登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 華劍寶
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 下一頁 )
Author 華劍寶
龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2011-10-25 on 09:44
Quote:

On 2011-10-24 22:12, hkhorsetrack wrote:
Quote:

On 2011-10-24 19:55, JimmyMa wrote:

魔仔,我諗今次我都會買華劍寶,因為......,但我都會睇埋佢點輸隻咁都得先,我唔睇好咁都得有幾個理由,其中一點就同大家分享吓,以一隻1142磅咁質新大馬,在14/9重注贏完之後,老苗竟然在40多日後才再跑,這完全違反老苗過往勤拼的作風,尤其此馬咁質新,又係大馬,理應可以好快就連拼,再睇埋佢嘅同系馬,都非水嘢,冇理由老苗咁
慢板,如果仲喺熱門,就更加唔值得買!總之,如果咁都得咁都入左1.2名,我就一定唔買華劍寶,但係如果咁都得係熱門死火的話,我就一定去馬買華劍寶了!唔知你又有乜高見呢?修哥又點睇呢?各位看官又點睇依場馬呢?不如大家一齊研究吓,可能發現好嘢都唔定喎!

高見沒有,對練馬師部署, 我沒有太在意, 因此占兄在這方面應該比我優之.
不過膠見還有一點的.

RE : 40多日後才再跑
五班谷草短途一向是求多於供的賽事,絕少冷場,有皇牌也要抽中才得出賽,無皇牌基本上註定要坐後備席,
自9月14日後,就要到10月6日才有一場谷草1000米, 該場苗廄也有"金莊"報名,只可惜後來退出了....
再數下去, 就到今天才有一場谷草1200米了, 所以我認同咁都得不是"等"40多日後才再跑, 而是無合適賽程, 必須要40多日後才有合適賽程出賽.
再細看苗廄的五班馬分佈.....

普渡馗
(037)
無敵福星
(034)
咁都得
(031)
金莊
(028)
穩操勝算
(021)

我相信穩操勝算也十分心急跑這些1個月只有一場的谷草賽事.....
在兩匹馬爭一個短途報名位的情況下, 1是調其中一匹去試跑泥地, 2是盡快將贏果匹谷上四班, 當然後者贏馬有交待有收入, 再騰出寶貴空間是最佳方法.

至於華劍寶, 我未認真研究整場形勢, 初部睇

A 閃耀小子
A 軍士
B 魅力心 外.....
其他對手水準不高, 華劍寶挾 2WIN**的連貫表現而來, 又有內檔之利, 是有權偷襲一位的.

**我未認真睇華劍寶上場及其對手的表現,但初部從電視機即場睇,牠趕過賺形勢的兵奇臨先到終點

小魔

小魔講得有條有理啊,老占就靠估多的/

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2011-10-25 on 11:33
Quote:

On 2011-10-24 22:12, hkhorsetrack wrote:
Quote:

On 2011-10-24 19:55, JimmyMa wrote:

魔仔,我諗今次我都會買華劍寶,因為......,但我都會睇埋佢點輸隻咁都得先,我唔睇好咁都得有幾個理由,其中一點就同大家分享吓,以一隻1142磅咁質新大馬,在14/9重注贏完之後,老苗竟然在40多日後才再跑,這完全違反老苗過往勤拼的作風,尤其此馬咁質新,又係大馬,理應可以好快就連拼,再睇埋佢嘅同系馬,都非水嘢,冇理由老苗咁
慢板,如果仲喺熱門,就更加唔值得買!總之,如果咁都得咁都入左1.2名,我就一定唔買華劍寶,但係如果咁都得係熱門死火的話,我就一定去馬買華劍寶了!唔知你又有乜高見呢?修哥又點睇呢?各位看官又點睇依場馬呢?不如大家一齊研究吓,可能發現好嘢都唔定喎!

高見沒有,對練馬師部署, 我沒有太在意, 因此占兄在這方面應該比我優之.
不過膠見還有一點的.

五班谷草短途一向是求多於供的賽事,絕少冷場,有皇牌也要抽中才得出賽,無皇牌基本上註定要坐後備席,
自9月14日後,就要到10月6日才有一場谷草1000米, 該場苗廄也有"金莊"報名,只可惜後來退出了....
再數下去, 就到今天才有一場谷草1200米了, 所以我認同咁都得不是"等"40多日後才再跑, 而是無合適賽程, 必須要40多日後才有合適賽程出賽.

普渡馗
(037)
無敵福星
(034)
咁都得
(031)
金莊
(028)
穩操勝算
(021)

我相信穩操勝算也十分心急跑這些1個月只有一場的谷草賽事.....
在兩匹馬爭一個短途報名位的情況下, 1是調其中一匹去試跑泥地, 2是盡快將贏果匹谷上四班, 當然後者贏馬有交待有收入, 再騰出寶貴空間是最佳方法.

A 閃耀小子
A 軍士
其他對手水準不高, 華劍寶挾 2WIN**的連貫表現而來, 又有內檔之利, 是有權偷襲一位的.

**我未認真睇華劍寶上場及其對手的表現,但初部從電視機即場睇,牠趕過賺形勢的兵奇臨先到終點

小魔

哈哈!我又唔觉得依隻係祗可跑谷1200嘅馬,所以你認為佢祗係留回正宗贏馬路程才可出賽,對我嚟講係唔成立嘅!到於佢嘅5班馬祗有5隻,根本安排出賽對老苗嚟講亦係絶無難度,所以我亦對你所講儘快要讓馬谷上四班亦不認同. 再看今天報紙,此馬應該是今場的大熱門,我又睇吓佢點跑!

Profiles of JimmyMa   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2011-10-25 on 11:43
Quote:

On 2011-10-25 09:44, kamchung wrote:
Quote:

Quote:

不過膠見還有一點的.

普渡馗
(037)
無敵福星
(034)
咁都得
(031)
金莊
(028)
穩操勝算
(021)

A 閃耀小子
A 軍士

小魔

贏兄,我一向嘅推算係以 "個人的個性" 為先,就以你為計,憑你過往你post上嚟啲飛睇和所講嘅言論,我推算你係一個絶對絶對不會像你所講會投注5串31的人,各位看官你地估,我有冇推算錯呢?但我對我對你嘅推算蠻有信心,贏兄你話我有冇推算錯呢?

龍王kamchung

發表於: 2011-10-25 on 13:37
Quote:

On 2011-10-25 11:43, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2011-10-25 09:44, kamchung wrote:
Quote:

Quote:

不過膠見還有一點的.

普渡馗
(037)
無敵福星
(034)
咁都得
(031)
金莊
(028)
穩操勝算
(021)

A 閃耀小子
A 軍士

小魔

贏兄,我一向嘅推算係以 "個人的個性" 為先,就以你為計,憑你過往你post上嚟啲飛睇和所講嘅言論,我推算你係一個絶對絶對不會像你所講會投注5串31的人,各位看官你地估,我有冇推算錯呢?但我對我對你嘅推算蠻有信心,贏兄你話我有冇推算錯呢?

哈哈,你真厲害啊,本來是想買五串三十一的,但睇紹仔排12檔,都系縮返買四串十五算了。2202 22-10-2011
14:53 跑馬地
星期日 過關 獨贏
4X15 1 場 4 清風駒
2 場 10 超力駒
3 場 1 飛躍之駒
4 場 11 豹顯神駒 $10

$150.00 $648.50 2205 22-10-2011
星期日 獨贏及位置 2 場 10 超力駒 $200

$400.00 $1,670.00
2211 22-10-2011
14:54 跑馬地
星期日 獨贏及位置 4 場 11 豹顯神駒 $100

$200.00 $1,015.00

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2011-10-25 on 14:00
Quote:

On 2011-10-25 13:37, kamchung wrote:
Quote:

On 2011-10-25 11:43, JimmyMa wrote:
Quote:

Quote:

Quote:

不過膠見還有一點的.

普渡馗
(037)
無敵福星
(034)
咁都得
(031)
金莊
(028)
穩操勝算
(021)

A 閃耀小子
A 軍士

小魔

哈哈,你真厲害啊,本來是想買五串三十一的,但睇紹仔排12檔,都系縮返買四串十五算了。2202 22-10-2011
星期日 過關 獨贏
4X15 1 場 4 清風駒
2 場 10 超力駒
3 場 1 飛躍之駒
4 場 11 豹顯神駒 $10

$150.00 $648.50 2205 22-10-2011
星期日 獨贏及位置 2 場 10 超力駒 $200

$400.00 $1,670.00
2211 22-10-2011
14:54 跑馬地
星期日 獨贏及位置 4 場 11 豹顯神駒 $100

$200.00 $1,015.00

嬴兄要减肥了!

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2011-10-25 on 20:39
睇過華劍寶嘅對手的確好強,但我講嘅好強對手並不是魔仔所講的所謂什麼ABB馬(ABB是指機會嗎?),但這三隻都不是我認為強手之列。真係要諗諗依場嘅六環彩頭關先!

魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2011-10-25 on 23:17
Quote:

On 2011-10-25 20:39, JimmyMa wrote:
睇過華劍寶嘅對手的確好強,但我講嘅好強對手並不是魔仔所講的所謂什麼ABB馬(ABB是指機會嗎?),但這三隻都不是我認為強手之列。真係要諗諗依場嘅六環彩頭關先!

ABB 只是一些無厘頭的可取評級. 跟那些鏢鋪,木敵,胃逾差唔多........
畢竟我除了晨操(最佳孖寶)外, 賽績是我最大的倚靠對象, 所以每匹出賽馬的賽前,賽後都要俾番個評級佢, 安慰下自己其實有勤力做野MA~

我的投注範圍離不開這些A及B, 不過A還有高A, B也有低B, 要小心選取.

近五個賽日共有135三甲馬(草地)
在我評A+B級馬佔101匹 (74.8%)
C級馬(邊線類別)佔20匹 (14.8%)
其餘就非我眼光範圍之內.

這堆AABB看似無謂, 但在衡量投注風險及計算成本時, 卻有十分重要的作用.......不過買親都中的人, 不須學我這類攞苦來辛的低俗技倆.

Profiles of hkhorsetrack   
龍王kamchung

發表於: 2011-10-26 on 01:53
Quote:

On 2011-10-25 23:17, hkhorsetrack wrote:
Quote:

On 2011-10-25 20:39, JimmyMa wrote:

ABB 只是一些無厘頭的可取評級. 跟那些鏢鋪,木敵,胃逾差唔多........
畢竟我除了晨操(最佳孖寶)外, 賽績是我最大的倚靠對象, 所以每匹出賽馬的賽前,賽後都要俾番個評級佢, 安慰下自己其實有勤力做野MA~

我的投注範圍離不開這些A及B, 不過A還有高A, B也有低B, 要小心選取.

近五個賽日共有135三甲馬(草地)
在我評A+B級馬佔101匹 (74.8%)
C級馬(邊線類別)佔20匹 (14.8%)
其餘就非我眼光範圍之內.

這堆AABB看似無謂, 但在衡量投注風險及計算成本時, 卻有十分重要的作用.......不過買親都中的人, 不須學我這類攞苦來辛的低俗技倆.

魔兄真系太謙啦。各師各法,唔理黑白貓。最重要是贏錢。殊途可同歸嗎!!!

cs080

註冊於: 26/10/2011
發帖數目: 3
發表於: 2011-10-26 on 05:44
我觉得华剑宝根本就不是这班马!
根本就不可以相提并论!一点机会都没有!
虽然排3档!起步贴栏!步速同形式对它一点好处都没有!论前论后都轮不到它!

Profiles of cs080   Email cs080   
修叔shimari

註冊於: 10/01/2004
發帖數目: 1538
發表於: 2011-10-26 on 11:18
Quote:

占兄,叫我小修就可以,不用見外。看了魔兄的回覆,令我這業餘馬迷汗顏。畢竟賽馬是日以繼夜,無論專業或普遍馬迷,都花了不少時間去研究分析。難得魔兄仍抽空找資料回覆我倆,實在令我感動。關於魔兄分析為何「華劍寶」等了這麼久才再出賽,我覺得合理。細看今晚頭場五班賽事,十二匹有十匹是有王牌,其餘兩匹是有優先出賽權,這是否巧合?大家多留意五班賽,或有結論。

至於「華劍寶」是否只可勝任谷草或田泥千二,那是另一個問題。當中谷草和田泥不設千四米賽事,亦令到練馬師部署有所局限,也是其中一個因素。

說到今晚「華劍寶」機會,我是審慎樂觀。其實牠目前四十分,是可以報跑第一場,這是否暗示「咁都得 」機會更有信心呢?要跑完才有答案。

Profiles of shimari   
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款