登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 6.10.2013 提供
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 6.10.2013 提供
RM仔RyanMorre

註冊於: 20/08/2010
發帖數目: 452
發表於: 2013-10-04 on 16:37
第一場 2 蓮花盛放 7 手機皇 10 齊大勝 8 真綵

2 蓮花盛放:田優於谷, 班底夠高, 狀態已有, 箭頭於此.
7 手機皇:千八正宗, 除去眼罩, 力保一席.
10 齊大勝:大閘三段, 似模似樣.
8 真綵:長優於短, 大幅增程, 博你唔信, 最佳冷腳.

第二場 3 開心凱旋 1 自動導航 2 文武精神 11 寶樹嘉盈

3 開心凱旋:馬仔細細, 仍肯做野.
1 自動導航:終於增程, 熱避冷敲.
2 文武精神:李廄寶藏, 仍有價位.
11 寶樹嘉盈:健康正常, 第四選擇.

第三場 8 快樂時光 2 正能量 11 宇宙良駒 5 豐彩人生

8 快樂時光:唯一輸得最近的路程, 執一檔可反先.
2 正能量:口勁仍重, 情緒緊張, 只宜配腳.
11 宇宙良駒:經常接近, 表現穩定.
5 豐彩人生:跑法主動, 已見狀態.

第四場 1 勝飛 6 順利昇 5 財寶星 10 大熊貓

1 勝飛:當日不利後追兼十四檔情況下, 追回一席季軍, 有分在手.
6 順利昇:連番大閘近期見好, 路程或稍短, 冷腳之選.
5 財寶星:檔劣縮住衝會更好.
10 大熊貓:試閘教馬, 騎練最佳拍檔, 加倍小心.

第五場 12 得掂 8 勁利多 1 迎風飄揚 6 美的人生

12 得掂:晨操相當墜手, 一檔配欄王, 今鋪唔撚得掂喇.
8 勁利多:質素超四班, 惟檔位累事, 與同母哥哥”美的人生”同場.
1 迎風飄揚:新勝馬再衝擊同程, 磅重只作配.
6 美的人生:郭太係保良局副主席, 陰謀論是也?!

第六場 9 信眼光 4 貝連利 1 大行情 7 信是有緣

9 信眼光:安國倫揀騎, 轉投蔡廄更進一步, 同場韋達冇馬都唔騎.
4 貝連利:步闊帶勁, 血統宜長, 初出憑新鮮感可博一席.
1 大利情:三落四, 上季多番接近, 雖磅重靠班底搭夠.
7 信是有緣:檔劣配歐洲騎師, 熱門只宜作配.

第七場 7 福爾摩斯 5 佳運寶 1 熱爆男 2 好好機會 3 綠色威

7 福爾摩斯:上季連續兩戰抽十四檔仍可入位, 韋達一早過檔, 今仗最佳機會.
5 佳運寶:最後拍跳, 神態輕鬆.
1 熱爆男:泥地表現出色, 血統顯示草地一樣掂!
2 好好機會:同場無快馬燒, 放入一席未定.
3 綠色威:晨操見醒神, 人馬曾合作獲季.

第八場 3 積多福 7 飲食之星 9 飛躍成功 4 根深柢固

3 積多福:上季曾敗於泡泡小子、愛將蹄下, 李廄寶藏, 老苗開齋馬.
7 飲食之星:上仗出閘失先機, 理應三班難留.
9 飛躍成功:馬有質素, 惟英國種跑短於此有點輸蝕.
4 根深柢固:腳法急密, 惟後腳出得唔靚, 純博冷腳.

第九場 7 駿馬名駒 10 陽明星星 9 風雲 12 誠信寶駒

7 駿馬名駒:若非場地不利後追於此力足言勝.
10 陽明星星:與7號一對表現突出, 加13分仍無懼.
9 風雲:近況佳且三班曾入Q, 十四檔惟懼昌叔遊馬河.
12 誠信寶駒:三班有得跑, 形勢卻不利.

第十場 3 天合 10 醒目波幅 6 川河猛駒 2 芙蓉之寶

3 天合:級數最高, 長直路啱追.
10 醒目波幅:擺前擺後都掂, 仍未摸頂.
6 川河猛駒:韋達肯騎, 邊線機會.
2 芙蓉之寶:評分新高, 馬勇仍可作配.

凱旋門大賽則籌劃當中, 希望能與大家分享.

Profiles of RyanMorre   
龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2013-10-04 on 17:46
一場 齊大勝

二場 文武精英
千杯豪情

三場 飛馬之威
快樂時光
豐彩人生

四場 無重心

五場 競駿才子
得掂
迎風飄揚
大家贏

六場 駕寶
大行情

七場 幸運勝
好好機會
綠色威

八場 積多福
飲食之星
卡加大師

九場 太陽戰士
陽明星星
駿馬名駒

十場 醒目波幅
芙蓉之寶
御皇鷹

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
勝源fraksy

註冊於: 15/02/2003
發帖數目: 375
發表於: 2013-10-04 on 18:51
RM仔,見你甘有心機每場比四隻簡評,比個Like你先. 但心機有,風格未見有,貼士準唔準其次,留底個深刻印象比人先最重要. 見你最近都好勇躍留這,可能都係度摸索緊,儘管分享以下各DB師兄比我既風格印象:

Jim Sir – 操練部署陰毛論專家
嬴兄(俗稱刀哥) – 之前講開步速,但正如PM話今季好似無晒也睇甘,齊比料無睇頭.
PM – HKDB摩連奴
河馬 – 賽馬熱誠度高,個基金雖然未有進帳,但累敗累戰,值得加許.
Ricky生 – 無里頭抽水王, 我想用吳孟達角色來形客,請見諒.
文武- 數據王.
RM仔- 開頭以為你講血統,但而家覺得又好似唔係,角色有D混淆了.

當然還有好多DB兄弟各據風格不能儘錄.以上只是我個人對以上brother既印象,不喜可以任插.
希望籍此可以比到d靈感沖擊你

Profiles of fraksy   
RM仔RyanMorre

註冊於: 20/08/2010
發帖數目: 452
發表於: 2013-10-04 on 19:04
Quote:

On 2013-10-04 18:51, fraksy wrote:
RM仔,見你甘有心機每場比四隻簡評,比個Like你先. 但心機有,風格未見有,貼士準唔準其次,留底個深刻印象比人先最重要. 見你最近都好勇躍留這,可能都係度摸索緊,儘管分享以下各DB師兄比我既風格印象:

嬴兄(俗稱刀哥) – 之前講開步速,但正如PM話今季好似無晒也睇甘,齊比料無睇頭.
河馬 – 賽馬熱誠度高,個基金雖然未有進帳,但累敗累戰,值得加許.
Ricky生 – 無里頭抽水王, 我想用吳孟達角色來形客,請見諒.
文武- 數據王.
RM仔- 開頭以為你講血統,但而家覺得又好似唔係,角色有D混淆了.

當然還有好多DB兄弟各據風格不能儘錄.以上只是我個人對以上brother既印象,不喜可以任插.

先多謝勝源師兄意見,
一開始到呢個平台時, 我會著重睇新馬並研究血統, 但經jim sir話齋, 跑都未跑, 講黎無用
諗落今季會集中以操練正常嘅新馬作研究優先

而如果一隻馬轉路程 / 初出我先會詳盡解釋。
若然跑開嘅馬大家都識晒實力時再講又有點無謂, 將來我會對此作出改善
至於小弟其實都不斷參考緊血統派-魯賓遜師兄點去寫馬, 希望提升自己嘅知識。

Profiles of RyanMorre   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2013-10-04 on 19:12
Quote:

On 2013-10-04 18:51, fraksy wrote:

文武- 數據王.

勝源兄,我一向唔承認我係陰毛論,我嘅理據係有白紙黑字,分分鐘可以遞上法庭打官司!好似我話隻鷹之團會死火,完全係近三季肥文罕有一次嘅手法,我係我FACEBOOK一早亦講左乜嘢問題,完全唔係什麼陰毛論!大部份嘅人,一般都有慣性,有啲人冇花時間,心機去慢慢研究每個人嘅特點,就會話人係陰毛論,因為佢唔識睇就祗好咁講!好似我話,祗要俾兩個禮拜嘅操練時間俾我睇,我就會知道隻馬係邊個馬房,你估當今馬壇有幾多人可以做得到呢?

Profiles of JimmyMa   
龍王kamchung

註冊於: 17/09/2005
發帖數目: 1700
發表於: 2013-10-04 on 20:13
英之團跑讓磅賽133磅.使咩睇操練.第一只飛起佢啦,如果平磅賽你睇下佢贏唔贏。

Profiles of kamchung   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List  
文武geniusalex

註冊於: 13/08/2002
發帖數目: 1904
發表於: 2013-10-05 on 04:06
Quote:

文武- 數據王.

勝源兄的意見我甚為同意...hkdb的馬友大都非一般馬迷...隨便交出一兩隻貼士人人都懂(當然..若你次次畀幾隻大冷門都無W有P就另計..到時你齋畀號數都當你是神)...若RM能自成一格...必更可讀..共勉

Profiles of geniusalex   Email geniusalex   
rickytlb

註冊於: 20/12/2009
發帖數目: 4020
發表於: 2013-10-05 on 08:22
Quote:

文武- 數據王.

能為兄台坐上客
已留心中一席位
豈敢班門來弄斧
目標一致凱旋歸

既然俾勝源兄你識穿咗,咁我就開門見山、明正言順向勝源兄你抽吓水先,明日賽事揀兩場每場一隻必入三甲馬,大熱不拘,唔知勝源兄你有冇性趣搞搞佢呢?若真拍板再開新主題跟進細節。

Profiles of rickytlb   Email rickytlb     
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2013-10-05 on 10:39
[quote]
On 2013-10-04 19:04, RyanMorre wrote:
Quote:

文武- 數據王.

先多謝勝源師兄意見,
一開始到呢個平台時, 我會著重睇新馬並研究血統, 但經jim sir話齋, 跑都未跑, 講黎無用

若然跑開嘅馬大家都識晒實力時再講又有點無謂, 將來我會對此作出改善
至於小弟其實都不斷參考緊血統派-魯賓遜師兄點去寫馬, 希望提升自己嘅知識。
[/quote
RM仔,我俾你嘅意見就係魯兄嘅就唔好學啦!依個祗係紙上談兵遮!不如學吓子健點樣睇操練把啦!雖然佢睇嘅操練仲未夠深入,但足夠提出一啲操練資料,令佢出位而揾到啖食了!

Profiles of JimmyMa   
Lijingbo

註冊於: 17/09/2012
發帖數目: 704
發表於: 2013-10-05 on 11:26
[quote]
On 2013-10-05 10:39, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2013-10-04 19:04, RyanMorre wrote:
Quote:

文武- 數據王.

先多謝勝源師兄意見,

[/quote
RM仔,我俾你嘅意見就係魯兄嘅就唔好學啦!依個祗係紙上談兵遮!不如學吓子健點樣睇操練把啦!雖然佢睇嘅操練仲未夠深入,但足夠提出一啲操練資料,令佢出位而揾到啖食了!

RM你仲吾快D拜师

Profiles of Lijingbo   Email Lijingbo   
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款