登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

河馬仔專欄
管理員: hiphip3678

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 河馬仔專欄 >> 10/2高班賽分析(第6,8場)
Go to Page ( 1 | 2 | 3 下一頁 )
Author 10/2高班賽分析(第6,8場)
河馬仔hiphip3678

註冊於: 30/08/2004
發帖數目: 6147
發表於: 2007-02-08 on 12:02
今之有場大賽百週年紀念銀瓶,但總係覺得呢場馬好似冇乜重心,上搵番D年宵洗費都唔知得唔得...........

仲有一件事想多謝MML兄同LIUP兄指導下小弟,希望能夠在未來在分析同節目中有所進步啦!

仲有多謝埋楊駿同魔術師兩位電台老拍擋啦!

第6場 第二班 B+2 1200米 080-100
1.魔術師-初出路短唔多信,信呢度位魔術師好過
2.青蝠王-阿巫都唔要磅又重都係冇計
3.皇帝出巡-千二肯定好過上次但又排十四檔最驚唔夠隻新馬跑
4.叻蝦王-落到呢度跑跑番千二強配作配較宜
5.威武雄獅-隻馬唔易騎今仗再縮但驚騎師騎唔郁
6.寶樹友盈-上場唔係被條鞭阻一阻都有Q今仗加長少少要贏都冇乜難度
7.水星-咪搞
8.孖寶神駒-同種應該會較易適應操練亦見水準但有一場RUN會好
9.又快又勁-真係唔知佢係唔係唔識跑田草加上連場衝落得個近字唔敢博
10.聰明小子-仍然未夠
11.金獅駿將-檔雖外但今仗可倚靠磅輕走近
12.冠驊-仲未適應
13.極奇妙-田草跑落都唔多可能要番谷草較好
14.新強之寶-唔理嚕
是場心水:6.寶樹友盈-3.皇帝出巡-11.金獅駿將-4.叻蝦王
重點位置Q:3.皇帝出巡-6.寶樹友盈
十蚊雞精選:11.金獅駿將
"開台:賽馬WQT"-開心四連環
3,6,11膽拖2,4,5,8,9,13(共6注)

第8場 香港三級賽 B+2 1800米 百週年紀念銀瓶(讓賽) 090分以上
1.詩情畫意-隻馬慢慢來緊只要健康唔太有問題今仗雖負磅重都要兼顧
2.祝福-傷過後已唔見以往之衝勁睇多一陣先算
3.好利多-上場之表現已可接受今仗用回柏寶可施冷箭
4.小武士-上仗之第二捱到都算好但今仗要跑千八只敢趁勇拖
5.奮鬥心-雖然志叔唔要但用勝哥臨都可能會啱隻馬衝
6.喜得法-D對手冇咁強本來好好但勝哥操完唔要咁奇?
7.高智慧-千八冇咁有威力止於四四五五之間
8.萬事喜-田草難突破
9.確叻寶-上到一班都係威力減左希望小休後會近番D
10.豐富-見習生難跑D噃
11.領闖-人都換埋仲要跑田草可以唔理
12.全勝福星-後備補出省一場先
13.工程塑料-博跑打比但達叔做乜唔要架?
14.一定好-隻馬已頹
是場心水:3.好利多-1.詩情畫意-4.小武士-5.奮鬥心
重點位置Q:1.詩情畫意-3.好利多
十蚊雞精選:3.好利多
"開台:賽馬WQT"-開心四連環
1,3,4膽拖2,5,6,7,9,13(共6注)

Profiles of hiphip3678   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List    
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2007-02-08 on 15:26
Quote:

On 2007-02-08 12:02, hiphip3678 wrote:
......
仲有一件事想多謝MML兄同LIUP兄指導下小弟,希望能夠在未來在分析同節目中有所進步啦!
......
8.孖寶神駒-同種應該會較易適應操練亦見水準
有一場RUN會好
.....

指導? 咪咁歉la, 大家一齊討論交流意見姐. ^_^

撇開在港的試閘及陣上表現, 單睇來港前海外賽績, 「孖寶神駒」唔覺得比「寶樹友盈」弱喎.
達少一直有摸住隻「孖寶神駒」, 試閘都有些瞄頭, 今賽佢有冇可能棟錯馬架?

Profiles of liup   

發表於: 2007-02-08 on 15:51
Quote:

On 2007-02-08 15:26, liup wrote:
Quote:

On 2007-02-08 12:02, hiphip3678 wrote:
......
......
8.孖寶神駒-同種應該會較易適應操練亦見水準
有一場RUN會好
.....

指導? 咪咁歉la, 大家一齊討論交流意見姐. ^_^

撇開在港的試閘及陣上表現, 單睇來港前海外賽績, 「孖寶神駒」唔覺得比「寶樹友盈」弱喎.
達少一直有摸住隻「孖寶神駒」, 試閘都有些瞄頭, 今賽佢有冇可能棟錯馬架?

我都覺得呢隻馬都幾有form,如果達叔肯唔要寶樹要呢隻,我就一定會要番呢隻.所以今仗都拖番佢做四連環腳.
我諗呢隻馬下場都唔慌好分..............

Profiles of hiphip3678   ICQ Status  Add this uder to your ICQ Contact List    
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2007-02-08 on 20:36
[quote]
On 2007-02-08 15:26, liup wrote:
Quote:

.....

「孖寶神駒」之前草閘都 OK, 唔知點解到最近一次泥閘就非常重口, 前面走哂, 到終點前一百米開始轉弱。若以 Jan-2 大閘比較, 「寶樹友盈」那組快 1.2秒大勝而回, 加上初出有表現, 韋達放棄「孖寶神駒」都幾正常。

Profiles of MML   
上帝禁區joey909kl

註冊於: 13/05/2003
發帖數目: 2105
發表於: 2007-02-08 on 20:57
第6場D馬唔叻 孖寶神駒如果即博會近 等我返工問下余生去唔去先(KIDDING)

威武雄獅縮洛黎換一枇對手有得博
不過友盈汁個黃金位應該冇得輸 個名都COOL到爆

呢場就T單式膽友盈 <皇帝/威武雄獅/孖寶神駒/極奇妙

Profiles of joey909kl   Email joey909kl   Go to the user WebSite joey909kl     
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2007-02-08 on 21:16
Quote:

On 2007-02-08 20:57, joey909kl wrote:
第6場D馬唔叻 孖寶神駒如果即博會近 等我返工問下余生去唔去先(KIDDING)

威武雄獅縮洛黎換一枇對手有得博
不過友盈汁個黃金位應該冇得輸 個名都COOL到爆

呢場就T單式膽友盈 <皇帝/威武雄獅/孖寶神駒/極奇妙

威武雄獅 ... 計走勢好呀!最衰近兩次賽後都停操 2-3個禮拜, 嚇一嚇我。

Profiles of MML   
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2007-02-08 on 22:18
哈哈!!
此場祗是一場普通二班賽, 我又有另一个睇法:

1) 告仔2隻要揾到老巫和志叔助陣, 我個人為如果 容易贏, 都唔駛揾到佢2位出手.

2) 安哥痛錫馬如命, 素來您急佢唔急, 慢慢玩,
一出就搏命好似唔係佢性格.

3) 霍利時唔肯借徐仔俾告仔, 是否此馬也有一爭的
实力呢?

等我慢慢踱吓先!

Profiles of JimmyMa   

發表於: 2007-02-09 on 00:01
我都幾buyjimmyma兄個point.所以阿東呢場都兩隻有計.

cmyk

註冊於: 10/01/2005
發帖數目: 641
發表於: 2007-02-09 on 10:56
隻『又快又勁』唔好咩,冇人提既

Profiles of cmyk   
文武geniusalex

註冊於: 13/08/2002
發帖數目: 1904
發表於: 2007-02-09 on 11:25
計鬥志..寶樹友盈唔駛懷疑...因為近十年內的同主馬或相關馬幾乎都係逢出必拚....連續上名紀錄更是家常便飯...呢匹寶樹友盈初出即能上名證明證實唔簡單..今仗小弟覺得佢係呢場最穩陣

Profiles of geniusalex   Email geniusalex   
Go to Page ( 1 | 2 | 3 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款