登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 法國式打樁
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 法國式打樁
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2011-12-28 on 17:11
唔知各位有冇留意到嗰兩個法國仔米高同仁安,依排係陣上常常出現連環勁打樁嘅鏡頭呢?你地點睇法呢?以前有個叫莊基達,個個叫佢做打樁基,咁是否話打樁就唔係好嘢呢?

Profiles of JimmyMa   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2011-12-28 on 19:42
jim 兄,

好多朋友都知我一向都推崇法國的騎手,如"老巫,蘇銘倫,柏x雷等等。

但早前與一位海外的朋友討論這兩位新季,佢知我好期待,所以特意提醒我幾個於海外的故事。

內容大慨指他們的一些"出位"行為,可能是少年得志的關係。佢特別提醒我,千萬唔好咁大期望喎,因為他們都可能是玩票性質,偶然心情靚靚咁露兩手功夫仔。

經過這兩星期的觀察,又確係幾失望,除了甚少積極搶位,陣中每每打樁,感覺唔多在狀態。

所以好多時心中暗問,去季的仁安及米高,去了哪裡呀!!!!

Profiles of rodney     
awayqq

註冊於: 30/11/2009
發帖數目: 1615
發表於: 2011-12-28 on 22:52
关键系只马最后个300米内仲有无,牌仔都可以ESWIN

Profiles of awayqq   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2011-12-29 on 12:52
Quote:

On 2011-12-28 22:52, awayqq wrote:
关键系只马最后个300米内仲有无,牌仔都可以ESWIN

你真系讲嘢!你睇隻圣乐邦米高仔啲骑功,如果系牌仔骑,肯定四甲不入啦!

修叔shimari

註冊於: 10/01/2004
發帖數目: 1535
發表於: 2011-12-29 on 21:10
大家都有自己觀點和感覺。你係岩,但佢無錯!個人認為師兄「仁安」騎功比師弟全面及成熟,這也是理所當然。至於「仁安」今季重臨表現比去年遜色,我也有同感。原因可能有許多‥‥‥我也不作太多猜測。關於「打樁 」問題,都好像發生過其他騎師身上,如德叔或老巫等。當然情況和原因或有不同,我只是平凡馬迷,不知道這是騎功或是不用功,但時間或可以證明事實真相。「小巴」元旦日作告別演出,究竟有沒有送行馬呢?還是那一句拭目以待。

Profiles of shimari   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2011-12-29 on 21:46
Quote:

On 2011-12-29 21:10, shimari wrote:
大家都有自己觀點和感覺。你係岩,但佢無錯!個人認為師兄「仁安」騎功比師弟全面及成熟,這也是理所當然。至於「仁安」今季重臨表現比去年遜色,我也有同感。原因可能有許多‥‥‥我也不作太多猜測。關於「打樁 」問題,都好像發生過其他騎師身上,如德叔或老巫等。當然情況和原因或有不同,我只是平凡馬迷,不知道這是騎功或是不用功,但時間或可以證明事實真相。「小巴」元旦日作告別演出,究竟有沒有送行馬呢?還是那一句拭目以待。

修仔,德叔打椿,係氣力唔夠,要借力。老巫係直路騎落去,係用腰力,唔算打椿!但依兩條靚仔,未轉彎都已猛打樁呢!

风景zwn770923

註冊於: 11/10/2007
發帖數目: 289
發表於: 2011-12-30 on 01:08
講起呢滴法佬幫們!一匹布甘長,
如果講個人崇拜觀點,柏X雷比較陌生左滴,
當年老巫獅騎后上馬佢系我既偶像!記憶中有二隻為我博得可觀既獎金《神鑽金剛》 《卒子過河》后上揮鞭之猛友人曾論過,馬匹被巫斯義后上二百米揮鞭,不殘也亦要養傷也~~~現在是否要叫巫叔已老呢!
美名曰:巫幫主

紀仁安此子,本寄於濃厚的熱情!名頭響當當!鬼佬都話惦惦惦,結果呢!無奈觀其發揮既情況下似有大跌眼鏡之感《買者輸到除褲啦呱》唔知條友仔系香港系米有滴得過且過混日子之嫌嘸
美名曰:醬油佬

反觀(巴米高)年紀細細大有前途啊!雖說騎功並非絕果种!但系果份心機,同埋認真態度!值得摧崇咖,星期日不妨留下呢個20豆丁同(吳嘉晉)一前一后!一后一前點玩。
美名曰:打耙鬼

南非幫《韋幫主》是個可恨又一滴都唔可愛之人!唔信你去投注站叼得最多既X口系米佢!
臭名曰:收賣佬

訓唔著!!鳩嗡下

各位新年快樂!

Profiles of zwn770923   
晒馬samana

註冊於: 08/03/2006
發帖數目: 3635
發表於: 2011-12-30 on 10:52
講大我:順天者昌,逆天者亡.
講小我:近朱者亦,近墨者黑.

講白啲:要在這圈子吃得開,就是要埋堆,天才也只是工具而已,不要妄想做英雄.
而且,"冥冥"之中,自有"天意"安排,非人力所能獨力就有可為.

死人安大殺三方的日子不遠了,準備剔幾個讚啦!

Profiles of samana   Go to the user WebSite samana   
楊駿andrew410

註冊於: 09/09/2004
發帖數目: 7157
發表於: 2012-01-02 on 13:43
占兄,周三有馬想請教。

「滿貫之寶」上仗卜SEAT位衝落唔多得第五,今次換紀仁安,埋門5課自己摸晒,當中仲有2課係踱步添,呢D重視法唔講以為佢係馬王,你點睇呀? 我諗PLACE都有3倍掛.....

Profiles of andrew410   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2012-01-02 on 14:35
Quote:

On 2012-01-02 13:43, andrew410 wrote:
占兄,周三有馬想請教。

「滿貫之寶」上仗卜SEAT位衝落唔多得第五,今次換紀仁安,埋門5課自己摸晒,當中仲有2課係踱步添,呢D重視法唔講以為佢係馬王,你點睇呀? 我諗PLACE都有3倍掛.....

楊駿,唔駛咁客氣嘅,大家一齊研究吓冇問題嫁!
正如你講,仁安操踱此馬已共11課,的確從未見過佢咁緊張,再講此馬已連續四場在冇飛的情形却走得接近,而係平分更到新低點,隻馬已6歲睇嚟大力哥亦想同馬主交待,今次出到仁安,理論上應該絶冇保留,講完馬本身,就要講對手,而我個人暫時如果你要我揀,我就一定揀上海先鋒,其他對手有都靈一號但曾停課,摸不透有普渡郁旭,快意,小飛俠,還有9.10.11.12. 所以我過人對滿貫沒有太大期望,如果你話位置祗有3倍,就更加玩唔過!
這是我我個人暫時的睇法了!

滿貫之寶」上仗卜SEAT位衝落唔多得第五,
唔可以咁講,隻馬會有進步,仲有上次嘅操練同今次操練都大大不同呢!

Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款