登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 潘頓好玩唔玩去玩火?
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 )
Author 潘頓好玩唔玩去玩火?
亂買sir (hinchung)hinchung

註冊於: 26/10/2005
發帖數目: 4079
發表於: 2011-06-22 on 14:02
當然記得啦!hahahaha

Quote:

On 2011-06-22 11:16, rodney wrote:
Quote:

On 2011-06-22 00:05, hinchung wrote:
原來只係咁小事,人地講多幾次粗口都唔止呢個數啦!

hinchung,

周日離開馬場,在車上,還記得我們如何形容這位騎師嗎??

估唔到不出48小時,就有新聞聽...

都咪話唔"玄"

rodney

Profiles of hinchung   

發表於: 2011-06-22 on 14:05
咁依家潘生講左人地欠佢錢嘛~~唔見唔得...
D 錢又係做生意既,又會咁得意又有幾位人兄可以證明D錢做生意?!
我自己做生意呢~~都唔會有咁多信證明我做生意架!
所以我覺得佢真係潔身自愛的好騎師!馬會冤枉左佢了!但Carol個5000就抵死的,鬧馬會契仔個老婆~~~呢D罰佢30萬就需要了!一睇就睇到馬會是一個公平的好機構!

Quote:

On 2011-06-22 12:23, marko wrote:
請不要忘記, 小組裁定對潘頓的適當罰則為判處其罰款三十萬元, 從罰款數額的角度, 這不是一個小數目. 潘頓清白有限. 講掂數, 佢只不過做最忠心的二五仔, 變污點證人.

最錯係馬會, 歧視坐完監的人(馮鶴翔先生), 不允許他有重新努力的機會. 做大有人做的事.

marko

註冊於: 06/07/2008
發帖數目: 566
China
發表於: 2011-06-22 on 15:55
飛到馬到自古已然 - 卡洛斯 08/04/2011

我常常說賽馬的本質是金錢遊戲,飛到馬到自古已然不是問題,既然有心搏殺,相關人等當然會有票數支持,只不過現今科技先進,這些票數往往等到臨開閘前最後一刻才注入彩池,而假如事前保密工夫做得好沒有怎麼張揚的話,臨開跑前的票數變動便出現令人嘩然的效果,而假如在一場賽事中有三幾匹這樣的馬,臨開閘前的二三十秒內,更加會出現票數急劇變動,令人眼花繚亂的情形。

這些都不是問題,只要是正正當當去跑好一場馬,用些甚麼掩眼法去求分頭,絕對是情理之內的事情,賽馬原就是鬥志鬥力的遊戲,在賽例所容許的框架下,從事最符合自身利益的行為是人類的天性。

沒有票數就亂跑一通的馬才是問題所在,如果我是賽事董事,亦會特別留意一些臨場賠率明顯較預期為高的實力馬陣上的表現,留意騎師是否採用了一個合理而又令人無可懷疑的跑法。

以剛周三晚勝出的「華倫天奴」為例,一周之前跑同樣路程臨場票數冷落,開飛時八倍是與其實力不符的賠率,結果跑尾三,七日之後同一匹馬易配及起票至三倍半即順利勝出,在個人心目中絕非馬匹在一周之內質素狀態起了重大變化!

問下卡洛斯馬會是否一個公平的好機構先. 我覺得唔夠好.係好之中最唔好的一個. 係公平之中最唔公平的一個.

Profiles of marko   

發表於: 2011-06-22 on 16:00
marko,我要俾個like你...hehehe

Quote:

On 2011-06-22 15:55, marko wrote:
飛到馬到自古已然 - 卡洛斯 08/04/2011

我常常說賽馬的本質是金錢遊戲,飛到馬到自古已然不是問題,既然有心搏殺,相關人等當然會有票數支持,只不過現今科技先進,這些票數往往等到臨開閘前最後一刻才注入彩池,而假如事前保密工夫做得好沒有怎麼張揚的話,臨開跑前的票數變動便出現令人嘩然的效果,而假如在一場賽事中有三幾匹這樣的馬,臨開閘前的二三十秒內,更加會出現票數急劇變動,令人眼花繚亂的情形。

這些都不是問題,只要是正正當當去跑好一場馬,用些甚麼掩眼法去求分頭,絕對是情理之內的事情,賽馬原就是鬥志鬥力的遊戲,在賽例所容許的框架下,從事最符合自身利益的行為是人類的天性。

沒有票數就亂跑一通的馬才是問題所在,如果我是賽事董事,亦會特別留意一些臨場賠率明顯較預期為高的實力馬陣上的表現,留意騎師是否採用了一個合理而又令人無可懷疑的跑法。

以剛周三晚勝出的「華倫天奴」為例,一周之前跑同樣路程臨場票數冷落,開飛時八倍是與其實力不符的賠率,結果跑尾三,七日之後同一匹馬易配及起票至三倍半即順利勝出,在個人心目中絕非馬匹在一周之內質素狀態起了重大變化!

問下卡洛斯馬會是否一個公平的好機構先. 我覺得唔夠好.係好之中最唔好的一個. 係公平之中最唔公平的一個.

marko

註冊於: 06/07/2008
發帖數目: 566
China
發表於: 2011-06-22 on 23:31
"我要俾個like你" 何解???

Anyway, 有人夠姜在幾百萬人面前, 公開暗示/明示馬會不公平. 詳情...

賽馬新聞 騎師潘頓上訴
2011年6月22日

騎師潘頓已就受薪董事小組於二○一一年六月二十一日以其違反賽事規例第151(13)條而判處其罰款三十萬元此項罰則的嚴厲程度,提交擬上訴通知。

正正合晒 "馬會是係好之中最唔好的一個,係公平之中最唔公平的一個."??

Profiles of marko   
船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2011-07-04 on 16:55
騎師潘頓上訴被駁回

賽事秘書鄭育強承馬會董事局命發出通告如下:

馬會董事局於二○一一年七月四日下午二時三十分,就騎師潘頓所提出的上訴進行聆訊。潘頓因違反賽事規例第151(13)條,被受薪董事小組於六月二十一日判處其罰款三十萬元。潘頓其後就此項罰則的嚴厲程度提出上訴。

董事局駁回潘頓的上訴,並著令將其保證金沒收及撥入賽事基金。

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款