登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

楊駿專欄
管理員: home, andrew410

Hong Kong Horse Database Forum Index >> 楊駿專欄 >> 9/5/07 周三 八場賽事分析
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 9/5/07 周三 八場賽事分析
楊駿andrew410

註冊於: 09/09/2004
發帖數目: 7157
發表於: 2007-05-07 on 15:05
第一場五班一六五○米:「輝煌贏」質素已見盡,然季內兩仗角逐五班賽俱能入圍,此馬過往排外檔亦能勝出或入位,即使落第最遠一役亦不過輸四個多身位,上仗十一檔埋欄走末段後追甚多,雖與頭馬「叫關領」有兩個多馬位的距離,但卻與四班中堅「高高的」差不多同時過終點,回配曾合作兩勝之韋達,今戰可重開勝門。「騰雲」上仗內欄駁位上姍姍來遲,回跑更合腳法的谷草一哩應有更佳發揮,可拖腳。「齊齊贏」上仗走位與季初兩場五班賽差不多,但末段卻只能維持同速得第五,賽後快跳不多,與上仗賽前大力省磨不同,寄望保存體力下跑近。「上大人」前仗獨自慢放入位,同場快馬不多,故技重施下力足一爆。

第三場四班一二○○米:「大勇」近兩仗排十檔跟前或留後跑只能近威脅不大,今戰轉排三檔有形勢之助可交出更佳水準,加上同場快馬甚多,如能守到四、五位今戰有力打開勝門。「酒勝」周日十二檔火速埋欄就此一放到底,匆匆再出仍跑四班賽有利,如體力能維持的話仍有勝機,唯一擔心是怕「鴻霸之星」全程互燒,作副選。「揀得準」質新但沒有突破進步,大前仗全程內欄慳位,直路卻只能維持走勢入位,今戰續排內檔亦只能作配。「新勝利」演出準繩,上仗守好位加上有快步速方能力拒「權勇駿」,今戰排檔欠理想, 拖腳。

第一場 1輝 煌 贏 6騰 雲 2齊 齊 贏 5上 大 人
第二場 2超速無敵 11彪形大漢 6堅 毅 1太陽活力
第三場 9大 勇 1酒 勝 10揀 得 準 6新 勝 利 4危險人物
第四場 11國家富強 3神劍金剛 6好 彩 數 10五彩繽紛 7光 速
第五場 5育成明駒 4駿 冠 2跑得好快 8八 對 半 9多 樂 寶
第六場 1寶樹聚盈 2英明大師 5跑 得 快 7馬 威 力 8皇者之光
第七場 11心 歡 暢 7愛的世界 1我 來 也 9虎虎生威 6富有心得
第八場 5勁 好 聲 3自 然 好 9創 佳 績 12合力齊心

第三至七場選馬五匹,可搏孖三T。
第三至八場頭兩駒可搏六環彩。
第一和第三場乃筆者重心場次。

馬膽 第八場 5勁 好 聲
大題 輝 煌 贏 騰 雲 齊 齊 贏

Profiles of andrew410   
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2007-05-07 on 23:01
楊駿
你對尾場非我莫屬點睇?
佢早年在谷草贏兩場一千
跟住出左大場搵食

擅跑千四米但未勝
冼毅力騎四次全取三甲
有無能力佔你一席三甲呢?
坦白講,非我莫屬係我心魔馬
唔知點解成日都覺佢有機會
但又輸到我甩皮,哈哈

Profiles of sxeditor   
楊駿andrew410

發表於: 2007-05-07 on 23:17
Quote:

On 2007-05-07 23:01, sxeditor wrote:
楊駿
你對尾場非我莫屬點睇?
佢早年在谷草贏兩場一千
跟住出左大場搵食

擅跑千四米但未勝
冼毅力騎四次全取三甲
但又輸到我甩皮,哈哈

第八場第四選我在「非我莫屬」、「靚當家」及「合力齊心」中間想了很久。

「非我莫屬」谷草無問題,但一六五○會否長呢?而且要看「合力齊心」放得有多快,而且上次b欄c彎賽事,除了倒水落飛的「綠色駿威」從大後方殺上來勝出,及「黃金好勁」後上入位外,其餘後跑馬匹表現好差哦。

再加上磅重及十檔,恐怕蝕唔起哦。

713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2007-05-08 on 00:01
Quote:

On 2007-05-07 23:17, andrew410 wrote:
Quote:

On 2007-05-07 23:01, sxeditor wrote:
楊駿
你對尾場非我莫屬點睇?
佢早年在谷草贏兩場一千
跟住出左大場搵食

擅跑千四米但未勝
冼毅力騎四次全取三甲
但又輸到我甩皮,哈哈

第八場第四選我在「非我莫屬」、「靚當家」及「合力齊心」中間想了很久。

「非我莫屬」谷草無問題,但一六五○會否長呢?而且要看「合力齊心」放得有多快,而且上次b欄c彎賽事,除了倒水落飛的「綠色駿威」從大後方殺上來勝出,及「黃金好勁」後上入位外,其餘後跑馬匹表現好差哦。

再加上磅重及十檔,恐怕蝕唔起哦。

祥,初初我都覺佢133會否磅重?
但頭五駒不是133就係132
你的正副選都132.133,何解佢地就不磅重
自然好十一位都唔易跑?
所以我覺這匹有盲點的非我莫屬有古惑
不過一寫逐隻評後,發現非我莫屬都有好多缺點
反而有一隻冷馬好有搏殺味
就係飛躍龍門
你研究下

Profiles of sxeditor   
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2007-05-08 on 00:35
金兄,

飛躍龍門季初的確有好賽績,但當時試閘拉住好火氣喎!

小心密密跑又唔操係季尾減分格!

Profiles of rodney     
獲利rodney

註冊於: 14/09/2004
發帖數目: 2724
發表於: 2007-05-08 on 01:00
剛剛再翻睇"飛躍龍門"上賽片段,又追得幾步,再重配季初上名的滇仔,再加上B欄的內檔,有機會入冷P。

其實今場D重磅馬都有好多缺點,好混亂的一場!

Profiles of rodney     
楊駿andrew410

發表於: 2007-05-08 on 09:58
祥,初初我都覺佢133會否磅重?
但頭五駒不是133就係132
你的正副選都132.133,何解佢地就不磅重
自然好十一位都唔易跑?
所以我覺這匹有盲點的非我莫屬有古惑
不過一寫逐隻評後,發現非我莫屬都有好多缺點
反而有一隻冷馬好有搏殺味
就係飛躍龍門
你研究下

「飛躍龍門」自前季心律不正及評分創新高後,表現一直好反覆,我唔敢要佢喇!

楊駿andrew410

發表於: 2007-05-08 on 10:00
第六場有馬退出,現將精選更改如下:

第一場 1輝 煌 贏 6騰 雲 2齊 齊 贏 5上 大 人
第三場 9大 勇 1酒 勝 10揀 得 準 6新 勝 利 4危險人物
第四場 11國家富強 3神劍金剛 6好 彩 數 10五彩繽紛 7光 速
第五場 5育成明駒 4駿 冠 2跑得好快 8八 對 半 9多 樂 寶
第六場 2英明大師 5跑 得 快 7馬 威 力 8皇者之光 12年年有利
第七場 11心 歡 暢 7愛的世界 1我 來 也 9虎虎生威 6富有心得
第八場 5勁 好 聲 3自 然 好 9創 佳 績 12合力齊心

[/quote]

楊駿andrew410

發表於: 2007-05-08 on 12:16
第一、六場有馬退出,現將精選更改如下:

第一場 1輝 煌 贏 6騰 雲 2齊 齊 贏 9野 蠻
第六場 2英明大師 5跑 得 快 7馬 威 力 8皇者之光 12年年有利

[/quote]
[/quote]

上帝禁區joey909kl

註冊於: 13/05/2003
發帖數目: 2105
發表於: 2007-05-08 on 22:59
非仔季初幫我唔少 但最近...
點解佢唔跑番短呢?
慢披醒鬥爆都有d雞會近 冼毅力又黎表演
如果快就窄d 重磅又鬥heart

尾場幾難 要完創佳績都冇咩馬洛倒手
富盈有冇得博 去番贏馬分數又有減磅
1/2/9幾好分播 買幾草博博

Profiles of joey909kl   Email joey909kl   Go to the user WebSite joey909kl     
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款