登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 5月6日波馬串連港英美
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 5月6日波馬串連港英美
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2012-05-05 on 15:36
波馬精彩繁忙的一天, 臨場再打叠過關自製3x1撞下運氣先

Profiles of liup   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2012-05-05 on 21:21
liup ,

多謝分享!!

祝連場報捷!!!

原本都想問你kentucky derby的分析呢

實情,kentucky 是我真的有炸雞呢??

Profiles of rodney     
獲利rodney

發表於: 2012-05-05 on 21:29
liup,

我都like隻 "creative casue",唔知個騎師 Rosaro係乜料呢??

RM仔RyanMorre

註冊於: 20/08/2010
發帖數目: 452
發表於: 2012-05-05 on 22:21
支持liup師兄

我想請教一樣野
係之前我睇過G.C.兄嘅文章, 說明以前美國一跑大賽, 血統指數係較容易貼出邊幾隻會跑出

但未知現在情況係咪會有所不同呢?

Profiles of RyanMorre   
獲利rodney

發表於: 2012-05-05 on 23:20
liup,

one more question...

點解睇好 "第一名駒"? 而唔揀 Dominguez選騎的 Hansen

灰馬仔,方便電視睇直播嘛...keke

20隻馬,排外檔其實都幾頭痛

liup

發表於: 2012-05-06 on 03:04
Rodney,
Re: 我都like隻 "creative casue",唔知個騎師 Rosaro係乜料呢?

Joel Rosario 係我既favor jockeys之一, 當打騎功好大賽經驗足, 單憑2011年度排名第一位(以獎金計), 就可見其份量。

Re: 點解睇好 "第一名駒"? 而唔揀 Dominguez選騎的 Hansen
今年Kentucky Derby應該係近年水準較高及較open既一屆, 有實力染指既馬有成六七匹, 其中多是前領或守好位型跑法, 估計形勢將有利中置後上馬, 從跑法排位及今年進度睇, Hansen是較次的一匹。
至於"第一名駒"忠心鬥心強, 舊年BC Jevenile跑第十一名, 是出道以來唯一不入Q的一仗場, 該場賽後檢驗, 發現氣管內有大量血液, 可能是該賽落敗之主要原因, 踏入三歲後開始(跟美國本土大隊)服用Salix(aka Lasix), 效果良好, 回股忠心準繩本色, 三仗兩冠一亞, 上賽如非陣上遇阻受割傷, 應該可以打破頭馬"寶石專家"既長勝記錄。
高多芬主理人安排牠冬季留係美國, 而並兆運返大本營杜拜(膠涉地), 主要是讓該駒多些在泥地上受訓和出賽, 可見幕後之用心策略。加上DI 1.67及其强勁後上跑法, 亦是我睇好"第一名駒"之其他原因。

RM仔
Re: 係之前我睇過G.C.兄嘅文章, 說明以前美國一跑大賽, 血統指數係較容易貼出邊幾隻會跑出 但未知現在情況係咪會有所不同呢?

未有賽績根據, 血統指數(DI)是一個很有用既參考來推測馬匹之長力或速度, 於Kentucky Derby來說更為適用及重要, 因通常這場大賽之參賽馬匹大多數未有二千賽績長力支接。
例如今場"5精靈騎士"雖然上賽後上如箭, 但因其血統指數(DI 4.20)關係, 長力成疑, 加上泥地性能又有疑問, 故此放棄。

獲利rodney

發表於: 2012-05-06 on 06:10
thks.

恭喜先中了一個大.

可是利記最終未能追和...

獲利rodney

發表於: 2012-05-06 on 06:49
結果跑出 rosario的另一坐騎....

liup

發表於: 2012-05-06 on 08:14
Quote:

On 2012-05-06 06:49, rodney wrote:
結果跑出 rosario的另一坐騎....

又唔何以咁講, 上場贏Santa Anita Derby (G1)力壓Creative Cause時, 都係由呢個名不經傳既鄉下仔騎ga la, 純計馬實力, 此駒嬴Kentucky Derby 一d都唔出奇, 賽出衹係有些擔心個檔位及騎師經驗, 所以才擺做腳, 估唔到沿途攝到個咁靚既位, 抵佢贏!!

場後感:
- 雖然買唔中, 但都幾開心, 等左咁多年卒之有番隻西岸加州既馬再贏Kentucky Derby ^^
- 英雄莫問出處, 祇要能把握到一個好機曾, 随時可扶摇直上, 好似呢場"再來一個"既騎師M. Gutierrez, 騎左七八年馬先至憑"再來一個"贏第一個G1, 短短一個月伙拍此駒再贏Kentucky Derby, 機緣際會好大可能日後可以打出名堂, 祝佢好運啦!
- 盡信書不如無書, "精靈騎士"上賽末段以風捲殘雲之勢贏Blue Grass Stakes (G1), 又駛乜理會DI 4.2 丫, 今場增程咪一樣交出凌厲後勁, 有時信自己對眼好過信Dosage Index.

RM仔RyanMorre

註冊於: 20/08/2010
發帖數目: 452
發表於: 2012-05-06 on 10:35
Quote:

- 盡信書不如無書, "精靈騎士"上賽末段以風捲殘雲之勢贏Blue Grass Stakes (G1), 又駛乜理會DI 4.2 丫, 今場增程咪一樣交出凌厲後勁, 有時信自己對眼好過信Dosage Index.

起初我以為美國馬先係注重血統指數
以我所知大多數美國馬先有基礎分數, 所以一般歐洲馬都較為低分
由於我對血統指數仍在摸索階段中, 所以襯呢個機會向liup兄偷下師

我認為如果將血統指數套用去香港賽事度, 真係隨時10賭9輸

Profiles of RyanMorre   
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款