登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> RM己見
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author RM己見
RM仔RyanMorre

註冊於: 20/08/2010
發帖數目: 452
發表於: 2013-10-02 on 12:09
剛賽日開POST提供"榮耀假日"只能獲亞, 受注時見大熱心情已減了一半, 但無論如何此馬仍有進步空間, 若繼續報爭千四抑或增程千六, 闖凱旋門指日可待。

今次則介紹10月6日-四班千八米(蓮花盛放)
此馬今季轉投徐雨石馬房可望更進一步, 無論海外賽績抑或本地上陣賽績都顯示長優於短。上仗初配硬功師傅田泰安再爭谷1650, 先漏閘後追至九百米左右再追貼主馬群包尾位置, 直路只輸2.3/4馬位, 狀態已有。
回看田草千八米所造出時間雖慢, 但要留意其敗仗都是遇上慢步速、古怪步速或者沿途外疊以致末段力弱, 此馬途中遇突發事便會亂龍。

而今場賽事只有十匹參戰馬, 驟眼看今場有半數馬都會是以慣常前置型跑法競逐, 馬群應不會有擁擠對此馬相當好跑。近日田泰安再試閘並快操, 續配的話需多加留意。

Profiles of RyanMorre   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2013-10-02 on 14:54
Quote:

On 2013-10-02 12:09, RyanMorre wrote:
剛賽日開POST提供"榮耀假日"只能獲亞, 受注時見大熱心情已減了一半, 但無論如何此馬仍有進步空間, 若繼續報爭千四抑或增程千六, 闖凱旋門指日可待。

今次則介紹10月6日-四班千八米(蓮花盛放)
此馬今季轉投徐雨石馬房可望更進一步, 無論海外賽績抑或本地上陣賽績都顯示長優於短。上仗初配硬功師傅田泰安再爭谷1650, 先漏閘後追至九百米左右再追貼主馬群包尾位置, 直路只輸2.3/4馬位, 狀態已有。
回看田草千八米所造出時間雖慢, 但要留意其敗仗都是遇上慢步速、古怪步速或者沿途外疊以致末段力弱, 此馬途中遇突發事便會亂龍。

而今場賽事只有十匹參戰馬, 驟眼看今場有半數馬都會是以慣常前置型跑法競逐, 馬群應不會有擁擠對此馬相當好跑。近日田泰安再試閘並快操, 續配的話需多加留意。

RM仔,我个人認為你對賽馬認識真係不深,無論在賽績,近績,配搭,排位,各評馬家指數,依隻都肯定係大,次熱門之選,點會唔熱?依場馬韋達都跑哂出嚟啦!輸比強手都無話可說!就算我賽前睇好的鴻福,萊哥都為左韋達要去馬而要避左佢,點解我咁講,你地即管睇吓萊哥在轉彎入直路點走位就知,同其他搏馬時轉彎入直路點走作一比較,就好易睇到此場萊哥的戰意了!

Profiles of JimmyMa   

發表於: 2013-10-02 on 15:41
Quote:

On 2013-10-02 14:54, JimmyMa wrote:

RM仔,我个人認為你對賽馬認識真係不深,無論在賽績,近績,配搭,排位,各評馬家指數,依隻都肯定係大,次熱門之選,點會唔熱?依場馬韋達都跑哂出嚟啦!輸比強手都無話可說!就算我賽前睇好的鴻福,萊哥都為左韋達要去馬而要避左佢,點解我咁講,你地即管睇吓萊哥在轉彎入直路點走位就知,同其他搏馬時轉彎入直路點走作一比較,就好易睇到此場萊哥的戰意了!

Jim Sir, 首先我對賽馬認識一定無在座咁多人師兄咁深。我亦知道今仗榮耀假日一定會成熱門, 不過我心入面嘅熱門係5-6倍, 而並非3.2倍。
想番......
13號藍雪山該日有跑道形勢及路程贏馬支持, 3.1倍
10號好靚仔千四米有2W1Q數據支持, 潘頓棄騎, 7.8倍
6號萬事勇初上千四欠路程根據, 9.5倍
9號榮耀假日初上千四欠路程根據, 韋達全日只一隻入圍, 3.2倍

剩係睇以上表面野, 榮耀假日3.2倍實屬不值

rickytlb

註冊於: 20/12/2009
發帖數目: 4020
發表於: 2013-10-02 on 16:13
Quote:

On 2013-10-02 15:41, RyanMorre wrote:
Quote:

On 2013-10-02 14:54, JimmyMa wrote:

Jim Sir, 首先我對賽馬認識一定無在座咁多人師兄咁深。我亦知道今仗榮耀假日一定會成熱門, 不過我心入面嘅熱門係5-6倍, 而並非3.2倍。
想番......
10號好靚仔千四米有2W1Q數據支持, 潘頓棄騎, 7.8倍
9號榮耀假日初上千四欠路程根據, 韋達全日只一隻入圍, 3.2倍

先修正RM仔達達仲有隻R3喜寶駒大熱入Q,好明白RM仔係以馬論馬,但更要明白騎者賽日若師公上身或大姨丈到或似綸仔果招儲精後射,咁就算隻馬數據上幾巴之乜閉,都會輸到投注者趴街碌地果隻。

Profiles of rickytlb   Email rickytlb     
修叔shimari

註冊於: 10/01/2004
發帖數目: 1535
發表於: 2013-10-02 on 18:06
占SIR,唔好提咩「九深一淺」個啲野嘞

RM仔,以上季蔡神同韋哥合作勝出頭馬賠率講,10倍以下勝出頭馬之中,五至六倍比率係相當低;
大約係五場。即係上季二人合作五十場勝利之中約一成。當中有幾場係泥地賽添。或者可以好粗疏咁理解,佢地既合作理論上......係越熱越穩。

再講匹馬。近兩季蔡潺既PP,成績真係每況愈下。再者,呢匹馬再出首仗鞍上人係小小蘇,都間接地反映馬匹係韋哥心中份量有幾多。又再者,以蔡神功力 ; 隻馬又係中短途馬既話,三仗內都交唔倒頭馬,都係銀樣臘槍頭(銀樣)機會好高。

純粹個人意見,勿插。「九淺一深」除外。

Profiles of shimari   
JimmyMa

Hongkong
發表於: 2013-10-02 on 18:10
Quote:

On 2013-10-02 15:41, RyanMorre wrote:
Quote:

想番......

13號藍雪山- 先唔講操練會死!依個馬房揾田少搏乜? 正如你講有跑道形勢及路程贏馬支持,駛唔駛揾個當紅炸子雞嚟跑,有韋達,萊哥,俊仔有排輪都未輪到佢!
10號好靚仔千四米有2W1Q數據支持, 潘頓棄騎, 7.8倍 - 係因為綸仔輸完隻啡燈獎金王,再輸埋華麗,啲人輸驚哂才唔敢再買才回冷!你查一查,由上季至今,大哥成有冇一日俾過3隻馬綸仔騎?

其實榮耀假日係主力所在,你睇韋達沿途走位幾機智就知,萊哥沿途跟住佢尾,直至榮耀假日在直路內閃,佢才望空係咁意騎吓!一切有片為證,慢慢再睇吓啦!

發表於: 2013-10-02 on 18:48
Quote:

On 2013-10-02 18:10, JimmyMa wrote:

13號藍雪山- 先唔講操練會死!依個馬房揾田少搏乜? 正如你講有跑道形勢及路程贏馬支持,駛唔駛揾個當紅炸子雞嚟跑,有韋達,萊哥,俊仔有排輪都未輪到佢!
10號好靚仔千四米有2W1Q數據支持, 潘頓棄騎, 7.8倍 - 係因為綸仔輸完隻啡燈獎金王,再輸埋華麗,啲人輸驚哂才唔敢再買才回冷!你查一查,由上季至今,大哥成有冇一日俾過3隻馬綸仔騎?

其實榮耀假日係主力所在,你睇韋達沿途走位幾機智就知,萊哥沿途跟住佢尾,直至榮耀假日在直路內閃,佢才望空係咁意騎吓!一切有片為證,慢慢再睇吓啦!

由騎師跑步賽韋達扶萊哥起身, 今季都知會捉到條路
至於好靚仔 之前賽績唔標青, 今場慳慳埋埋最後200望空爆贏榮耀仔, 成王敗寇, 榮耀仔係我今季先開始留意嘅馬, 會比多兩次機會佢。

JimmyMa

Hongkong
發表於: 2013-10-02 on 19:36
Quote:

On 2013-10-02 18:48, RyanMorre wrote:
Quote:

On 2013-10-02 18:10, JimmyMa wrote:

至於好靚仔 之前賽績唔標青, 今場慳慳埋埋最後200望空爆贏榮耀仔, 成王敗寇, 榮耀仔係我今季先開始留意嘅馬, 會比多兩次機會佢。

小組告誡韋達,儘管小組接受「事事為王」在直路早段的確嚴重內閃,然而,跑過三百米處時該駒似乎能被駕馭,他應比是次更早開始催策該駒。小組進一步告誡他,他日後必須確保以令人無可置疑的方式策騎坐騎。

其實昨日韋/萊都有唔少好戲,睇吓跟住嚟又會點?
你曾大字品匙的快樂時光又來了!轉場,轉路程,如果再轉埋大口湯騎,就係我下注之時了!以馬輪馬的觀點,祗可以間中點綴吓!跑馬8成以上都是人為,如果要以馬論馬,就要空馬跑就可以!

發表於: 2013-10-02 on 19:54
Quote:

On 2013-10-02 19:36, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2013-10-02 18:48, RyanMorre wrote:
Quote:

小組告誡韋達,儘管小組接受「事事為王」在直路早段的確嚴重內閃,然而,跑過三百米處時該駒似乎能被駕馭,他應比是次更早開始催策該駒。小組進一步告誡他,他日後必須確保以令人無可置疑的方式策騎坐騎。

你曾大字品匙的快樂時光又來了!轉場,轉路程,如果再轉埋大口湯騎,就係我下注之時了!以馬輪馬的觀點,祗可以間中點綴吓!跑馬8成以上都是人為,如果要以馬論馬,就要空馬跑就可以!

跑馬係人為, 呢點唔到我唔承認。

快樂時光 有心玩到退熱先出擊, 咁玩法睇怕10倍以外啦, 睇你有冇耐力同財力同佢鬥嘅姐
方仔連王牌天合都拎埋過黎跑, 配合攻勢嘅話, 其餘連敗幾仗嘅馬定多加留意。
自動導航, jim sir又點睇呢?

JimmyMa

Hongkong
發表於: 2013-10-02 on 20:49
Quote:

On 2013-10-02 19:54, RyanMorre wrote:
Quote:

On 2013-10-02 19:36, JimmyMa wrote:
Quote:

Quote:

跑馬係人為, 呢點唔到我唔承認。

快樂時光 有心玩到退熱先出擊, 咁玩法睇怕10倍以外啦, 睇你有冇耐力同財力同佢鬥嘅姐
方仔連王牌天合都拎埋過黎跑, 配合攻勢嘅話, 其餘連敗幾仗嘅馬定多加留意。
自動導航, jim sir又點睇呢?

我對依隻馬真係冇乜認識,連係邊個馬房都未知,所以無可奉告!其實跑馬同練馬師係鬥耐性係必然事,俾你地睇到隻好嘢,就係要輸到你地唔敢買,佢就嚟!至於你話財力,就見仁見智,快樂時光明知超級,但出兩次我都冇買,劏雞焉用牛刀,係5班用大口湯都夠殺有餘啦!今次由快活谷1650轉跑沙田1200, 如果再轉埋大口湯想我唔買都好難了!

Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款