登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

楊駿專欄
管理員: home, andrew410

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 楊駿專欄 >> 14/3/07 周三 八賽賽事分析
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 14/3/07 周三 八賽賽事分析
楊駿andrew410

註冊於: 09/09/2004
發帖數目: 7157
發表於: 2007-03-12 on 16:55
第二場五班一二○○米:「火流星」本身跑法被動,故至今仍未出頭。馬兒同程四戰兩亞一季一殿全入圍,近兩仗同程排劣檔仍可入位,表現已算不差,今戰有「贏得多」及「起得勁」搶頭,對這匹後上尺寸馬甚有利,加上檔位亦理想,有力出頭。「齊齊掂」上仗一千米排八檔飛快埋欄跑無蝕位,末段在「賽馬精神」外側望空愈衝愈勁,最後得第四敗於路短,今戰增程千二米更合發揮,可望威脅前駒。「贏得多」投李廄後演出穩定,千二米則不及一千米,今戰七位稍稍難跑,如騎者沿途找到遮擋的話仍可爭位。「好當家」三班同程曾排外檔後上入位,可拖一票。

第三場五班一六五○米:「勝德寶」終於重返五班一哩賽, 此馬過往曾一次角逐五班同程即勝,此馬配韋達最合拍,人馬至今合作六次,共取得一勝三位成績,今戰故劍重逢下絕對有穩位望贏實力。「彪形大漢」五班有利,季內多跑後狀態亦見回勇,同場無放頭馬下,此馬若守到三、四位,末段有力憑本身的均速性能與對手周旋。「好彩數」同程廿三戰十三度闖入前四名,演出尚算穩定,馬兒季內多番於四班同程所負不遠,今戰重返五班佔班利,回配贏馬拍檔高雅志可跑近。「神龍奏凱」上仗受阻仍得亞軍,馬兒過往有打疊好的紀錄,多追一次無妨。

第一場 7馬 必 威 3老少雙雄 6友 活 力 2拖 肥 糖
第二場 9火 流 星 2齊 齊 掂 1贏 得 多 4好 當 家
第三場 4勝 德 寶 2彪形大漢 1好 彩 數 10神龍奏凱 7精 圖
第四場 3心 歡 暢 4波 板 糖 11喜在心頭 1過關博士 6銀 鑽
第五場 7金 好 彩 3華 心 寶 11飛 捷 5龍騰駿馬 6利 是 鋒
第六場 3奇 寵 8育成明駒 9八 對 半 1有 志 者 12金 錢 豹
第七場 8鼓浪旋風 9虎虎生威 5富有心得 2快 步 速 7多 利 高
第八場 10好 芝 味 7安 進 6友誼第一 1零 用 錢

第三至七場選馬五匹,可搏孖三T。
第三至八場頭兩駒可搏六環彩。
第二和第三場乃筆者重心場次。

馬膽 第四場 3心 歡 暢
大題 勝 德 寶 彪形大漢 好 彩 數

Profiles of andrew410   
上帝禁區joey909kl

註冊於: 13/05/2003
發帖數目: 2105
發表於: 2007-03-12 on 19:26
我都覺得可以賭多次火流星
光頭佬連 紅運精英 都攪得正
呢匹有機 但係點解嚴顯強仲有得騎 唔用下湯智傑減磅~~~馬主係佢貴親

仲有想問~旅遊領隊今次用巫斯義會放喇掛
有志者明係跑得好快果個feel 最近兩場跟跑 今次洛班 汁埋1檔 賺埋披醒 有cover黃金3位 真係ua都話得~匹馬可以保持ma?
你正選奇寵近三場都貼欄同用力 6歲馬擔唔擔體力問題 同今次未必貼欄 反而育成明駒你又吹佢唔脹
上次二疊都得 新勝o既八對半 又10檔 走上黎難搵cover 又係難

Profiles of joey909kl   Email joey909kl   Go to the user WebSite joey909kl     
楊駿andrew410

發表於: 2007-03-12 on 20:13
我覺得「火流星」同「紅運精英」唔同,前者見底後者質新,我選佢做膽只因多馬放有步速,佢更好衝,而且今季兩排外檔晨早埋欄跑慳住位,最後入倒位表現唔差,今次檔位更好,理應提升名次。

「旅遊領隊」今季前速好似唔夠快,中長途馬縮程早段落腳快可能更難放,cover係有,但要睇騎師發揮了。

「有志者」等減分等到頸長,總場次177直路口外閃修正仲可以加速,已跑得唔差了,今次一檔應該快放喇。

「奇寵」過往多連拼,呢隻膽博博下,但無乜邊隻三甲穩,得佢似樣d,所以選佢。隻馬晨課仲好肯走的,單睇狀態未落,如你睇睇季初,隻馬無厘神氣的。

「育成明駒」以前無欄走即死,上仗無欄都第二,表現有進步,晨課蔡神仙操起來隻馬特別收歛,我覺得佢今季真係進步左。

「八對半」失運馬,陣上成日塞車,國際騎師賽果場九檔全程三疊跑都得,今次博博下的邊線腳,但李易達d新勝馬再出如分頭更佳可追多次,「特別」季內試過勝後第三,「有景」連捷,信攤路拖多票。

liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2007-03-13 on 11:57
Quote:

On 2007-03-12 20:13, andrew410 wrote:
我覺得「火流星」...我選佢做膽只因多馬放有步速,佢更好衝...

"前領型馬多, 利後上" 確是一個普遍認同的觀念....

曾經睇過一個鬼佬(所謂)步速專家(唔記佢個名)既分析, 純以pace pattern論不計其他偏差因素, 一場多前領型馬既賽事, 是否真的利後上, 還要看一些微觀因素, 佢既詳細論點論據已記不清楚, 好似係與以下情況有關:
(1) 該群前領型馬是否絕大部份有相若前速能力;
(2) 在該群前領型馬中, 有冇一匹既前速是較為顯著穾出;
(3) 又或者該批前領型馬中, 有冇一兩匹既前速較慢, 但相對地有較佳韌力....等等

小弟對步速係門外漢一名, 希望楊兄或其他專家們能就這方面賜教指引一下, 謝謝!

Profiles of liup   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2007-03-13 on 17:34
Quote:

On 2007-03-12 20:13, andrew410 wrote:
....「火流星」.....我選佢做膽只因多馬放有步速,佢更好衝,而且今季兩排外檔晨早埋欄跑慳住位,最後入倒位表現唔差,今次檔位更好,理應提升名次。
......

其實 Cl-5 HV-1200, 黎黎去去都係"新勝威"、"起得勁"、"贏得多" .... 做快放馬。今次有其中兩件, 但係佢地近期好似越黎越唔快, 近仗"起得勁"放唔出, "贏得多"仲留住跑添。
今次王志偉騎"起得勁", 可能會記錯佢係"新勝威", 放出黎跑, 但唔知快唔快 ..... 唔知"齊齊掂"定"快上快"會搶到個 box seat.
(P.S. 側聞前仗 ST-1200, 薛達褀對"快上快"好有信心, 結果跑輸咗。)

Profiles of MML   
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2007-03-13 on 17:48
Quote:

On 2007-03-13 17:34, MML wrote:
Quote:

....「火流星」.....我選佢做膽只因多馬放有步速,佢更好衝,而且今季兩排外檔晨早埋欄跑慳住位,最後入倒位表現唔差,今次檔位更好,理應提升名次。
......

其實 Cl-5 HV-1200, 黎黎去去都係"新勝威"、"起得勁"、"贏得多" .... 做快放馬。今次有其中兩件, 但係佢地近期好似越黎越唔快, 近仗"起得勁"放唔出, "贏得多"仲留住跑添。
今次王志偉騎"起得勁", 可能會記錯佢係"新勝威", 放出黎跑, 但唔知快唔快 ..... 唔知"齊齊掂"定"快上快"會搶到個 box seat.
(P.S. 側聞前仗 ST-1200, 薛達褀對"快上快"好有信心, 結果跑輸咗。)

季初我都對"快上快"都好有信心, 但現在我較希望佢增程千四或一六五O米.

Profiles of hkhorsetrack   
楊駿andrew410

發表於: 2007-03-13 on 17:48
Quote:

On 2007-03-13 17:34, MML wrote:
Quote:

......

希望隻「齊齊掂」唔會好似之前冼文諾座騎「川匯主帥」咁排好檔但走二疊啦。

cmyk

註冊於: 10/01/2005
發帖數目: 641
發表於: 2007-03-13 on 18:01
Quote:

On 2007-03-13 17:48, hkhorsetrack wrote:
Quote:

(P.S. 側聞前仗 ST-1200, 薛達?對"快上快"好有信心, 結果跑輸?。)

季初我都對"快上快"都好有信心, 但現在我較希望佢增程千四或一六五O米.

上場氣管內有痰抹左佢,
今次有黃金一檔追多鋪

Profiles of cmyk   
楊駿andrew410

發表於: 2007-03-13 on 18:14
Quote:

On 2007-03-13 17:48, hkhorsetrack wrote:
Quote:

Quote:

......

同你一樣,季初我貼過佢2次,但結果唔得,但個分夠反彈了。

賽馬救世協會hkhorsecharity

註冊於: 05/12/2006
發帖數目: 56
發表於: 2007-03-13 on 18:45
Quote:

"前領型馬多, 利後上" 確是一個普遍認同的觀念....

曾經睇過一個鬼佬(所謂)步速專家(唔記佢個名)既分析, 純以pace pattern論不計其他偏差因素, 一場多前領型馬既賽事, 是否真的利後上, 還要看一些微觀因素, 佢既詳細論點論據已記不清楚, 好似係與以下情況有關:
(1) 該群前領型馬是否絕大部份有相若前速能力;
(2) 在該群前領型馬中, 有冇一匹既前速是較為顯著穾出;
(3) 又或者該批前領型馬中, 有冇一兩匹既前速較慢, 但相對地有較佳韌力....等等

小弟對步速係門外漢一名, 希望楊兄或其他專家們能就這方面賜教指引一下, 謝謝!

所謂利後上,有無分利"幾後上"?例如利中前馬群,中後馬群,大後馬群,如果有得量化埋就好囉。

Profiles of hkhorsecharity   
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款