登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 未出賽馬匹
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 )
Author 未出賽馬匹
RM仔RyanMorre

註冊於: 20/08/2010
發帖數目: 452
發表於: 2011-06-17 on 18:54
Quote:

On 2011-06-17 15:31, samana wrote:
於小弟的感覺中,RM仔的志向是在此行业發展, 其目標及方向是包括咗但不止限於投注揾食. 所以, ,RM仔於所有賽馬活動范疇的研究都不能說是浪費時間.
坊間許多教人發達的講師也能靠教人發達而致自已發達, 事實上, 圍繞跑馬活動的周邊是有很多衍生產業是大有可為的, 問題是開拓人要熟識及把握到機會.
戰略上, 我認為RM仔把興趣作為自己的發展方向是對的, 戰術上, 我認同占兄所說的集中火力專攻(研通) 一項主題, 人生苦短而不能成就太多的事, 這是事實, 就如之前我所敬佩的Kam兄, 理論上, 能搜集成千上万的數据去賭馬, 一定是有帮助的, 無人會反對. 但如果運用成千上万的數据去賭條10元飛,依個成本不是太大了嗎? 搞什么不重要,重要的是揾到食!.(够市儈!)

Re 笑馬師兄,
賭其實並不是我首項, 研究才是我覺得最重要的
如果真係賭錢, 我又點會花咁多時間黎研究再賭10蚊雞飛丫
鬼唔知呢個馬場係捉路咩, 有人既地方, 什麼數據都無用
我所以研究純粹係為興趣, 為發展…

Quote:

RM仔,如果你咁樣俾馬,同現時一些評馬家所俾啲所謂銀行馬有乜分別?又或像一些股評人話某隻股票會升,沒錯,係升左,但是在兩年後,咁你話佢係啱定錯呢?

Re Jim師兄
我的而且確有必要地認真同你表明
我之所以做功課比馬出黎, 完全唔同銀行馬
銀行馬即是說呢D馬係好多馬迷心目中前程無限, 來季會大發神威,唔買就走寶

我只係專注於捕捉佢最冷個刻黎買! 我係一個好憎當一隻馬跑近左, D報紙就唱到行一行, 翌仗就變大熱! 所以我係唔喜歡呢樣野的!
現實上, 我曾經貼中左D冷馬, 之後個場我大多數都唔會點貼, 除非我覺得佢真係好高潛質~
我既研究目的係要係人地未睇到之前一口咬中! 個刻先係我所要既野!
說真! 銀行馬, 我並不稀罕~
希望師兄你會明白我所做既背後目的

Profiles of RyanMorre   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2011-06-17 on 18:55
Quote:

On 2011-06-17 15:31, samana wrote:
於小弟的感覺中,RM仔的志向是在此行业發展, 其目標及方向是包括咗但不止限於投注揾食. 所以, ,RM仔於所有賽馬活動范疇的研究都不能說是浪費時間.
坊間許多教人發達的講師也能靠教人發達而致自已發達, 事實上, 圍繞跑馬活動的周邊是有很多衍生產業是大有可為的, 問題是開拓人要熟識及把握到機會.
戰略上, 我認為RM仔把興趣作為自己的發展方向是對的, 戰術上, 我認同占兄所說的集中火力專攻(研通) 一項主題, 人生苦短而不能成就太多的事, 這是事實, 就如之前我所敬佩的Kam兄, 理論上, 能搜集成千上万的數据去賭馬, 一定是有帮助的, 無人會反對. 但如果運用成千上万的數据去賭條10元飛,依個成本不是太大了嗎? 搞什么不重要,重要的是揾到食!.(够市儈!)

如RM仔要在此行發展絶對冇問題,但佢如何"定位"
就是最重要,唔通第日仲講; " 老馬利季初,長途馬久休縮程搏短...." 等等話句?花7個鐘頭去研究未出賽嘅新馬,隻馬出唔出得賽都未知?現今這個資訊年代,要揾資料話都冇咁快就有,你揾到嘅資料又有乜價值呢?至於Kam兄成千上萬嘅數據用途,我諗Sam兄你攪錯了!他成千上萬嘅數據是用來跟他的高級會員對拆的,即如隻馬點解會輸,就從成千上萬數據其中找其一,二嚟同高級會員拆招吧了。至於Kam兄賭10元注飛,此乃高尚娛樂,買10元注飛,幾時輸得哂啲高級會員交啲會費呀!你話係唔係?

Profiles of JimmyMa   

發表於: 2011-06-21 on 20:22
雖然狂風暴雨隨時搞到唔洗跑, 都打左出黎先LA~

以下係第一場賽事:

1 威威加瑪: 今季首戰同程四班所負不遠, 其後表現不過不失, 上仗加左個面箍放唔出沿途外疊可抹走, 今仗降至五班抽好檔跑兼除面箍, 可望取得勝利。

2 京城孖寶:谷草千二專家, 今季只報爭泥地出戰, 今仗回師主場強配柏寶, 騎練合作佳, 露殺機, 惜檔劣。

3 八星報喜: 上仗遺材賽首次有多少野睇, 可觀望多仗。

4 不老精英: 子彈快馬, 放得快, 散得仲快, 跑千二氣量未必放得到。

5 金莊: 馬匹收斂後, 可留住衝, 今仗達少落馬, 擺o靚仔減磅, 已退熱, 小心!

6 駿盈: 名次總是三四五名, 對手失利便可偷雞。

7 千笑: 上仗同程抽中一檔, 出閘順利領放並以二個多馬位取勝, 今仗180度逆轉, 抽中11檔, 須重新估計。

8 華麗堡: 試前試後, 增程縮程, 未可遺忘。

9 金大人: 表現相當穩定嘅老馬, 末段總會有一段衝勢。備戰正常, 無甚不妥。

10 瀟洒威龍: 表現相當反覆, 唯一優勢今仗負超輕磅擺頭走, 配合C+3欄特色。

11 確有心得: 增程完又再仗比仗縮程, 內檔有快馬, 未必可單騎領放。

12 東江少俠: 看血統應非庸材, 跑落仍未見大躍進, 睇低一線。

陣上推測
純看各駒慣常跑法, 同場至少有六隻馬擺頭或跟隨前領馬走。 上仗一放到底嘅「千笑」今仗或會縮後少少找遮擋競賽, 至於「不老精英」因前速銳利, 應為同場最快貼欄者, 外側會是「瀟洒威龍」及「確有心得」, 「威威加瑪」則於包箱位置, 「駿盈」或會守二疊以免受阻。排外檔嘅「京城孖寶」或會因應當時情況早前推前/找遮擋於二疊競賽。
該場或會為中等偏快步速, 後半截馬匹或有機會直路趕上。

正常場地推介: [6]駿盈 [1]威威加瑪 [8]華麗堡 [5]金莊
落雨場地推介: [2]京城孖寶 [1]威威加瑪 [6]駿盈 [8]華麗堡

rickytlb

註冊於: 20/12/2009
發帖數目: 4020
發表於: 2011-06-22 on 00:29
RM仔真係有稿交喎!開個新主題會唔會好啲呢?

Profiles of rickytlb   Email rickytlb     

發表於: 2011-06-22 on 08:15
Quote:

On 2011-06-22 00:29, rickytlb wrote:

師兄你意思係賽馬日一個主題
未出頭/出未賽馬匹就1個post ?

rickytlb

發表於: 2011-06-22 on 09:36
Quote:

On 2011-06-22 08:15, RyanMorre wrote:
Quote:

On 2011-06-22 00:29, rickytlb wrote:

師兄你意思係賽馬日一個主題
未出頭/出未賽馬匹就1個post ?

開一個主題評吓自己重點場次,評吓你主修果科馬匹,例如今次賽事第6場5/7/9/11及第7場5/10號咁,趁船主未收你租板費前你好多加練習同接受吓各方指點,船主話齋,貼士準有論點,你個朵響咗有麝就自然香喇...

Profiles of rickytlb   Email rickytlb     
rickytlb

發表於: 2011-06-22 on 19:29
Quote:

On 2011-06-21 20:22, RyanMorre wrote:

以下係第一場賽事:

1 威威加瑪: 今季首戰同程四班所負不遠, 其後表現不過不失, 上仗加左個面箍放唔出沿途外疊可抹走, 今仗降至五班抽好檔跑兼除面箍, 可望取得勝利。

2 京城孖寶:谷草千二專家, 今季只報爭泥地出戰, 今仗回師主場強配柏寶, 騎練合作佳, 露殺機, 惜檔劣。

4 不老精英: 子彈快馬, 放得快, 散得仲快, 跑千二氣量未必放得到。

5 金莊: 馬匹收斂後, 可留住衝, 今仗達少落馬, 擺o靚仔減磅, 已退熱, 小心!

7 千笑: 上仗同程抽中一檔, 出閘順利領放並以二個多馬位取勝, 今仗180度逆轉, 抽中11檔, 須重新估計。

9 金大人: 表現相當穩定嘅老馬, 末段總會有一段衝勢。備戰正常, 無甚不妥。

10 瀟洒威龍: 表現相當反覆, 唯一優勢今仗負超輕磅擺頭走, 配合C+3欄特色。

11 確有心得: 增程完又再仗比仗縮程, 內檔有快馬, 未必可單騎領放。

12 東江少俠: 看血統應非庸材, 跑落仍未見大躍進, 睇低一線。

陣上推測
純看各駒慣常跑法, 同場至少有六隻馬擺頭或跟隨前領馬走。 上仗一放到底嘅「千笑」今仗或會縮後少少找遮擋競賽, 至於「不老精英」因前速銳利, 應為同場最快貼欄者, 外側會是「瀟洒威龍」及「確有心得」, 「威威加瑪」則於包箱位置, 「駿盈」或會守二疊以免受阻。排外檔嘅「京城孖寶」或會因應當時情況早前推前/找遮擋於二疊競賽。

正常場地推介: [6]駿盈 [1]威威加瑪 [8]華麗堡 [5]金莊
落雨場地推介: [2]京城孖寶 [1]威威加瑪 [6]駿盈 [8]華麗堡

雖則熱門,中到Q都係好開始,繼續努力。

發表於: 2011-06-22 on 19:34
Quote:

On 2011-06-22 19:29, rickytlb wrote:
Quote:

On 2011-06-21 20:22, RyanMorre wrote:

以下係第一場賽事:

陣上推測

雖則熱門,中到Q都係好開始,繼續努力。

嗯嗯~ 多謝師兄鼓勵

頭先見8號Q位落飛 仲以為得添haha

魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2011-06-22 on 22:38
Quote:

On 2011-06-22 19:34, RyanMorre wrote:

..............

C+3欄 ...... ?
你慨念中, 跑道是怎樣定位 ? C+3欄, or C+3彎, C+3跑道 OR C跑道, 有沒有C+6欄 ?AND C+6跑道?

Profiles of hkhorsetrack   

發表於: 2011-06-22 on 23:04
Quote:

On 2011-06-22 22:38, hkhorsetrack wrote:
Quote:

On 2011-06-22 19:34, RyanMorre wrote:

..............

C+3欄 ...... ?
你慨念中, 跑道是怎樣定位 ? C+3欄, or C+3彎, C+3跑道 OR C跑道, 有沒有C+6欄 ?AND C+6跑道?

哈哈~ 原來我打錯左D資料> <
比魔兄你發現左添~

Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款