登入會員登記
Hi Anonymous
免費會員登記
如有任何疑問, 按此可直接與船主聯系。

歡 迎 訂 閱 「HKDB」會 員 2023- 2024 年 費 計 劃 將 於 現 時 開 始 接 受 註 冊 , 年 費 費 用 為 港 幣 1,700 元 正, 人 民 幣 1,600 元 正 。
月 費 費 用 為 港 幣 350 元 正, 人 民 幣 300 元 正 。
 各 會 員 可 以 經 Fax 或 網 上 申 請,方 法 請 查 看 登 記 辦 法

登入名稱

密碼

請建立帳號
忘了您的密碼?
首頁 
推薦本站 
聯絡我們 
個人帳號 
馬迷討論區 
申請PCS 
個人評述系統簡介 
FAQ 
收費事宜 
個人排位表 
個人配磅表 
網友心水馬 
各場獨贏賠率 
各場連贏賠率 
各場位置走勢 

香港賽馬 球迷集中贏 其他 來賓討論區
 香港賽馬 足球論壇 更新意見及報錯處 查詢
 刨馬技巧 個人評語系統
 銀行馬討論 你地鍾意貼乜就貼
 血統及外國賽事資料 會藉查詢
 賽事片段跟進馬 
 VF討論 

Video Form(VF)討論
管理員: MML, shlee, dfgghr, home

Hong Kong Horse Database Forum Index >> Video Form(VF)討論 >> 段速問
Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )
Author 段速問
魔術師hkhorsetrack

註冊於: 21/09/2003
發帖數目: 3067
香港
發表於: 2007-05-21 on 14:54

由於小弟的段速論集中在末段研究,
所以對頭幾段的時間認識不及其他師兄多,
這次唯有向各位師兄取經.

13.6 22.1 23.1

若這場是田草四班千四米的頭一千米時間,
問題1. 領放馬步速屬快還是慢 ?
問是2. 如果這匹領放馬要末段造廿四秒二, 難度是否又高呢 ?

有心得的朋友妨暢所欲言, 我想聽聽大家的意見, TKS.

Profiles of hkhorsetrack   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2007-05-21 on 17:33
RE: 由於小弟的段速論集中在末段研究, 所以對頭幾段的時間認識不及其他師兄多 ....

i.e. 你對"末段時間認識"特強, 分享吓先 la.

(P.s. 睇緊帶, now 只中場休息, 稍後再搭訕樓上 段速數字.)

Profiles of MML   
713719sxeditor

註冊於: 26/02/2004
發帖數目: 3448
發表於: 2007-05-21 on 17:54
Quote:

On 2007-05-21 14:54, hkhorsetrack wrote:

由於小弟的段速論集中在末段研究,
所以對頭幾段的時間認識不及其他師兄多,
這次唯有向各位師兄取經.

問是2. 如果這匹領放馬要末段造廿四秒二, 難度是否又高呢 ?

有心得的朋友妨暢所欲言, 我想聽聽大家的意見, TKS.

個人心得,本身這一千米總時間係58.8
總時間係平均偏快,記住係平均偏快,不是好快
第四班若以班次制好似係低班
但實際這個班次係佳駟發源地
好多現在頂班馬都在四班贏上來
所以58.8只可以講係合理
係中間數
拆開三段看
第一段13.6係中間偏慢
第二段22.1係中間數,因為真正可用快來形容是21.x
第三段23.1係快步速了
一匹有實力的四班放頭又可贏的馬,要造24.2根本無難度
佢要贏這場除了造13.6 22.1 23.1 末段應是22.9-23.4才是合理,你講佢造24.2,想贏都難過登天
當然我是講正常場地
若昨日的黏軟地,平均每段慢大約半秒
咁58.8,實際係57.x,自然再造24.2會困難

Profiles of sxeditor   
shwong

註冊於: 08/12/2006
發帖數目: 236
發表於: 2007-05-21 on 20:08
如果真係唔識,咁我就恭喜你啦!
因為唔識都可以以狀態同末段揀馬咁準,識?鱄垮o了。
如果考我地,不如講場次出黎啦!

正經答你:
其實時間冇可能話你知佢水準,因為係唔同跑道,不同天氣,不同草溫,不同濕度,有冇落雨既情況下,你既時間可以係好勁或好渣。
你試下細心研究世紀巨星。

Profiles of shwong   

香港
發表於: 2007-05-21 on 20:16
Quote:

On 2007-05-21 17:33, MML wrote:
RE: 由於小弟的段速論集中在末段研究, 所以對頭幾段的時間認識不及其他師兄多 ....

i.e. 你對"末段時間認識"特強, 分享吓先 la.

(P.s. 睇緊帶, now 只中場休息, 稍後再搭訕樓上 段速數字.)

不論頭段,末段, 我相信任何一飯你都掂過我.
我集中研究末段只因為我時間唔夠, 要全部馬跟你一樣逐匹評級,
除非我在東方做主筆吧.
雖然我的段速學只有四五成威力, 不過都派用場的.

比如說 剛賽日的第三場,
http://www.hkjc.com/chinese/racing/Results.asp?RaceDate=20/05/2007&RaceNo=3
www.hkhorsetrack.com/talk/r3.htm

川匯主師是2.3倍大熱門,
但前仗佢敗於步步勝有兩個多馬位, 這席第二的參考性非想象中那麼高,
上賽雖然敗於國士無雙僅頸位再跑第二,
但該役末段僅 24.2 , 末段時間並非快速,
而他沿途守於第五位, 形勢唔算太差, 所以跑得好是理所當然,
但我見佢騎盡還要敗於國士無雙, 可以推論本身實力在四班只有place 能力, 絕非超級.
所以我只將牠置於貼士框的第 4 選, 而非首位.

另外, 還有你們第十場的熱烈討論,
http://www.hkhorsedb.com/cseh/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&mode=viewtopic&topic=8811&forum=23&start=0
http://www.hkjc.com/chinese/racing/results.asp?racedate=14/04/2007&raceno=07
以上場秒秒當先的贏馬一役計算,
該役末段快至廿二秒六, 我認為愈後愈上里的馬就愈出色,
而mml兄的數據大部份我都認同,

秒秒當先 A
魔術師 A-
跋扈飛揚 A--
一口田 A-- (?)
開心多多 B+
勝在好運 B (?)
駕進 B
實業成功 B-
金太陽 C+
打邊爐 C+ (?)
包裝福星 C
綠色天地 C-
鞍山勇馬 C-
飛天快馬 D

尤其是 秒秒當先 A 這一個評級我覺得很對,
不過我對開心多多 B+ 評級有保留,
雖然中後段受惠於慢步速, 但沿途走外疊蝕位 (這點就是你我兩人最想討論的一點, 不過當時是場地偏差 vs 走蝕位)
而開心多多僅落後 秒秒當先 3/4 馬位,

根據我自己對末段廿二秒六的看法, 能衝刺追前而跑近者已值B+以上, 何況是一匹走外疊的馬呢.
so 我私人對開心多多的評價是 A,
而今次秒秒當先讓磅比上賽多, 而開心多多的檔位則有好轉(雖說結果還是不斷走蝕位)
加上三歲馬負重磅不利的理念, 當時我有充分的信心認為開心多多會比秒秒當先先過終點.

www.hkhorsetrack.com/talk/r10.htm

而一口田我亦比了A--的評級, 原因都是我自己對末段廿二秒六的看法,
不過你個 ? 問號真的很精境, 完全道出了我的心聲,
好彩一口田的試閘表現告訴我,
牠的狀態由70% 進漸至 75% 配合本身質素及賽績,
我已肯定牠的機會在廄侶 功力勝之上,
因為功力勝的狀態只是由 95% 保持在 95%
而上賽在末段廿三秒四都未能有力威脅頭馬, 實力已經見盡

http://www.hkjc.com/chinese/racing/Results.asp?RaceDate=20/05/2007&RaceNo=10

香港
發表於: 2007-05-21 on 20:23
Quote:

On 2007-05-21 20:08, shwong wrote:
如果真係唔識,咁我就恭喜你啦!
因為唔識都可以以狀態同末段揀馬咁準,識?鱄垮o了。
如果考我地,不如講場次出黎啦!

正經答你:
其實時間冇可能話你知佢水準,因為係唔同跑道,不同天氣,不同草溫,不同濕度,有冇落雨既情況下,你既時間可以係好勁或好渣。
你試下細心研究世紀巨星。

見笑,
其實世紀巨星初出贏馬在意料之內,
因為季初試田草大閘有好走勢, (以長途馬跟得住計)
因為狀態弗, 所以第二次贏馬亦唔算意外, 不過我個人認為贏落山發力一段,
第三次贏田草二千米, 好明顯是步速問題, 這個你沒有講錯,
第四次贏一六五O米, 其實晨操人是可以見摸到的,
因為三捷後, 我只有在那一場刪馬時對佢出現猶疑, 不過自我問道行未夠, 賽績還是蒙騙雙眼.
第五次我認為都是贏步速, 不過我對牠對上一場輸六個馬位其實已經有保留, 不過果場排隊都未輪到佢, 講O禁多都係同大家一樣, 無要過佢.

鍾國成chungkwokshing

註冊於: 17/10/2005
發帖數目: 400
HK
發表於: 2007-05-21 on 22:02
Quote:

On 2007-05-21 14:54, hkhorsetrack wrote:

由於小弟的段速論集中在末段研究, ....

想請教吓魔生既末段心得---週四叻百利對上四場慢步速賽事,無論跟前,居中,後上,內檔,中檔,外檔末段都能做到23.0內,有mud見解??

Profiles of chungkwokshing   
MML

註冊於: 05/04/2003
發帖數目: 5650
HK
發表於: 2007-05-21 on 23:32
多謝魔兄詳細回覆。若這討論在暑期發生, 我會有很多見解, 現在則時間關係, 只可輕輕帶過。

昨日的"秒秒當先"、"一口田"、"開心多多"、"駕進"、"金太陽"等再次對壘, "秒秒當先"加分兼改用大師父, 因而多負 15 LB, 是很大阻力, 我看絕不是上賽水平可以反映牠敗陣, 但成大熱我不會安心。亦正是這 15 LB, 牠在"開心多多"後一身位過終點。如果以值博率及上次表現計 "一口田"及"開心多多", 我當然選前者。

單看末段會出現很多缺憾, 正是我曾帶出為何評得"駕進"這麽普通的其中一些原因。

"開心多多"之 3疊在當日並不蝕底, 況且彎位的段速不太強。我所關注的是"開心多多" (1) 出閘後留實; (2) 沒有 cover; (3) 在 Fr2 初段上前了約 3L; (4) 在 180m 轉回右腳; (5)步速上的形勢; (6) 牠本身力度不俗; (7) 牠本身在最後 800 及 400 的速度; .... 等結合的評級。

至於"川匯主師", 我賽前已向 Rodney 提出"是 false favourite, it is a good shadow for 一切順利"。我並不因為牠上次的末段, 而是結合其他原因。Anyway, 條條大路通羅馬, 你用你的角度看得出牠不穩便是了。

能夠逐匹評級, 可以在東方做主筆 ...... 但能夠在東方做主筆, 之後就無暇逐匹評級 !!! 這也是方世玉倒退的一個原因。 ^_^

RE: 益智題:

我 presume 正常場地 :
(2) 若"末段造廿四秒二", 總時間只是 1.23.0, 比標準時還慢一秒, 難度有幾高呢 ? 在今季 45場 4班 1400m 中, 只 6次慢過 1.23.0
(1) 領放馬步速 :
Fr1"略快",
Fr2 "中等",
r3 "快",
Fr1+2(35.7) "中等",
Fr1+2+3 (58."略快"
(P.S. 我沒有比較 hkhorsedb 的締速指數, 大家可利用此數據比較.)

以下是 "2005年馬季至今" 及 "2004年馬季至今" 4班 1400m 的一些參考數字 :
(唔識整 table)

"2005年馬季至今"
Section mean std dev
Fr1 13.67 0.18
Fr2 22.02 0.43
Fr3 23.56 0.48
last 23.65 0.59
L800 47.21 0.67
L1200 69.23 0.64
Fr1+2+3 59.25 0.72

"2004年馬季至今"
Fr1 13.68 0.17
Fr2 22.03 0.40
Fr3 23.66 0.45
last 23.70 0.59
L800 47.36 0.68
L1200 69.39 0.69
Fr1+2+3 59.36 0.69

Profiles of MML   

香港
發表於: 2007-05-22 on 00:24
Quote:

On 2007-05-21 22:02, chungkwokshing wrote:
Quote:

由於小弟的段速論集中在末段研究, ....

想請教吓魔生既末段心得---週四叻百利對上四場慢步速賽事,無論跟前,居中,後上,內檔,中檔,外檔末段都能做到23.0內,有mud見解??

www.hkhorsetrack.com/talk/r3-1.htm
參考檔案.

根據叻百利對上幾次的出賽好表現睇,
要征服二班非難事.
不過未講贏, 先講輸,
07-03-18 輸永旺財跑第四的一場, 跑道是B2,
我個人認為是田草最有利放頭的跑道, 場地偏差厲害,
此駒用留後跑非本身最佳跑法, 末段廿三秒一亦不利追, 所以能跑第四已經難能可貴.

跟著研究此駒跑二千米輕勝的一場, 該役雖說跟前守好位賺形勢之利, 但此駒走外疊卻增添難度分, 而且末段快至廿一秒九 (他自造的), 水準足在一二班爭勝有餘, 何況他取勝姿態輕鬆, 要騎分分鐘造廿一秒七, 實力不須懷疑.

反而我想提提我的末段段速多數用來揀腳,
因為熱門賽績有很多支持點,

比如說上面FILE中的實業成功,
前仗跑田草千六米正是秒秒當先一場,
該役末段造廿二秒六, 此駒跑第六敗於頭馬只有三線, 即本身末段已締出廿二秒九,
以這匹中長途馬來說已經很不俗.

當然配合近期晨操的觀點, 揀他在選擇之內更加切合我的作風.

香港
發表於: 2007-05-22 on 00:27
Quote:

On 2007-05-21 23:32, MML wrote:
多謝魔兄詳細回覆。若這討論在暑期發生, 我會有很多見解, 現在則時間關係, 只可輕輕帶過。

昨日的"秒秒當先"、"一口田"、"開心多多"、"駕進"、"金太陽"等再次對壘, "秒秒當先"加分兼改用大師父, 因而多負 15 LB, 是很大阻力, 我看絕不是上賽水平可以反映牠敗陣, 但成大熱我不會安心。亦正是這 15 LB, 牠在"開心多多"後一身位過終點。如果以值博率及上次表現計 "一口田"及"開心多多", 我當然選前者。

單看末段會出現很多缺憾, 正是我曾帶出為何評得"駕進"這麽普通的其中一些原因。

"開心多多"之 3疊在當日並不蝕底, 況且彎位的段速不太強。我所關注的是"開心多多" (1) 出閘後留實; (2) 沒有 cover; (3) 在 Fr2 初段上前了約 3L; (4) 在 180m 轉回右腳; (5)步速上的形勢; (6) 牠本身力度不俗; (7) 牠本身在最後 800 及 400 的速度; .... 等結合的評級。

至於"川匯主師", 我賽前已向 Rodney 提出"是 false favourite, it is a good shadow for 一切順利"。我並不因為牠上次的末段, 而是結合其他原因。Anyway, 條條大路通羅馬, 你用你的角度看得出牠不穩便是了。

能夠逐匹評級, 可以在東方做主筆 ...... 但能夠在東方做主筆, 之後就無暇逐匹評級 !!! 這也是方世玉倒退的一個原因。 ^_^

RE: 益智題:

我 presume 正常場地 :
(2) 若"末段造廿四秒二", 總時間只是 1.23.0, 比標準時還慢一秒, 難度有幾高呢 ? 在今季 45場 4班 1400m 中, 只 6次慢過 1.23.0
(1) 領放馬步速 :
Fr1"略快",
Fr2 "中等",
r3 "快",
Fr1+2(35.7) "中等",
Fr1+2+3 (58."略快"
(P.S. 我沒有比較 hkhorsedb 的締速指數, 大家可利用此數據比較.)

以下是 "2005年馬季至今" 及 "2004年馬季至今" 4班 1400m 的一些參考數字 :
(唔識整 table)

"2005年馬季至今"
Fr1 13.67 0.18
Fr2 22.02 0.43
Fr3 23.56 0.48
last 23.65 0.59
L800 47.21 0.67
L1200 69.23 0.64
Fr1+2+3 59.25 0.72

"2004年馬季至今"
Fr1 13.68 0.17
Fr2 22.03 0.40
Fr3 23.66 0.45
last 23.70 0.59
L800 47.36 0.68
L1200 69.39 0.69
Fr1+2+3 59.36 0.69

一頓大餐要點時間消化, 先謝過, TKS

Go to Page ( 1 | 2 下一頁 )

Lock Topic Move Topic 刪除帖子
Web pages will look best if you use Google Chrome (1280 X 960) or above.
(c)Copyright. The hkhorsedb.com ALL RIGHTS RESERVED. If You Want Contact us , Please mail to Contact
訂閱條款