登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 亞視兩位主持
Author 亞視兩位主持
時代巨星CenturyStar

註冊於: 15/04/2003
發帖數目: 688
發表於: 2010-12-12 on 19:54
今日國際賽日, 聽見兩位-「資深」周生同「後生仔」朱生講馬, 令人覺得如今馬評人一代不如一代, 還要一代害著一代.

著重吹水、言詞「冇料到」、只懂說笑、吹噓自己等等, 當然是一貫作風, 但今天數次言論皆令聞者心淡。

一) 蔡明紹漏閘: 今天兩位不只一次譏諷奚落告仔徒弟, 如 (大意如下)
騎二場「成就美麗」前:「朱: 今日大賽日, 唔知蔡明紹會唔會保持佢作風呢? 周: 梗係會啦! 大賽日唔show下自己作風, 點得架?」
而贏完「萬事佳」後, 當然兩位又讚不絕口啦! 但重點是對一名本地新人, 是否需要這般挖苦呢? 又, 是否需要「去」得那麼盡呢? 這樣是對本地賽馬及本地騎師毫無幫助的。

二) 「友誼至上」: 今場之敗, 各位看看沿途走位, 也知道其一及重要原因是入直路後沒有空位, 根本全然未能發揮, 但那位朱生未看完巡邏影片便說幾匹本地代表都跑得差...「友誼至上」o個d位以前應該衝到, 今場完全冇...可見他根本未了解整場走位等便妄自下定論, 更可說嚴重誤導觀眾。

三) 一哩錦標: 賽前數分鐘, 周生突然說: 我總係覺得呢場有外隊馬放頭, 但係唔知邊隻, 有呢種感覺. 笑話! 毫無根據, 用感覺評馬, 不用請你評了. 而事實最終是香港代表「勝眼光」及「締造美麗」帶頭。

其餘例子不舉了...太多...周生應有超過20年的評馬經驗, 但看他做節目簡直令人作嘔. 朱生拍得多他, 相信前途似咁.

歡迎大家指點小弟愚見. 只是有點不吐不快罷。

Profiles of CenturyStar   
RM仔RyanMorre

註冊於: 20/08/2010
發帖數目: 452
發表於: 2010-12-12 on 21:54
Quote:

On 2010-12-12 19:54, CenturyStar wrote:
今日國際賽日, 聽見兩位-「資深」周生同「後生仔」朱生講馬, 令人覺得如今馬評人一代不如一代, 還要一代害著一代.

著重吹水、言詞「冇料到」、只懂說笑、吹噓自己等等, 當然是一貫作風, 但今天數次言論皆令聞者心淡。

一) 蔡明紹漏閘: 今天兩位不只一次譏諷奚落告仔徒弟, 如 (大意如下)
騎二場「成就美麗」前:「朱: 今日大賽日, 唔知蔡明紹會唔會保持佢作風呢? 周: 梗係會啦! 大賽日唔show下自己作風, 點得架?」
而贏完「萬事佳」後, 當然兩位又讚不絕口啦! 但重點是對一名本地新人, 是否需要這般挖苦呢? 又, 是否需要「去」得那麼盡呢? 這樣是對本地賽馬及本地騎師毫無幫助的。

二) 「友誼至上」: 今場之敗, 各位看看沿途走位, 也知道其一及重要原因是入直路後沒有空位, 根本全然未能發揮, 但那位朱生未看完巡邏影片便說幾匹本地代表都跑得差...「友誼至上」o個d位以前應該衝到, 今場完全冇...可見他根本未了解整場走位等便妄自下定論, 更可說嚴重誤導觀眾。

三) 一哩錦標: 賽前數分鐘, 周生突然說: 我總係覺得呢場有外隊馬放頭, 但係唔知邊隻, 有呢種感覺. 笑話! 毫無根據, 用感覺評馬, 不用請你評了. 而事實最終是香港代表「勝眼光」及「締造美麗」帶頭。

其餘例子不舉了...太多...周生應有超過20年的評馬經驗, 但看他做節目簡直令人作嘔. 朱生拍得多他, 相信前途似咁.

師兄所言甚是...
依家D所謂既講馬佬係咁架啦...
好多時講埋晒D廢話(分分鐘得1成係用個心出黎講)....完全睇唔到佢地做馬評家既級數同講野既深度(或者鏡頭背後有既)
剩係睇比臨場貼士就知... 10場有9場比 四大熱門! 咁樣既話好多人都可以上去比LU
妄下判斷又何只師兄所說的"友誼至上"丫, 就好似有時馬匹影相爭第幾名, 張相都未影就下定論, 講錯左就"拉"過 當咩事都冇.....

雖然小弟未聽過 朱生 講馬
但我已經唔太鍾意聽 黃生 及 周生講馬...

學師兄話齋, 佢地有時D評論都幾嚴重誤導觀眾咖

例如一隻 飛銀動力...
佢初出時既時候, 隻馬未跑已經話「隻馬毛色咁樣, 我覺得佢好似彎左咁」... 未跑你都知彎左?! 彎左既話 練馬師唔退役?!

Profiles of RyanMorre   
時代巨星CenturyStar

註冊於: 15/04/2003
發帖數目: 688
發表於: 2010-12-12 on 23:20
Quote:

On 2010-12-12 21:54, RyanMorre wrote:
Quote:

On 2010-12-12 19:54, CenturyStar wrote:

師兄所言甚是...
依家D所謂既講馬佬係咁架啦...
好多時講埋晒D廢話(分分鐘得1成係用個心出黎講)....完全睇唔到佢地做馬評家既級數同講野既深度(或者鏡頭背後有既)
剩係睇比臨場貼士就知... 10場有9場比 四大熱門! 咁樣既話好多人都可以上去比LU
妄下判斷又何只師兄所說的"友誼至上"丫, 就好似有時馬匹影相爭第幾名, 張相都未影就下定論, 講錯左就"拉"過 當咩事都冇.....

雖然小弟未聽過 朱生 講馬
但我已經唔太鍾意聽 黃生 及 周生講馬...

學師兄話齋, 佢地有時D評論都幾嚴重誤導觀眾咖

例如一隻 飛銀動力...
佢初出時既時候, 隻馬未跑已經話「隻馬毛色咁樣, 我覺得佢好似彎左咁」... 未跑你都知彎左?! 彎左既話 練馬師唔退役?!

其實, 某部份也不俗, 如賢仔和卡洛斯, 他們雖然有時也會說笑, 但一句起兩句止, 無傷大雅. 他們的客觀、持平、賽馬的知識、對賽事的研究 (如晨操、狀態、配備、練馬師手法等), 都可說近年難得一見的好組合。

Profiles of CenturyStar   
rudderless

註冊於: 25/11/2010
發帖數目: 130
發表於: 2010-12-13 on 01:21
卡洛斯,確系有料之人

Profiles of rudderless   
RM仔RyanMorre

註冊於: 20/08/2010
發帖數目: 452
發表於: 2010-12-13 on 14:42
卡洛斯 的確係有料

不過賢仔 有時講D野好似比較上主觀左少少.....
小弟唔太鍾意聽佢講走位~
佢一講到柏寶 語氣高音 零舍大聲D
唔得客觀評述沿途走位

感覺上忽略左其他騎師咁

Profiles of RyanMorre   
Wintackwintack

註冊於: 17/10/2006
發帖數目: 87
發表於: 2010-12-21 on 23:56
我都覺得系,他經常會就大熱、他心水馬的走位大聲一點或'這個位就靚啦'、'一早就守個好位'有時候我買了那匹馬都會給他誤導認為很大機會。

Profiles of wintack   

發表於: 2010-12-22 on 00:01
提供熱門多的我覺得反而是王若舜,我留意很多次他都會說熱門馬fit跟著就提供大、次熱門。節目初期我原本想聽他介紹好form的冷門好似英文台個姐姐,但留意幾次後就很失望。

發表於: 2010-12-22 on 00:03
最懷念當年有線方+洪的年代,選馬準+好分

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款