登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

香港賽馬
管理員: shlee, stojkovic, evanslam, randysiu, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 香港賽馬 >> 6.10.2013 提供
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 )
Author 6.10.2013 提供
RM仔RyanMorre

註冊於: 20/08/2010
發帖數目: 452
發表於: 2013-10-05 on 11:34
[quote]
On 2013-10-05 10:39, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2013-10-04 19:04, RyanMorre wrote:
Quote:

On 2013-10-04 18:51, fraksy wrote:
RM仔,見你甘有心機每場比四隻簡評,比個Like你先. 但心機有,風格未見有,貼士準唔準其次,留底個深刻印象比人先最重要. 見你最近都好勇躍留這,可能都係度摸索緊,儘管分享以下各DB師兄比我既風格印象:

Jim Sir – 操練部署陰毛論專家
嬴兄(俗稱刀哥) – 之前講開步速,但正如PM話今季好似無晒也睇甘,齊比料無睇頭.
PM – HKDB摩連奴
河馬 – 賽馬熱誠度高,個基金雖然未有進帳,但累敗累戰,值得加許.
Ricky生 – 無里頭抽水王, 我想用吳孟達角色來形客,請見諒.
文武- 數據王.
RM仔- 開頭以為你講血統,但而家覺得又好似唔係,角色有D混淆了.

當然還有好多DB兄弟各據風格不能儘錄.以上只是我個人對以上brother既印象,不喜可以任插.
希望籍此可以比到d靈感沖擊你

先多謝勝源師兄意見,
一開始到呢個平台時, 我會著重睇新馬並研究血統, 但經jim sir話齋, 跑都未跑, 講黎無用
諗落今季會集中以操練正常嘅新馬作研究優先

而如果一隻馬轉路程 / 初出我先會詳盡解釋。
若然跑開嘅馬大家都識晒實力時再講又有點無謂, 將來我會對此作出改善
至於小弟其實都不斷參考緊血統派-魯賓遜師兄點去寫馬, 希望提升自己嘅知識。
[/quote
RM仔,我俾你嘅意見就係魯兄嘅就唔好學啦!依個祗係紙上談兵遮!不如學吓子健點樣睇操練把啦!雖然佢睇嘅操練仲未夠深入,但足夠提出一啲操練資料,令佢出位而揾到啖食了!

Jim sir, 其實我心入面有一個理論, 雖然唔知算唔算自己風格。不過希望講出黎比大家聽下

我最初係寫血統, 但我發覺齋睇血統並非一本通書睇到老。所以如果一場馬入面全部都係老對手, 我就依靠賽績/晨操(因為今季有所謂每日晨操片段)去睇哪一匹有態(都係盲摸摸)。
如果一場馬有初出馬, 我就會以血統為基礎再睇操練(只係睇番有冇缺課之類, 並非如jim sir神級睇)/試閘去分析隻初出馬能否有機會挑戰一眾舊馬並推測匹馬前景如何等。

所以唔知係咪呢個原因令大家覺得我角色有點混淆。

Profiles of RyanMorre   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2013-10-05 on 11:55
[quote]
On 2013-10-05 11:34, RyanMorre wrote:
[quote]
On 2013-10-05 10:39, JimmyMa wrote:
Quote:

On 2013-10-04 19:04, RyanMorre wrote:
Quote:

On 2013-10-04 18:51, fraksy wrote:
RM仔,見你甘有心機每場比四隻簡評,比個Like你先. 但心機有,風格未見有,貼士準唔準其次,留底個深刻印象比人先最重要. 見你最近都好勇躍留這,可能都係度摸索緊,儘管分享以下各DB師兄比我既風格印象:

嬴兄(俗稱刀哥) – 之前講開步速,但正如PM話今季好似無晒也睇甘,齊比料無睇頭.
河馬 – 賽馬熱誠度高,個基金雖然未有進帳,但累敗累戰,值得加許.
Ricky生 – 無里頭抽水王, 我想用吳孟達角色來形客,請見諒.
文武- 數據王.
RM仔- 開頭以為你講血統,但而家覺得又好似唔係,角色有D混淆了.

當然還有好多DB兄弟各據風格不能儘錄.以上只是我個人對以上brother既印象,不喜可以任插.

先多謝勝源師兄意見,
一開始到呢個平台時, 我會著重睇新馬並研究血統, 但經jim sir話齋, 跑都未跑, 講黎無用

若然跑開嘅馬大家都識晒實力時再講又有點無謂, 將來我會對此作出改善
至於小弟其實都不斷參考緊血統派-魯賓遜師兄點去寫馬, 希望提升自己嘅知識。
[/quote
RM仔,我俾你嘅意見就係魯兄嘅就唔好學啦!依個祗係紙上談兵遮!不如學吓子健點樣睇操練把啦!雖然佢睇嘅操練仲未夠深入,但足夠提出一啲操練資料,令佢出位而揾到啖食了!

Jim sir, 其實我心入面有一個理論, 雖然唔知算唔算自己風格。不過希望講出黎比大家聽下

我最初係寫血統, 但我發覺齋睇血統並非一本通書睇到老。所以如果一場馬入面全部都係老對手, 我就依靠賽績/晨操(因為今季有所謂每日晨操片段)去睇哪一匹有態(都係盲摸摸)。
如果一場馬有初出馬, 我就會以血統為基礎再睇操練(只係睇番有冇缺課之類, 並非如jim sir神級睇)/試閘去分析隻初出馬能否有機會挑戰一眾舊馬並推測匹馬前景如何等。

所以唔知係咪呢個原因令大家覺得我角色有點混淆。
[/quote
RM仔,首先你要明白一隻馬血統如何高都好,沒有練馬師悉心安排操練配合硬料,你認為有用嗎?我一樣有參考血統,但祗限於當我睇到隻馬操練有特別,我就會去睇佢嘅血統!

Profiles of JimmyMa   
文武geniusalex

註冊於: 13/08/2002
發帖數目: 1904
發表於: 2013-10-05 on 13:43
[quote]
Quote:

Quote:

文武- 數據王.

先多謝勝源師兄意見,

[/quote

子健既晨操分析文章..的確係突破左舊有的模式...準唔準一回事..起碼包裝一流..

Profiles of geniusalex   Email geniusalex   
勝源fraksy

註冊於: 15/02/2003
發帖數目: 375
發表於: 2013-10-05 on 18:45
Quote:

On 2013-10-05 08:22, rickytlb wrote:
Quote:

文武- 數據王.

能為兄台坐上客
已留心中一席位
豈敢班門來弄斧
目標一致凱旋歸

既然俾勝源兄你識穿咗,咁我就開門見山、明正言順向勝源兄你抽吓水先,明日賽事揀兩場每場一隻必入三甲馬,大熱不拘,唔知勝源兄你有冇性趣搞搞佢呢?若真拍板再開新主題跟進細節。

好主題你開後我會放底兩隻

Profiles of fraksy   
RM仔RyanMorre

註冊於: 20/08/2010
發帖數目: 452
發表於: 2013-10-05 on 21:32
Quote:

On 2013-10-05 11:55, JimmyMa wrote:

RM仔,首先你要明白一隻馬血統如何高都好,沒有練馬師悉心安排操練配合硬料,你認為有用嗎?我一樣有參考血統,但祗限於當我睇到隻馬操練有特別,我就會去睇佢嘅血統!

Jim sir, 我明白到一隻馬血統高唔代表成就好, 因為跑馬嘅野係人為因素
譬如雄心威龍繼續擺係前馬房成就一定唔會高
譬如某個種外國好出名, 但運度香港未必適應
所以我睇血統 個心入面有個秤。

正如我所講嘅操練/晨操/試閘中左睇右睇就會秤左個前景出黎

Profiles of RyanMorre   
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款