登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

楊駿專欄
管理員: home, andrew410

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 楊駿專欄 >> 9/4/07 周一 十一場賽事分析
Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 )
Author 9/4/07 周一 十一場賽事分析
JimmyMa

註冊於: 29/09/2006
發帖數目: 5345
Hongkong
發表於: 2007-04-13 on 11:28
Quote:

On 2007-04-12 17:52, MML wrote:
Quote:

On 2007-04-12 11:23, liup wrote:
Quote:

On 2007-04-12 04:24, MML wrote:
假設各駒機會相等 .... why not?

Haha~~ 我諗買"單一隻 P"既投注者會比買"一場買3隻W"既人精明得多, 所以前者機會率應該大過 3/14 lor.

認真少少, 除"假設各駒機會相等"外, 好似仲需要有其他假設, 例如(假設)頭三名都不會有平頭情況出現, 你這個 3/14 機會率才可以成立.

RE: 其他假設, 例如(假設)頭三名都不會有平頭情況出現....
哈哈!多謝提醒, 平頭 W, 平頭 3,4名 ..... 會影響派彩, 都是縮水; 如果是投注 W, 視乎中多少隻。
假設該場結果是"平頭雙冠軍", 我投注了3駒W, 若各駒機會相等, 我的命中機會率又是多少呢?會否蝕底了?

RE: 我諗買"單一隻 P"既投注者會比買"一場買3隻W"既人精明得多....
雖然我經常買"單一隻" 1W多P, 但我感受唔到自己係精明D, 只不過不同場合, 不同形勢所需啫。好等於投注孖寶, 尾關揀兩三隻, 看不出是不精明的方式。

以下網頁介紹三重彩投注, 一場可能揀咗 8,9隻, 這並不是甚麼新式玩意, 只是見慣不怪的方式之一:
http://www.winkeys.com.hk/strategy/strategy_T.htm

剛看了一段 " 職業好手除了有充裕資金之外.....
職業好手鮮有用 " 複式 " 方法買三重彩, 因本錢实在太大..." 就沒兴趣再看下去, 因為佢講嘅同我一样, 就係我好有錢, 不過我唔想駛我自己啲錢, 我多數同人借錢, 邊個可以借啲錢彼我? 我係好有錢嫁. Ha! Ha!

Profiles of JimmyMa   
liup

註冊於: 13/09/2003
發帖數目: 2628
發表於: 2007-04-13 on 12:58
Quote:

On 2007-04-13 10:55, dfgghr wrote:
...可唔可以咁計??
當我選第一隻win時 1/14
當我選第二隻win時 1/13
當我選第三隻win時 1/12
所以, 1/14 + 1/13 + 1/12

以上亂計, 真正識數既朋友唔好太認真批我.

D仔, 係咪講認真架? 如果將所有十四隻馬既勝出機會率加埋咪大過 1(100%) 好多?
1/14 + 1/13 + .... 1/2 + 1/1 > 1

因誤聽途說, 仲以為買"單一隻 P"比買"一場3隻W"精明, 剛被MMLl取笑過, 今次唔會重韜覆轍再俾你誤導多一次架 la. (just kidding).

Profiles of liup   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2007-04-13 on 17:32
[quote]
On 2007-04-13 11:28, JimmyMa wrote:
Quote:

....
剛看了一段 " 職業好手除了有充裕資金之外.....
職業好手鮮有用 " 複式 " 方法買三重彩, 因本錢实在太大..." 就沒兴趣再看下去, 因為佢講嘅同我一样, 就係我好有錢, 不過我唔想駛我自己啲錢, 我多數同人借錢, 邊個可以借啲錢彼我? 我係好有錢嫁. Ha! Ha!

對呀, 我都沒兴趣再看下去, 因為該網站只講了一些很膚淺的東西。

Profiles of MML   
MML

HK
發表於: 2007-04-13 on 17:41
Quote:

On 2007-04-13 12:58, liup wrote:
Quote:

On 2007-04-13 10:55, dfgghr wrote:
...可唔可以咁計??

D仔, 係咪講認真架? 如果將所有十四隻馬既勝出機會率加埋咪大過 1(100%) 好多?
1/14 + 1/13 + .... 1/2 + 1/1 > 1

因誤聽途說, 仲以為買"單一隻 P"比買"一場3隻W"精明, 剛被MMLl取笑過, 今次唔會重韜覆轍再俾你誤導多一次架 la. (just kidding).

Liup, how dare I 取笑 you? ^_^

Mathematics question on "drawing balls from an urn".
http://mathforum.org/mathtools/tool/14973/

Given: there are 14 balls in a urn. 3 are red and 11 are black.

Q1: To draw 1 ball from the urn, what's the probabilty of getting the red ball (= 投注 3隻 W, 一隻冠軍);

Q2: To draw 2 balls from the urn (without replacement), what's the probabilties of getting 1 red ball and 2 red balls (= 投注 3隻 W, 兩隻平頭冠軍).

MML

HK
發表於: 2007-04-13 on 17:45
Quote:

On 2007-04-13 17:41, MML wrote:
Quote:

On 2007-04-13 12:58, liup wrote:
Quote:

...可唔可以咁計??

Liup, how dare I 取笑 you? ^_^

Mathematics question on "drawing balls from an urn".
http://mathforum.org/mathtools/tool/14973/

Given: there are 14 balls in a urn. 3 are red and 11 are black.

Q1: To draw 1 ball from the urn, what's the probabilty of getting the red ball (= 投注 3隻 W, 一隻冠軍);

Q2: To draw 2 balls from the urn (without replacement), what's the probabilties of getting 1 red ball and 2 red balls (= 投注 3隻 W, 兩隻平頭冠軍).

Typo : what're the probabilities of .... ^_^

This link is more descriptive :
http://www.fmi.uni-sofia.bg/vesta/Virtual_Labs/ballurn/ballurn0.html

Go to Page ( Prev Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款