登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 練馬師最常用一招
Go to Page ( 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 下一頁 )
Author 練馬師最常用一招
xiaoxin

註冊於: 15/09/2006
發帖數目: 65
發表於: 2011-05-20 on 14:36
【1】聲東擊西 此招是用得最多也是最成功的。
        例舉2011-5-15第九場東        廳出兩匹,加州財子大熱,報紙
        大字標題不勝無歸的陣勢,結果
        出匹冷門風火神駒!這樣的例子
        數不勝數!希望誌同道閤的朋友        多加註意慎防被擊中。

Profiles of xiaoxin   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2011-05-20 on 15:49
唔多同意此見解,是雙龍出海。邊只贏面高,睇試大閘就知道啦,風火神駒試果課大閘按韁下完成高速。21.5-21.5最后八百米。睇完呢課大閘就知道機會好高啦。第一志願出賽權用在風火神駒,而不是加洲財子。人家擺明車馬,只是你唔信姐。

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
龍王kamchung

發表於: 2011-05-20 on 15:55
第一場二只初出新馬(你會揀邊一只(黃金年代)(健康精英)

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2011-05-20 on 16:27
Quote:

On 2011-05-20 14:36, xiaoxin wrote:
【1】聲東擊西 此招是用得最多也是最成功的。
        例舉2011-5-15第九場東        廳出兩匹,加州財子大熱,報紙
        大字標題不勝無歸的陣勢,結果
        出匹冷門風火神駒!這樣的例子
        數不勝數!希望誌同道閤的朋友        多加註意慎防被擊中。

大摩最鍾意用呢招。

因為佢主帥好勁,係適當既時候會出現D「利害」既走位。

呢D例子真係多不勝數。

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2011-05-20 on 16:39
Quote:

On 2011-05-20 15:49, kamchung wrote:
唔多同意此見解,是雙龍出海。邊只贏面高,睇試大閘就知道啦,風火神駒試果課大閘按韁下完成高速。21.5-21.5最后八百米。睇完呢課大閘就知道機會好高啦。第一志願出賽權用在風火神駒,而不是加洲財子。人家擺明車馬,只是你唔信姐。

同意!!!

只是大部份馬迷唔夠時間做功課,無時間睇下試閘。 當然試閘的情況不同一般比賽 (後者有更大壓力),時間只可作參考姿態,但該課閘的姿態又實在吸引,可能連幕後都唔明點解有10倍

而且"加州"此馬一早都話要增程,只是有過氣管問題,所以才繼續跑一千。

不過此一例子就正正道出賽馬樂趣,因為唔同觀點有唔同推論。

"風火神駒"勝出,以上全是大條道理。有朋友又會提出如何如何"超值"......

反之"加州財子"勝出,就會有馬迷朋友同我講 :" 唔係嘛....你無買佢,今季1000m全勝喎!!! 你識唔識馬架??!!! "
如果我話買左"風火",佢就會更得意地(學最近的廣告)同我講 :"你有無常識架?!! 轉左倉,多數會試一試先,下次才出擊嘛,所以話你唔識馬"

此為賽馬有趣的地方.... 我唔識馬但手中拿著"風火"的獨贏彩票

Profiles of rodney     
船主~~home

發表於: 2011-05-20 on 16:45
最後補充。

我個日係「有你有我」食飯,岩播緊場馬。
個場馬跑出黎既係

( 2)得運歡笑
( 6)中華寶寶
( 7)飛快勇

係我後面個台個位叔叔,一跑完就講,都話架啦,呢場幾正路呀。

獨贏 $ 276.0
連 贏 $1491.5
三重彩 $ 36090.0

佢自己都根本無買,但跑完通常都會有好多理由,跑D甘「正路」既賽果。

同個餐廳名一樣,你有你講,我有我講,亦都係賽馬既樂趣之一。

但如果佢係好似獲利咁,一早買左,成件事就唔同晒。

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2011-05-20 on 16:48
各位都有道理.

如果重跑多一次,邊個會熱啲呢,你話小弟識唔識都好,我估加州仲係會熱過神駒嘍....

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
龍王kamchung

發表於: 2011-05-20 on 17:14
風火神駒(歷來試大閘最后八百是近五年來最快時間。精英大師都無佢咁快。

龍王kamchung

發表於: 2011-05-20 on 17:23
查一查返的資料)只有時代明星在2006年季初造過差不多的時間最后八百米-----第4組 ---杜利萊 1000M 時代明星 13.7 21.6 21.7 (0.57.0) 最后八百造21.6-21.7,

船主~~home

發表於: 2011-05-20 on 17:25
kam兄,我又真係唔知你D數據邊度黎,看來你的檢查下你的資料庫了。

風火神駒,並不是歷來試1000米草閘,最後八百歷來最快的馬。

Go to Page ( 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款