發表於: 2010-09-23 on 13:17
買雪蹄靈驥,我見隻馬好似四蹄踏雪咁~~好鬼靚呀~~,所以就咁決定買佢!
不過學桂神話齋,呢隻馬有三個缺點
跑得慢、唔夠快、無速度...
無論點都好,我都係會買既~~hahaha

Profiles of hinchung   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2010-09-23 on 13:54
Quote:

On 2010-09-23 13:17, hinchung wrote:
買雪蹄靈驥,我見隻馬好似四蹄踏雪咁~~好鬼靚呀~~,所以就咁決定買佢!
不過學桂神話齋,呢隻馬有三個缺點
跑得慢、唔夠快、無速度...
無論點都好,我都係會買既~~hahaha

hingchungS兄,你啲冷馬都係返沙田容易揾食啲!

Profiles of JimmyMa   

發表於: 2010-09-23 on 14:30
占哥,其實沙田跑馬地都係搵唔到食...
搵食都係要打工架喇~~haha
不過都想做d小生意~~但係未知做乜o者

魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2010-09-23 on 15:45
Quote:

On 2010-09-23 14:30, hinchung wrote:
占哥,其實沙田跑馬地都係搵唔到食...
搵食都係要打工架喇~~haha
不過都想做d小生意~~但係未知做乜o者

唔, 我有同樣想法,
我早前找過d 生意經紀, 講明我只買兩類生意, 1 是洗衣店, 2是沖影中心......飲食業就暫時免啦.
昨天經紀又call 我, 有人出樣間沖晒店, 我都有d心思思......

Profiles of hkhorsetrack   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2010-09-23 on 15:52
請問這類生意要多少錢 (頂手費)??

經紀抽佣多少??

冲晒店的前景如何?? 是否多左人影相,所以有前景? 又或是剛剛相反,因為數碼化的trend.....

洗衣店,好似有得諗下喎....

我早前已開始研究這些問題

Profiles of rodney     
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2010-09-23 on 16:24
Quote:

On 2010-09-23 15:52, rodney wrote:

經紀抽佣多少??

冲晒店的前景如何?? 是否多左人影相,所以有前景? 又或是剛剛相反,因為數碼化的trend.....

一般20萬以下的頂手費生意, 經紀 fixed min pay, 不太記得, 印象是2萬, over 好像計10%, 包律師費, 轉名等等雜費.....

冲晒店有60%收入是數碼沖印, 雖然很多相可以save 在電腦, 但要打印出跟冲晒店一樣素質的相片, 不是自家deskjet可以造到, 以現時數碼相片沖晒費的水位, 還有多少生存空間.

洗衣店也是首選, 不過鋪面要有兼職幫手, 好等我坐在counter 刨馬.....

其實這兩門生意較優先考慮的原因是, 大部分上述行業都有完整的帳目, 比飲食業小食檔的可靠得多.

Profiles of hkhorsetrack   

發表於: 2010-09-23 on 16:27
呢句說話由專業會計魔術師講,我就放心了!
其實洗衣店我都有想過~~hahaha

Quote:

On 2010-09-23 16:24, hkhorsetrack wrote:
Quote:

On 2010-09-23 15:52, rodney wrote:

經紀抽佣多少??

一般20萬以下的頂手費生意, 經紀 fixed min pay, 不太記得, 印象是2萬, over 好像計10%, 包律師費, 轉名等等雜費.....

冲晒店有60%收入是數碼沖印, 雖然很多相可以save 在電腦, 但要打印出跟冲晒店一樣素質的相片, 不是自家deskjet可以造到, 以現時數碼相片沖晒費的水位, 還有多少生存空間.

洗衣店也是首選, 不過鋪面要有兼職幫手, 好等我坐在counter 刨馬.....

其實這兩門生意較優先考慮的原因是, 大部分上述行業都有完整的帳目, 比飲食業小食檔的可靠得多.

發表於: 2010-09-23 on 16:39
講番馬先~~~其實想過呢場戴宗做積分王架~~
不過見另外一隻好分d....最後就輸左。
希望呢隻ok啦!

liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2010-09-23 on 16:39
好奇一問, 冲晒店和洗衣店這兩門生意, 係咪通常要franchise及工序交到中央工場處理才viable呢?

Profiles of liup   
楊駿andrew410

註冊於: 09/09/2004
發帖數目: 7157
發表於: 2010-09-23 on 16:50
Quote:

On 2010-09-23 16:24, hkhorsetrack wrote:
Quote:

經紀抽佣多少??

大魔,我屋企人做沖晒店由黑房做起,大大話話做左30年,最後倒閉收場。除左曬數碼相外,還有兩點切記要考慮。

如店位在舊區,可考慮賣玩具精品,開多一範幫補下,第二點係要曬埋LOMO相,因為現在曬這類相的店不多,可有穩定收入。

Profiles of andrew410   
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款