登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 華劍寶
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 )
Author 華劍寶
RodRod

註冊於: 05/10/2003
發帖數目: 292
Hong Kong
發表於: 2011-10-26 on 11:31
http://www.hkdailynews.com.hk/horse.php?id=189099
列陣第三場四班1200米的「華劍寶」,原本的團體成員,我個個認識,但今季首戰贏泥地1200米,拉頭馬卻見全都是陌生臉孔。後來知悉,除許坤華外,餘者皆已退股,並加入了一些新成員。不過,該回連許坤華也沒有亮相,反而上星期角逐泥地1650米,才復見他的踪影。至於因何有人事變動,我問過其中一位原馬主,他不肯把來龍去脈說清楚,只謂既非錢銀瓜葛,亦非意見相左,卻是大家都怕惹不必要的麻煩

咩麻煩

Profiles of Rod   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2011-10-26 on 12:03
Quote:

On 2011-10-26 11:18, shimari wrote:
Quote:

On 2011-10-24 19:55, JimmyMa wrote:
魔仔,我諗今次我都會買華劍寶,因為......,但我都會睇埋佢點輸隻咁都得先,我唔睇好咁都得有幾個理由,其中一點就同大家分享吓,以一隻1142磅咁質新大馬,在14/9重注贏完之後,老苗竟然在40多日後才再跑,這完全違反老苗過往勤拼的作風,尤其此馬咁質新,又係大馬,理應可以好快就連拼,再睇埋佢嘅同系馬,都非水嘢,冇理由老苗咁
慢板,如果仲喺熱門,就更加唔值得買!總之,如果咁都得咁都入左1.2名,我就一定唔買華劍寶,但係如果咁都得係熱門死火的話,我就一定去馬買華劍寶了!唔知你又有乜高見呢?修哥又點睇呢?各位看官又點睇依場馬呢?不如大家一齊研究吓,可能發現好嘢都唔定喎!

占兄,叫我小修就可以,不用見外。看了魔兄的回覆,令我這業餘馬迷汗顏。畢竟賽馬是日以繼夜,無論專業或普遍馬迷,都花了不少時間去研究分析。難得魔兄仍抽空找資料回覆我倆,實在令我感動。關於魔兄分析為何「華劍寶」等了這麼久才再出賽,我覺得合理。細看今晚頭場五班賽事,十二匹有十匹是有王牌,其餘兩匹是有優先出賽權,這是否巧合?大家多留意五班賽,或有結論。

至於「華劍寶」是否只可勝任谷草或田泥千二,那是另一個問題。當中谷草和田泥不設千四米賽事,亦令到練馬師部署有所局限,也是其中一個因素。

說到今晚「華劍寶」機會,我是審慎樂觀。其實牠目前四十分,是可以報跑第一場,這是否暗示「咁都得 」機會更有信心呢?要跑完才有答案。

今天早上嘆茶,一望隔離位阿哥揸住份馬經,就見到嗰位風速大師大大個字介紹全日鐵胆係咁都得,拿拿聲問阿哥借嚟望一望,佢真係講到好似去問財仔攞錢買都抵咁,佢有兩個point係睇好依隻馬,1係上場贏馬時間,2係當日贏馬時比他高班贏馬時間還要快。我對老苗嘅功力,係db就成日讚,仲成日係db講,老苗啲馬一贏就要繼續追,追到斷為止。但點解今次咁例外呢?其中一個理由已講左,另外一個理由我成日講跑馬係一場場計,唔可以揸住上場點點點而下注,當見大熱門有疑點時,就要特別小心練馬師心中所想。如果咁都得贏得,佢起碼要揸住3班質素。就像我先前講隻魅力星一樣,何良可以係埋門5日全部失蹤都贏得,隻馬肯定好犀利,結果贏完再贏 而何良先前又繼續用此招於大紅人身上,當時我跟db一網友分析,大紅人是値得投注,結果被我言中。可以講咁都得我就一定唔買,要買我都買叻先生啦!

Profiles of JimmyMa   
龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2011-10-26 on 17:49
Quote:

On 2011-10-26 12:03, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2011-10-26 11:18, shimari wrote:
Quote:

On 2011-10-24 19:55, JimmyMa wrote:
魔仔,我諗今次我都會買華劍寶,因為......,但我都會睇埋佢點輸隻咁都得先,我唔睇好咁都得有幾個理由,其中一點就同大家分享吓,以一隻1142磅咁質新大馬,在14/9重注贏完之後,老苗竟然在40多日後才再跑,這完全違反老苗過往勤拼的作風,尤其此馬咁質新,又係大馬,理應可以好快就連拼,再睇埋佢嘅同系馬,都非水嘢,冇理由老苗咁
慢板,如果仲喺熱門,就更加唔值得買!總之,如果咁都得咁都入左1.2名,我就一定唔買華劍寶,但係如果咁都得係熱門死火的話,我就一定去馬買華劍寶了!唔知你又有乜高見呢?修哥又點睇呢?各位看官又點睇依場馬呢?不如大家一齊研究吓,可能發現好嘢都唔定喎!

占兄,叫我小修就可以,不用見外。看了魔兄的回覆,令我這業餘馬迷汗顏。畢竟賽馬是日以繼夜,無論專業或普遍馬迷,都花了不少時間去研究分析。難得魔兄仍抽空找資料回覆我倆,實在令我感動。關於魔兄分析為何「華劍寶」等了這麼久才再出賽,我覺得合理。細看今晚頭場五班賽事,十二匹有十匹是有王牌,其餘兩匹是有優先出賽權,這是否巧合?大家多留意五班賽,或有結論。

至於「華劍寶」是否只可勝任谷草或田泥千二,那是另一個問題。當中谷草和田泥不設千四米賽事,亦令到練馬師部署有所局限,也是其中一個因素。

說到今晚「華劍寶」機會,我是審慎樂觀。其實牠目前四十分,是可以報跑第一場,這是否暗示「咁都得 」機會更有信心呢?要跑完才有答案。

今天早上嘆茶,一望隔離位阿哥揸住份馬經,就見到嗰位風速大師大大個字介紹全日鐵胆係咁都得,拿拿聲問阿哥借嚟望一望,佢真係講到好似去問財仔攞錢買都抵咁,佢有兩個point係睇好依隻馬,1係上場贏馬時間,2係當日贏馬時比他高班贏馬時間還要快。我對老苗嘅功力,係db就成日讚,仲成日係db講,老苗啲馬一贏就要繼續追,追到斷為止。但點解今次咁例外呢?其中一個理由已講左,另外一個理由我成日講跑馬係一場場計,唔可以揸住上場點點點而下注,當見大熱門有疑點時,就要特別小心練馬師心中所想。如果咁都得贏得,佢起碼要揸住3班質素。就像我先前講隻魅力星一樣,何良可以係埋門5日全部失蹤都贏得,隻馬肯定好犀利,結果贏完再贏 而何良先前又繼續用此招於大紅人身上,當時我跟db一網友分析,大紅人是値得投注,結果被我言中。可以講咁都得我就一定唔買,要買我都買叻先生啦!

苗禮德的操練又好似再添食格,如再落飛2.5倍以下則可跟進,超水則放棄。

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
龍王kamchung

發表於: 2011-10-27 on 16:01
Quote:

On 2011-10-26 12:03, JimmyMa wrote:
Quote:

Quote:

老占點解你的見解咁獨特,賽后有無做下檢討下.飲荼個位仁兄借財子都要買(咁都得)啊。果位仁兄所講的一一對現,但你的陰謀論好似唔系幾掂喎,全部都錯晒,你話咁都得跑出來,咁華劍寶就一定唔買。華劍寶結果都跑個冷P,詈你閉門思過三天。

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2011-10-27 on 22:40
Quote:

On 2011-10-27 16:01, kamchung wrote:
Quote:

Quote:

Quote:

老占點解你的見解咁獨特,賽后有無做下檢討下.飲荼個位仁兄借財子都要買(咁都得)啊。果位仁兄所講的一一對現,但你的陰謀論好似唔系幾掂喎,全部都錯晒,你話咁都得跑出來,咁華劍寶就一定唔買。華劍寶結果都跑個冷P,詈你閉門思過三天。

赢兄,其實每一個人刨馬,係賽前邊個唔係靠估呀!佢揸住兩個係人都知嘅point嚟估,咪係大熱門囉,佢估中依隻馬有乜出奇,全港嘅馬經有幾多估唔中呢?今日睇翻哂佢各場貼士咪輸到卜街,咪估中得依隻,唔通佢估得中隻樂融融咩!我嘅唔係陰謀論,唔通我估你唔會買5x31又係陰謀論?今次嘅咁都得都佢啲同系馬質素一樣都好高已肯定,同埋再一次証實老苗依個人處事好正派硬頸,同佢對騎佢馬嘅騎師的態度一樣,佢認為一表現有問題的話,就老豆都冇情講," 飛 ", 卓利就是一個好例子。華劍寶我真係一毫子都冇買,點解?跑完第二場Dynamic問我華劍寶買唔買,我話唔買,因為我話一開 閘必然賠率少一半,當時是18倍,如果一半得番9倍,P會得廿零蚊,仲咁多對手!買嚟做乜?結果係點,唔駛我再講你都知。我覺得一啲都冇損失喎!對你嚟講廿零蚊可能叫冷P, 但對我嚟講冇4.5拾蚊P,我都唔會買!

shwong

註冊於: 08/12/2006
發帖數目: 236
發表於: 2011-10-28 on 01:11
占兄,我真係服左你,D二打六傻佬咁都可以羅黎玩年幾兩年。

可能個天見次次都係你玩個傻佬,將前晚快活谷個地攪攪佢,令你都被佢串返次。

唔知點解,贏2、3蚊我都已經沒乜感覺,但我就好鍾意睇你地D文,睇黎我都開始變態。

希望個招聘廣告唔好請個傻佬啦(雖然個廣告明係流野,但為防萬一......),如果唔係,個傻佬一定被人埋單,到時呢到就會好悶啦。

Profiles of shwong   
龍王kamchung

發表於: 2011-10-28 on 04:21
Quote:

On 2011-10-28 01:11, shwong wrote:
占兄,我真係服左你,D二打六傻佬咁都可以羅黎玩年幾兩年。

可能個天見次次都係你玩個傻佬,將前晚快活谷個地攪攪佢,令你都被佢串返次。

唔知點解,贏2、3蚊我都已經沒乜感覺,但我就好鍾意睇你地D文,睇黎我都開始變態。

希望個招聘廣告唔好請個傻佬啦(雖然個廣告明係流野,但為防萬一......),如果唔係,個傻佬一定被人埋單,到時呢到就會好悶啦。

占兄真服左你,你身邊的擦腳仔真多,連你放個屁佢都話系香架。呢的咁樣的擦腳仔就像以前的太監差不多,皇上指鹿為馬佢都會說對的。

RodRod

註冊於: 05/10/2003
發帖數目: 292
Hong Kong
發表於: 2011-10-28 on 09:44
http://www.hkdailynews.com.hk/horse.php?id=76817
有下集

Quote:

On 2011-10-26 11:31, Rod wrote:
http://www.hkdailynews.com.hk/horse.php?id=189099
列陣第三場四班1200米的「華劍寶」,原本的團體成員,我個個認識,但今季首戰贏泥地1200米,拉頭馬卻見全都是陌生臉孔。後來知悉,除許坤華外,餘者皆已退股,並加入了一些新成員。不過,該回連許坤華也沒有亮相,反而上星期角逐泥地1650米,才復見他的踪影。至於因何有人事變動,我問過其中一位原馬主,他不肯把來龍去脈說清楚,只謂既非錢銀瓜葛,亦非意見相左,卻是大家都怕惹不必要的麻煩

咩麻煩

Profiles of Rod   
船主~~home

註冊於: 13/03/2002
發帖數目: 9231
發表於: 2011-10-28 on 11:00
即係想去踢波?

Profiles of home   Go to the user WebSite home   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2011-10-28 on 11:58
Quote:

On 2011-10-28 11:00, home wrote:
即係想去踢波?

佢剩系識高Q大脚一味衝,佢根本唔係踢波嗰皮,
搞波係因為佢又可以揸弗,同當初夾份養馬一樣由佢揸弗. 但係.....結果搞到個個練馬師都驚左佢,最後咪大家都冇引囉!依啲嘢,余伯樂唔知,我就知,余伯樂同佢隻當時改隻新馬馬名叫碧紗籠咪結果做左狗餅啦!

Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款