登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 20130130 谷草第一場五班 2200米
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 下一頁 )
Author 20130130 谷草第一場五班 2200米
h7667

註冊於: 19/09/2011
發帖數目: 140
發表於: 2013-01-29 on 16:58
9, 10, 11铁角
9号 - 像SAM兄所说, 同程有赛绩支持, 马房操练积极(今次出赛前有试草闸), 首选.
10 - 近两场有迴光之勇, 路程也是首本的, 配脚.
11 - 上场小弟已用此马作位置Q胆, 今次不可能不选呢 (需更加小心10号是出击还是摇旗呐喊而已)

P.S. - 听晚小方5只实力很强, 随时连场数糊, 各位可多加留意! 祝好运!

Profiles of h7667   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2013-01-29 on 17:23
我就咁睇,依場五班馬應該各為其主,應該唔會跑得好肉酸,我仲未研究,稍後再補充!

Profiles of JimmyMa   
上盤alwayswin2004

註冊於: 27/03/2010
發帖數目: 639
發表於: 2013-01-29 on 17:51
第五班 老傷病弱殘跑長途2200米, 真路鬥扒,吼實輕磅馬應比較著數掛.

步如飛而家大熱, 233場同程113磅第5. 而奪目星光117磅第6. 輸比步如飛2馬位.
該埸馬會走勢評述為:
步如飛 - 居中間之後位置,走第二疊,有遮擋。直路彎移出外疊,直路上穩步上前,未能構成威脅。
奪目星光 - 居中間位置,走內欄,極具爭勝希望。跑過一百五十米處後力竭。

今次步如飛115磅而奪目星光113磅, 來回差了6磅.

上仗奪目星光沙田首次入第4名, 馬會走勢評述為:
出閘時被碰撞,居中間位置,走第三疊,有遮擋。開始轉直路彎時移出外疊。末段走勢強勁。

奪目星光5歲只跑了14仗, 用得比較小. 上仗首次入第4名, 希望再進一步吧. 有分頭冷贏冷位可一博.

Profiles of alwayswin2004   
RodRod

註冊於: 05/10/2003
發帖數目: 292
Hong Kong
發表於: 2013-01-29 on 18:00
Quote:

On 2013-01-29 17:51, alwayswin2004 wrote:
第五班 老傷病弱殘跑長途2200米, 真路鬥扒,吼實輕磅馬應比較著數掛.

步如飛而家大熱, 233場同程113磅第5. 而奪目星光117磅第6. 輸比步如飛2馬位.
該埸馬會走勢評述為:
步如飛 - 居中間之後位置,走第二疊,有遮擋。直路彎移出外疊,直路上穩步上前,未能構成威脅。
奪目星光 - 居中間位置,走內欄,極具爭勝希望。跑過一百五十米處後力竭。

今次步如飛115磅而奪目星光113磅, 來回差了6磅.

上仗奪目星光沙田首次入第4名, 馬會走勢評述為:
出閘時被碰撞,居中間位置,走第三疊,有遮擋。開始轉直路彎時移出外疊。末段走勢強勁。

奪目星光5歲只跑了14仗, 用得比較小. 上仗首次入第4名, 希望再進一步吧. 有分頭冷贏冷位可一博.

終於有人同路,應該有分頭,榮仔騎隻11唔騎隻青光眼,再加埋霍霍操過又唔騎,應該嚇走好多人。但我估臨尾會有大注飛。

Profiles of Rod   
亂買sir (hinchung)hinchung

註冊於: 26/10/2005
發帖數目: 4079
發表於: 2013-01-29 on 18:23
呢個方法好呀!
不如以後都係咁開post啦!
等我轉個頭開埋其他post先!

Profiles of hinchung   
修叔shimari

註冊於: 10/01/2004
發帖數目: 1535
發表於: 2013-01-29 on 18:40
PM兄,呢個想法很好,希望你持之以恆,繼續主持呢個專屬帖子,如果你為自己個帖命名,可能將會更起勁。我又OLD又OUT勒,以後要靠你地D年輕既一代發光發熱。希望各位新舊船員可以踴躍發言,分享自己對賽事、賽駒既想法,禁就功德無量。阿門。

今季五班谷草2200,只舉行了兩場,一對騎練贏晒兩場,就係潘蘇合作既「更捷勝」。

今次二人分道揚鑣,就睇下呢對騎練成績點啦。

潘頓同阿沈合作隻「眨眨」,相信大家都知道馬主係舊年上左街市既「米難眨」個老細。隻馬由大摩引入,又由大摩放棄,跟住由阿沈接手降到落最低班。據傳媒報導,馬主對賽馬不太熱衷,估計藉晉身馬主,結交更多達官貴人,加強人際網絡。

今季阿沈憑「朗天」、「喜欣賞」係同程分別跑過第二,睇下佢可唔可以化腐朽為神奇。

之前,本人主題帖提過阿蘇,竟然連「奪綵奇兵」都退埋,睇泥佢對自己馬房未來一兩季前景都非常樂觀,加下起完孖,又急急腳走去新西蘭拍賣會買馬,睇下今晚表現又點。之前提過,近季阿蘇都係一月份之星,果然不是浪得虛名。今晚賽事係一月份LAST DAY,就算頭馬數字已經畢業上岸,都應該谷埋佢架勒(我諗)。

今晚兩匹都配晒徒弟,睇下呢對師徒爭唔爭氣勒。

呼~PM兄,我交足功課嫁勒,但唔好以為我D料好似好堅,其實係山埃泥架,祝各船員好運。

Profiles of shimari   
Lijingbo

註冊於: 17/09/2012
發帖數目: 704
發表於: 2013-01-29 on 18:50
Quote:

On 2013-01-29 14:39, samana wrote:
李金宝,係第一场呀,吴搭八呀!

肥仔,我都中意何良果隻,不過吴係馬,係人。。。。。
依场有根据長力马不多,依隻野上次勝同程带協小弟威威,加左十分後—直按兵不動,今次走返同程负輕,配上飛机雄,我中意到不得了,理论上除B加减體重會机高的,爪过小弟心急,有赔率不放手了!

系握看错了

Profiles of Lijingbo   Email Lijingbo   
elson2012

註冊於: 06/07/2012
發帖數目: 839
發表於: 2013-01-29 on 19:24
小弟看好成哥匹幻影,上季一冠一亚都使用相同配备,上场跑泥当试闸,同场休息最长正好跑长途,操练上应该没问题(如错请占SIR指正),刚周日成哥专程为其拍跳,配上合作成功率高D的高人,有埋站站拉快步速,更利其后上优势,赔率应有分头,看下能否试出彩虹。脚就捡6、9、10啦

Profiles of elson2012   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2013-01-29 on 19:45
Quote:

On 2013-01-29 17:23, JimmyMa wrote:
我就咁睇,依場五班馬應該各為其主,應該唔會跑得好肉酸,我仲未研究,稍後再補充!

睇过啲操練,依場我睇好1.4.10
1號今次唔會再放頭跑,操練係新哥最新搏馬手法,佢最叻就係5班贏馬!
4號成哥肯星期日擒上去操隻5班馬,仲有加多隻延遲補入開路,鬥志明顯!
10號全場操練最好依隻,上場操不對辦都如狼似虎,良哥地頭,冇得唔拖佢!

Profiles of JimmyMa   
elson2012

註冊於: 06/07/2012
發帖數目: 839
發表於: 2013-01-29 on 19:56
Quote:

On 2013-01-29 19:45, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2013-01-29 17:23, JimmyMa wrote:

睇过啲操練,依場我睇好1.4.10
1號今次唔會再放頭跑,操練係新哥最新搏馬手法,佢最叻就係5班贏馬!
4號成哥肯星期日擒上去操隻5班馬,仲有加多隻延遲補入開路,鬥志明顯!
10號全場操練最好依隻,上場操不對辦都如狼似虎,良哥地頭,冇得唔拖佢!

哈,小弟唔小心撞中占SIR两只马

Profiles of elson2012   
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款