登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 欣賞馬會咁搞~
Go to Page ( 1 | 2 | 3 下一頁 )
Author 欣賞馬會咁搞~
RM仔RyanMorre

註冊於: 20/08/2010
發帖數目: 452
發表於: 2011-05-05 on 23:37
5月10號
2200米 60至35分 賽事

如果再搞埋D例如 80分或以下等馬匹 便可報名競賽
1D有質素既馬 52分如果一出賽就贏
就更加顯得隻馬好有質素~
唔使一季跑咁鬼多場丫[想完成一季n捷個D馬], 如果係勁既話, 仲可以跑少一兩場添

想法好似有點幼稚

Profiles of RyanMorre   
船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2011-05-06 on 11:46
我諗大部份練馬師都唔會甘做,因為始終如果甘樣,低分馬贏或上名,會加好多分,普通練馬師同馬主都唔會想甘做。

對於佢地黎講,每一場賽事既冠亞軍,並唔只止獎金咁簡單,每一次既上名都係穩錢既機會,除非一D大馬主只要成績又唔同。

你睇好多係級際賽蝕分上名既馬,跑第四都加五分,五分經已可以係一場頭馬了,佢地都牙痛咁聲。

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  

發表於: 2011-05-06 on 17:17
船主講得岩:)
香港馬主練馬師始終感覺搵錢為上

唔同外國求成績為主
我感覺外國係 當隻馬幼年時 係有質素會谷起隻馬, 掃番D大賽就等配種, 利用配種搵錢

但香港就係因為缺乏左場地利用, 冇牧場
D練馬師就會慢慢拖, o係賠率上搵錢, 馬匹贏到評分飽和--->減分--->突襲--->減分.....重覆!~

撇除賽程問題
另一個問題係普通人對跑馬既印象差
係咪回歸後, 馬會既政策令人誤會呢?
點解一同人講及馬, 對方必定聯想至賭錢或感到反感
我心想: 為何講及足球, 不會當作成賭波呢? 是否有點不公平?

我唔知道97回歸前後當中既轉變係點
但我覺得香港賽馬業開始搞砸左本身意義咁
當初首要目的是供番鬼佬娛樂既興趣 現在卻變為 香港人賭博既生活之一

風氣比起外國 感覺差得很~

獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2011-05-06 on 18:03
某程度上,我認同你的講法 RyanMoore

講馬,就唔多高檔次,給人難賭的感覺

但講股票就高檔次得多,話晒叫做投資...

其實好多人所謂的投資股票,咪其實係賭warrant

輪商發輪,經常輸打贏要,而且無孔不入地買廣告

但馬會攪多一兩個彩池就被d所謂衛道團體批評提倡賭博,真係吹q漲

Profiles of rodney     
亂買sir (hinchung)hinchung

註冊於: 26/10/2005
發帖數目: 4079
發表於: 2011-05-06 on 18:38
根據極度可靠的小道消息,馬會已經搵人完成了加賽馬日既研究,而且成功擊退明光社等明光人!

佢地今次無得再出聲講賽馬乜乜物物架喇!

不過第日賽馬可能加到同澳門睇齊架喇...得番四個星期既休息期了。

其實馬會係生意方面真係不遣餘力呀!但係推動真正既賽馬運動就無心無力呀!

Profiles of hinchung   

發表於: 2011-05-06 on 18:51
冇錯呀獲利兄
講到股票, D人就可以大條道理講投資/投機
講到足球, D人就會話踢波姐
真係聽見心都淡埋

hinchung師兄
如果賽馬日加到同澳門睇齊ge話
咁就大獲喇[我替D馬慘] [曾經係報紙睇到馬迷話最好全季跑馬, 請問那些人是否唔賭會死呢?]

馬會根本當跑馬係一門生意
只係講入閘, 0分鐘都唔捨得入閘![尤其尾場, 見住D馬兜圈兜到(馬迷)火滾] 博咩? 博D投注額上升嗎?
講真, 你快D入閘, D馬迷自然衝去買架啦~
入閘個時遇到有馬發脾氣, 擺晒姿態唔入
之後又延遲幾多分鐘幾多分鐘....想點?!
相信師兄們都有睇轉播賽, 人地入閘真係快過打針, 香港馬會就...... 係人都感覺到D野啦

搞到次次尾場亞視都播唔到
之後就叫人繼續睇高清台, 如果無高清台咁點呢?
你可以話聽電台...但如果D人要睇實況呢?
馬會完全唔會諗到呢樣野咖囉~

發表於: 2011-05-06 on 19:02
算啦!香港馬會無想過會俾人轉播嘛~~~如果佢地發現呢個係佔到生意好大比例的話,佢地話知你買唔切啦!買唔切咪唔好買囉!駛等你呀!不過時間一就唔到就好難轉播架啦!

另外,個小道消息講其實有機會真係全季可以有賽馬日,不過香港馬就要幾時停咁啦...其他時段可以轉播大賽,但係summer時間有大賽咩?

總之有幾個方案架...但係無一個方案明光社可以反對!

發表於: 2011-05-06 on 19:08
講開又講...其實我最反對係星期日或者紅日跑馬~~好似今個星期咁跑星期六,好似多左一日駛咁!幾好呀!

發表於: 2011-05-06 on 19:17
係呀

hinchung兄, 我想問下
之前馬會唔係講過 盡量唔會星期日安排跑馬咩?
好似話家庭樂ge原因

但唔知係咪我記錯左=p

JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2011-05-06 on 19:20
咁就大獲喇[我替D馬慘] [曾經係報紙睇到馬迷話最好全季跑馬, 請問那些人是否唔賭會死呢?]
@RM仔,你仲後生,有啲人真係唔賭會死嫁,我以前有個同事,仲賭遲啲都會死添,同佢過澳門,佢一見到條大橋,就衝出等落船,後尾有直升機佢有來回咁去賭!

馬會根本當跑馬係一門生意
@乜你唔知馬會依家做到好似銀行咁咩,有哂金咭銀咭等尊貴理財戶口牙?如果你係佢個好"客仔",佢仲個個賽馬日特別請你入去坐係個尊貴box, 有靚女專人招呼,任食任飲,係高級紅酒,澳洲龍蝦,東星班,特特大嘅士多啤梨....嘩!總之數都數唔哂!
以上嘅示例,你話馬會做生意幾咁進取呢!

Profiles of JimmyMa   
Go to Page ( 1 | 2 | 3 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款